Jokioisten Lankatehdas Oy on yksi Suomen vanhimmista edelleen samalla paikalla toimivista teollisuuslaitoksista. Hienossa miljöössä on aina työskennelty raudan parissa.

Rautalanka, edelleen lyö­mä­tön keksintö moneen käyttöön

www.lankatehdas.fiJOKIOISTEN_LANKATEHDAS_160

 

Jokioisten Lankatehdas Oy on yksi Suomen vanhimmista edelleen samalla paikalla toimivista teollisuuslaitoksista. Hienossa miljöössä on aina työskennelty raudan parissa.

Vuonna 1804 silloinen alueen kartanonherra perusti Loimijoen varteen pajan, jossa tehtiin ensin raudan takomista. 1846 aloitettiin naulanvalmistus, joka jatkui aina 1970–80 –lukujen taitteeseen asti, jolloin yrityksen omistaja Ovako siirsi naulanvalmistuksen joen toiselle puolelle. Vain langanveto jäi nykyiseen paikkaansa.

– Tänä päivänä tehdään rautalangasta kaikennäköistä. Vedämme sitä esimerkiksi kalustevalmistajien alihankkijoille. Oikaistuja ja katkaistuja lankoja valmistetaan monenlaiseen sidonta- ja ripustustarpeisiin.

Verkkoja hitsataan paljon. Tuotamme vuodessa noin 1500 tonnia näitä tuotteita, kertoo toimitusjohtaja, yrittäjä Jarno Nummi.

Asiakaspalvelu on tärkeää

Yritys kykenee valmistamaan lankoja halkaisijaltaan aina 0,4 mm:stä 22 mm:iin. Kiepeillä langan pituudelle ei ole rajoitteita, mutta oikaistuna ja katkaistuna 6 m on maksimi. Lankoja saa myös eri tavoin käsiteltyinä, kuten sinkittynä.

Kaukaisin asiakas on Meksikosta. Hän tilaa silloin tällöin kontillisen lankaa, josta tekee nauloja hevosenkenkiin.

Vilkastunut rakentaminen on näkynyt myös tehtaan tuotannossa; liikevaihto nousi kevään aikana parikymmentä prosenttia. Viennin osuus liikevaihdosta on 10 %, ja tuotteita menee esimerkiksi Saksaan ja Ruotsiin. Monipuolinen asiakaskunta tuo mukavaa väriä päivittäiseen toimintaan ja kaupantekoon.

– Asiakas ei aina tiedä, millaista tuotetta tarvitsisi, mutta neuvomme mielellämme. Asiakkaita on pienistä käsityöläisistä, kuten katiskanvalmistajista, saakka aina isoihin toimijoihin, kuten Ovako Imatra, Skanska, YIT sekä Suomen rautakauppaketjut. Kaukaisin asiakas on Meksikosta. Hän tilaa silloin tällöin kontillisen lankaa, josta tekee nauloja hevosenkenkiin, Nummi kuvailee.

Lankatehtaan tuotteita on toimitettu esimerkiksi Turun kaupunginteatterin saneeraukseen sekä Olympiastadionin korjaukseen, jonka urakassa sidottiin huikean kuuloiset 4 miljoonaa kiloa rautaa. Vaikka rautalanka on vanha keksintö, ei sille ole keksitty korvaajaa, ja sitä käytetään edelleen paljon.

Suomi tarvitsee edelleen perusteollisuutta

Maailmanmarkkinoiden heilahtelut ovat kenties tehtaan suurin haaste.

– Meillä on tarkkaan valitut raaka-aineet ja niiden toimittajat, ja on osattava ostaa oikeaan aikaan. Raudan hinta on noussut 20% kevään aikana, ja pyrimme välttämään ostamista silloin kun se kalleimmillaan, jotta hintamme pysyvät kilpailukykyisinä, toimitusjohtaja kertoo.

– Konseptimme perustuu hyvään, ihmisläheiseen palveluun ja pyrimme toimittamaan tuotteet asiakkaalle mahdollisimman nopeasti. Joidenkin tutumpien asiakkaiden kohdalla valmistetaan varastoon, kun tiedämme, mitä asiakas tulee tarvitsemaan.

– Suomessa tarvitaan tällaista perusteollisuutta edelleen, ja on nähty että sille on kysyntää. Tulevaisuudessa meidän on edelleen tultava ketterämmiksi, pysyttävä mukana tekniikan kehityksessä ja tehostettava tuotantoa. Ihmisläheisyys on säilytettävä. Meillä on sujuvaa yhteistyötä sekä toimittajien että asiakkaiden kanssa, ja tätä työtä on kiva tehdä. Näin varmasti myös jatkossa, kiteyttää Jarno Nummi lopuksi.