Itsenäisenä suunnitteluyrityksenä vuodesta -95 toiminut Akukon Oy keskittyy toiminnassaan akustiikkaan, meluntorjuntaan ja av-suunnitteluun.

Akustiikan ja esitystekniikan vaativiin tarpeisiin

AKUKON_160www.akukon.fi

 

Arkkitehteja, luonnontieteilijöitä, humanisti, kasapäin insinöörejä, kaupallisen alan sekä taiteen ja desiginin ammattilaisia, joita kaikkia yhdistää tekninen koulutus ja intohimo musiikkiin ja teatteriin? Tätä kaikkea on Turun Kaupunginteatterinkin korjaushankkeessa mukana ollut Akukon, akustiikan, meluntorjunnan ja AV-suunnittelun ammattilainen.

Itsenäisenä suunnitteluyrityksenä vuodesta -95 toiminut Akukon Oy keskittyy toiminnassaan akustiikkaan, meluntorjuntaan ja av-suunnitteluun. Alun perin Helsingissä toimintansa aloittanut yhtiö on toteuttanut strategiansa mukaista kohtuullista kestävän kasvun linjaa ja laajentanut hiljalleen toiminta-aluettaan. Nykyisin Akukon toimii Suomen lisäksi Baltiassa ja Lähi-Idässä.

– Yhtiö jakautuu niin, että huone- ja rakennusakustiikka, joka sisältää muun muassa Turun Kaupunginteatterin tapaisten vaativien esitystilojen akustiikan suunnittelun, muodostaa 40% liikevaihdosta. Loppu jakautuu melko tasaisesti av-suunnittelun ja meluntorjunnan suhteen, summaa Akukonin toimitusjohtaja Ari Lepoluoto.

Meluntorjunnan parissa Akukonilla on työskennelty viimeisimpinä vuosina esimerkiksi Keski-Pasilan Triplan ja sitä ympäröivien uudisrakennuskohteiden parissa. Lisäksi meluntorjuntaan vahvasti kuuluva liikenteen tuottaman tärinä- ja runkomeluhaittojen torjunta ja mallintaminen on kuulunut Akukonin asiantuntijatehtäviin Triplan lisäksi esimerkiksi Länsimetron projektin alkumetreistä saakka. Vastaavia viimeaikojen meluntorjuntaan liittyviä kohteita ovat olleet lisäksi Kalasataman keskus ja Tampereen Kansi.

– Audiovisuaalinen suunnittelu taas sisältää meillä av-järjestelmiin ja -tiloihin liittyvän suunnittelun sekä av-järjestelmien hankintoihin liittyvän konsultoinnin. Kaiken, jossa kuva, valo ja ääni ovat mukana, Lepoluoto kiteyttää.

Esitystilat erikoisuutena

Akukonin tietotaito akustiikan luovassa maailmassa korostuu siirryttäessä esitystiloihin, erityisesti suurin sellaisiin. Yhtiöllä on runsaasti yhteistyötä kansainvälisten huippusuunnittelijoiden kanssa ja kumppaneita ympäri maailmaa.

– Kilpailemme alalla lähinnä ulkomaisten tekijöiden kanssa. Hinta- ja vaatimustaso ovat kovia, mutta me pärjäämme normaalisti laatupisteillä. Erikoisuutenamme ovat ehdottomasti esitystilojen ja isojen konserttisalien suunnittelut, kertoo Akukonin vanhempi konsultti Anssi Ruusuvuori.

Turun Kaupunginteatterin tyyppisessä projektissa haasteeksi muodostuu Ruusuvuoren mukaan yleensä uuden ja vanhan yhteen sovittaminen.

– Aina kun lopputuloksena on sekoitus vanhaa ja uutta, on haasteena esimerkiksi mahduttaa kaikki tarvittava tekniikka vanhaan rajattuun tilaan puhumattakaan itse akustiikasta, hän toteaa.

Purkutöissä paljastui luonnollisesti yllätyksiä, muun muassa asbestipurkua jouduttiin toteuttamaan. Lisäksi tuli huomioida museoviraston suositukset koskien rakennuksen arkkitehtonisen ilmeen säilyttämistä.

– Teatterissa ei ole muutenkaan tarkoitus, että salin rakenteelliset tai akustiset ratkaisut vievät huomiota pois itse esitykseltä. FF Kaupunginteatterissakin esimerkiksi Pienellä Näyttämöllä käytettiin ääntä läpäisevää maltillisesti kuvioitua visuaalista seinärakennetta, jonka takana vasta itse muunneltava akustiikka sijaitsee, Ruusuvuori paljastaa.

Onnistunut lopputulos

Ajan myötä käytännöt ja tottumukset muuttuvat. Samalla rakennusten tulee vastata muutospaineisiin

– Me pyrimme projektin alkuvaiheesta lähtien avustamaan arkkitehtia talon saattamisessa toimivaksi. Lavasteet pitää pystyä tuomaan rekalla sisään ilman, että roskien kuljetus tai vaikkapa keittiöhenkilökunnan työnteko häiriintyy. Äänet pitää pystyä eristämään oikeilla tavoilla ja oleellista on myös vaikkapa se, että yleisö pääsee paikalle helposti, toteaa Akukonin projektipäällikkö Tapio Ilomäki.

Akukon on vastannut Turun Kaupunginteatterin esitystekniikan, eli äänen, valon, kuvan ja komentojärjestelmien sekä tässä tapauksessa myös nostotekniikan suunnittelusta yhdessä yhteistyökumppanin Akumekin kanssa. Ilomäki näkee, että hanke saatiin suoritettua ilman suurempia ongelmia, sillä tekniset ratkaisut, erityisesti äänentoisto, saatiin toteutettua onnistuneesti.

– Tästä kiitos kuuluu myös esitystekniikan urakoitsijoille, erityisesti esitystekniikan pääurakoitsija Brightille, jossa työskentelee erittäin kovan tason ammattilaisia, hän toteaa.

Yleisesti ottaen Ilomäki antaa tunnustusta projektille, koska suunnittelua pääsi toteuttamaan niin hyvistä lähtökohdista.

– Kun me Akukonissa pystymme tekemään yhteistyötä saman talon sisällä jo valmiiksi alusta alkaen eri suunnittelutahojen kanssa, niin kaikki rakennuttajasta loppukäyttäjään hyötyvät reilusti.