kk-kylmäpalvelu_solid_House_300_CMYK

Kylmäkellaritilat tekevät paluuta

Tutustu yritykseen: www.kk-kylmapalvelu.fi

Kiinteistöissä 1970-luvulla kovassa käytössä olleiden kylmäkellaritilojen saneeraukset työllistävät alan yrittäjää. Uusiin rakennuksiin kylmätiloja ei tänä päivänä kuitenkaan juuri tehdä.

Uudenmaan alueella toimiva perheyritys KK-Kylmäpalvelu Oy on kylmälaitteiden myyntiin, huoltoon ja korjaukseen erikoistunut monipuolinen kylmäalan toimija, joka tekee myös ilmastoinnin jäähdytyksiä. Koska toiminta on merkkiriippumatonta, löytyy yritykseltä tarvittava ammattitaito ja varaosat kaikenlaisten kylmälaitteiden huoltoon. Yrityksen asiakaskunta on laaja, kattaen mm. niin kunnat, säätiöt ja suurtalouskeittiöt kuin teollisuudenkin.

KK-Kylmäpalvelua työllistävät myös vanhemmat kiinteistöt, joiden kylmäkellaritilat alkavat olla huoltotoimenpiteiden tarpeessa. Tänä päivänä suuri osa yrityksen urakoista koostuukin erilaajuisista kerrostalojen kylmähuonesaneerauksista.

Kokonaissaneerauksen tuloksena syntyy nykyaikainen kylmätila

Vanhan kylmäkellaritilan ollessa homeessa, on kokonaissaneeraus ainoa vaihtoehto. Kun koko kylmähuone puretaan aina kylmätekniikkaa myöten, vie projekti oman aikansa: – Kokonaisvaltaiseen remonttiin menee helposti n. 2–3 kk. Purkutöihin menee 1–2 viikkoa, mutta tilan kuivaus ottaa oman aikansa, yrittäjä Ari Forsström kertoo. Kokonaisvaltainen remontti kuitenkin kannattaa, sillä lopputuloksena on nykyaikainen elintarvikekäyttöön soveltuva siisti ja energiatehokas kylmäkellaritila. KK-Kylmäpalvelu hoitaa kokonaissaneerauksen kerralla valmiiksi aina purkutöistä alkaen tekniikan ja valaistuksen asentamiseen asti.

Sen lisäksi, että kylmäkellaritila saa nykyaikaisen ilmeen ja on uusien säädösten mukainen, se vaikuttaa positiivisesti myös kiinteistön arvoon ja tuo rutkasti lisää käyttövuosia. Yhtiöjärjestyksessä yleensä ilmoitetaan, mitä yhteisiä tiloja osakkeen omistajilla on käytössä. Jos se on ilmoitettu tässä yhtiöjärjestyksessä, niin kylmätiloja ei voi purkaa ilman yhtiöjärjestykseen tehtyä muutosta. – Yhtiöjärjestyskin saattaa määrittää, että kiinteistössä on oltava kellarikylmiö, Forsström muistuttaa.

Kylmälaitteiden uusiminen kannattaa

Aina kokonaissaneeraus ei ole tarpeen. Jos tilassa ei ole aihetta epäillä kosteusvauriota, pelkkä laitteiden vaihtaminen riittää. Tätä edellyttää myös uusi kylmäainelainsäädäntö, jonka mukaan vanhat kylmätekniset laitteet on uusittava ympäristöystävällisemmiksi.

Laitteiden uusimista ei tulisi lykätä ainakaan kalliin hinnan tai pitkän saneerauksen pelossa. KK-Kylmäpalvelun avaimet käteen -palvelulla kylmälaitteet ovat kunnossa jo muutaman päivän päästä. – Kylmälaitteiden saneeraaminen on parin päivän homma ja se kustantaa taloyhtiölle noin 5 000 euroa. Vaikka kylmätekniset laitteet uusitaan, paksua runkoputkistoa voidaan usein vielä käyttää, valaisee Forsström.

Kylmätilan kokonaissaneerauksesta tai laitteiden uusimisesta huolimatta on tärkeä muistaa tekniikan ja laitteiden säännöllinen huoltaminen. KK-Kylmäpalvelu tekee taloyhtiöissä huoltoja ja vuosittain suoritettavia lakisääteisiä vuototarkastuksia yli 3 kg kylmäainetta sisältäville kylmälaitteille, jotka on tarkastettava vuotojen varalta vähintään kerran vuodessa.