Arikoli toteuttaa saneeraus- ja uudisrakentamista pääasiassa aliurakointina.

Ajatuksia ali­urakoinnista

www.arikoli.fi

 

Työn pilkkominen aliurakoitsijoille on tänä päivänä varsin yleistä. Hankkeiden onnistuminen vaatii luottamusta ja oikeaa tahtotilaa puolin ja toisin.

Kilpailu aliurakoista on kovaa, ja mikäli hommaansa ei hoida kunnolla, menee yritys nopeasti vaihtoon.

– Kun budjetti ja aikataulut pitävät eikä laadusta ole huomautettavaa, pysyvät tilaajat kuitenkin tyytyväisinä, tietää Arikoli Oy:n toimitusjohtaja Ari Uusikangas.

– Nykypäivän kohteet vaativat melkein aina venymistä, eivätkä hankkeet valmistu ajoissa pelkällä rutiinisuorituksella. Varsinkin korjausrakentamisessa muuttujia on paljon, mikä toisaalta tuo tilaa myös luovuudelle. Omilla ratkaisuillaan myös aliurakoitsija voi saada aikaan merkittäviä säästöjä niin ajassa kuin rahassakin, Uusikangas jatkaa.

Työ lisää työtä

Jo yli viidentoista vuoden ajan toiminut, etenkin haastavien arvokohteiden toteuttajana tunnettu Arikoli Oy on tehnyt paljon aliurakointia esimerkiksi rakennusliike Peab Oy:lle. Moni hanke toteutetaan urakkasopimuksen sijaan tuntityönä, mikä vaatii työporukalta vahvaa motivaatiota ja ammattiylpeyttä.

– Suomessa ajatellaan usein, että työ loppuu tekemällä, vaikka asia on aivan päinvastoin. Uskon, että koko Arikoli Oy:n porukka on oivaltanut sen, että mitä enemmän jokainen omalta osaltaan tekee, sitä parempi yhteistulos on ja sitä varmemmin töitä saadaan myös lisää, Uusikangas sanoo.

– Tuntityöyrityksenä olemme kuitenkin erilainen kuin vuokrafirma, sillä meiltä tulee aina yksittäisten työntekijöiden sijaan kokonaisuus avainhenkilöitä myöten.

Projektit rakennetaan yhteistyöllä

Joskus kentällä kuulee puhuttavan isoista rakennusliikkeistä, jotka kilpailuttavat aliurakoitsijansa lähes henkihieveriin. Uusikangas uskoo, että ilmiö on kuitenkin suhteellisen harvinainen, sillä pääurakoitsija harvoin hyötyy pienempien yritysten kurittamisesta.

– Hanke on aina yhteisprojekti, ja parhaat tulokset saavutetaan, kun työmaalla toimiva joukko saadaan hitsattua yhteen, toimitusjohtaja sanoo.

– Myös aliurakoitsijat joutuvat arvioimaan koko ajan sitä, kenelle töitään tekevät. Mikäli pääurakoitsija siis menettää maineen aliurakoitsijoiden keskuudessa, loppuvat tarjoukset lyhyeen, hän lisää.

Arikoli Oy:n kohteita:
  • OP-Pohjolan, UPM:n ja Amerin pääkonttorit
  • Kylpylä- ja kongressihotelli Långvik
  • Laajasalon kirkko
  • Kansallismuseo
  • Amos Rex ja Lasipalatsi