MR Ristavaara Oy tekee pääsääntöisesti perinteistä maanrakentamistyötä kunnallistekniikan, rakennusten pohjien sekä pihojen parissa.

Elpyvä talous toi kiireet maanrakentajille

MR Ristavaara Oy on pieni perheyritys, joka tekee pääsääntöisesti perinteistä maanrakentamistyötä kunnallistekniikan, rakennusten pohjien sekä pihojen parissa.

Parikymmentä vuotta toimineen yrityksen työntekijät tapaa työskentelemästä yleensä Uudeltamaalta tai Kanta-Hämeestä, mutta toisinaan on oltu kauempanakin; yleensä yhteistyökumppanin kutsumana.

– Asiakaskuntamme koostuu rakennusliikkeistä, asunto-osakeyhtiöistä, yksityisistä kertarakentajista sekä viherrakentajista. Jalostamme myös multaa, jota etenkin viimeinen ryhmä tarvitsee. Tällä hetkellä näkyy rakentamisen vilkastuminen kerrostalo- ja omakotikohteiden muodossa lisääntyvinä urakoina. Urakoitten kesto vaihtelee päivästä kuukausiin, joskus jopa vuosiin, josta esimerkkinä Oikorata, kuvailee yrittäjä Panu Ristavaara.

Kasvu alkoi Oikoradalta

– Oikorata oli pitkä kasvun paikka. Se oli pitkäkestoinen työmaa, jonne meni paljon kalustoa. Rooliimme kuului esimerkiksi, että raivasimme Keravalta Lahteen asti kannot pois. Siinä oli välillä kolmekin konetta, ja hankimme metsäkoneen avuksi työhön, muistelee puolestaan yhtiön toinen osakas ja perustaja Markku Ristavaara.

Se mikä luvataan, pidetään. Aikatauluissa on pysytty aina.

Oikoradan myötä yritys lähti laajentumaan ja investoi kalustoon. Ennen urakkaa koneita oli ollut kaksi, nyt reservistä löytyy muun muassa viisi tela-alustaista kaivinkonetta ja kuorma-autojakin muutama. Mullan siirrossa tarvitaan pyöräkuormaajia, ja yritys käyttää myös alihankkijoita apuna tasoittamassa kiirehuippuja sekä tekemässä louhintaa yritykselle. Hyvistä aliurakoitsijakumppaneista Ristavaaroilla on selkeä näkemys.

– Menestyäkseen on löydettävä sopivat, sitoutuneet aliurakoitsijat niihin asioihin, jotka eivät ole omaa osaamista.

Tilaajat käyttävät nykyään mielellään avaimet käteen-konseptia, jolloin urakkaa ei pilkota osiin, ja lopputulos on asiakkaalle vaivaton ja viimeistelty. Tämä luonnollisesti helpottaa urakan sujuvuutta kokonaisvaltaisesti.

Laadusta ja aikataulusta pidetään aina kiinni

Panu ja Markku Ristavaara ovat huomanneet, että aikataulut on kiristetty monessa urakassa nykypäivänä äärimmilleen. Tilanteeseen ei näy muutosta, vaikka kiireet painavat yhä useampia alalla työskenteleviä.

– Aloitus saattaa viivästyä, mutta valmistumispäivä pysyy ennallaan. Hyvä ennakkosuunnittelu on avainasemassa, mutta ainahan tulee yllätyksiä.

Yritys tekee mielellään isoja, esimerkiksi kunnallistekniikkaan liittyviä hankkeita. Maanrakennusalallakin menee nyt huomattavasti paremmin kuin 1-2 vuotta sitten. Yleistä haastetta alalla tuovat työn painottuminen kesään, sekä keskitalven hiljaisempi kausi.

– Myös hyvän henkilökunnan saaminen on haaste. Koulutus antaa tukevan pohjan, mutta käytäntö opettaa varsinaisen työn. Meillä on todella hyvä henkilökunta, erittäin sitoutunutta ja ammattitaitoista väkeä, Markku Ristavaara kiittelee.

Vahvana kilpailuvalttina Ristavaarat mainitsevat laatu- ja aikataululupaukset.

– Se mikä luvataan, pidetään. Aikatauluissa on pysytty aina. Tarkoitus on jatkaa hyvää työtä tästä eteenpäinkin, yrittäjät toteavat.