Älä unohda ilmalämpöpumppua!

Jotta ilmalämpöpumppu toimisi moitteettomasti vielä pitkään asennuksen jälkeenkin, vaatii se säännöllistä huoltoa. Laite kannattaa ajoittain puhdistuttaa myös ammattilaisella.

lmalämöpumpun peruspuhdistukseen ei vaadita erikoisia toimenpiteitä tai puhdistusaineita. Asukas voi itse huoltaa laitetta kotikonstein pesemällä suodattimet saippuavedellä ja imuroimalla ne tarkasti. Sopiva puhdistusväli laitteistolle on 1−2 kertaa kuukaudessa. Jos taloudessa on lemmikkejä, puhdistuksen voi tehdä jopa viikoittain.

Ammattilaisen käsittelyyn ilmalämpöpumppu kannattaa antaa 3−5 vuoden välein. Määräaikaishuoltonakin tunnettu toimenpide takaa laitteistolle pidemmän käyttöiän ja on asukkaalle helppoa ja huoletonta. Määräaikaishuollossa asentaja puhdistaa laitteen, desinfioi lauhduttimen ja puhdistaa ulkoyksikön. Samalla laite tulee tarkastettua perusteellisesti.

Huomioi energiatehokkuus

Ilmalämpöpumpputekniikka on kehittynyt viiden vuoden aikana huimasti. Laitteet ovat yhä energiatehokkaampia, mikä näkyy siinä että pienemmällä energiamäärällä saadaan tuotettua enemmän lämpö- tai jäähdytysenergiaa. − Ensimmäiset Suomeen tulleet ja asennetut laitteet ovat nyt 10−15 -vuotiaita ja niitä aletaan uusimaan, kertoo Petri Holopainen Suomen Sähkö- ja Kylmätekniikka Oy:stä. Yleisimmät merkit, kuten Mitsubishi, Panasonic ja Hitachi, ovat laadukkaita ja hyötysuhteiltaan erinomaisia laitteita.

Ilmalämpöpumppujen ohella myös vesi-ilmalämpö on oiva lämmitysratkaisu etenkin saneerauskohteisiin. Esimerkiksi vanhan öljykattilan korvaaminen vesi-ilmalämpöpumpulla pienentää huomattavasti kotitalouden lämmityskustannuksia. Sen asentaminen on helppoa, sillä taloissa on yleensä jo olemassa vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, johon vesi-ilmalämmön voi suoraan kytkeä. Sähkö- ja öljylämmitteisten talojen omistajia Holopainen kehottaa miettimään muita lämmitysratkaisuja.

Parhaan ja energiatehokkaimman lämmitysratkaisun löytämiseksi kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä asiantuntijaan, joka tulee tutustumaan kohteeseen paikan päälle. Hyvä suunnittelu on myös Holopaisen mielestä tärkein tekijä onnistuneessa hankkeessa. Hän muistuttaa lukijoita vielä laitteiden oikeasta käytöstä: − Ilmalämpöpumpun jäähdytys-toiminnon käyttö on kerrostaloasunnoissa kesällä parempi ratkaisu kuin se, että ikkunoita pidetään auki!