älytalo_300_CMYK

Älykäs koti säästää energiaa

Älykkäät automaatiojärjestelmät säätävät kodin sähköllä toimivaa tekniikkaa ja voivat säästää jopa kolmanneksen energiakuluissa. Tulevaisuuden haasteena on saada älytekniikkaa myös vanhoihin taloihin.

Älykkääksi varustellussa kodissa ei tapahdu asukkaiden poissa ollessa mitään tarpeetonta – ja läsnä ollessa kaikki kuin itsestään.

Asumismukavuuden lisäksi älykkäät kotiautomaatiojärjestelmät tuottavat myös säästöjä. – Karkeasti arvioituna älykkäissä kodeissa voidaan säästää 10-30 prosenttia asumisen energiakustannuksista, kertoo Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprofessori Miimu Airaksinen. Liukuma säästöpotentiaalissa on suuri, sillä säästö riippuu asuintottumuksista. Yksi säätää ilmastoinnilla kotia viileäksi, ja toinen nauttii pitkistä suihkuista.

Älykkäiden kotiautomaatiojärjestelmien avulla voidaan hallita miltei kaikkea sähköllä toimivaa. Ulkovalot voidaan säätää syttymään auringon nousujen ja laskujen mukaan, ja viilentävän ilmastoinnin tarvetta voidaan taas vähentää automaattisilla verhoilla.

– Kun talon ulkopuolella olevat verhot laskeutuvat helteellä alas, lämpö pysyy ulkona eikä energiaa kulu viilennykseen, kertoo maskulainen sähköinsinööri Samu Rissanen. Rissasen kodissa liiketunnistin sytyttää yöllä valot himmeämpänä kuin päivällä ja valokatkaisimesta voi säätää päälle erilaisia valaistustiloja. Kaikkia toimintoja voi ohjata myös älypuhelimella tai tabletilla.

Tulostuksella ja yhteensopivuudella hinta alas

Tulevaisuuden haaste on älykkäiden kotiautomaatiojärjestelmien asentaminen vanhoihin taloihin. Sähkölämmityksen älykäs säätäminen voisi tuottaa isot säästöt, mutta älyjärjestelmien asentaminen jälkikäteen maksaa vielä liikaa. – Jos vanhoihin patterijärjestelmiin olisi mahdollista yhdistää tulostettavat sensorit, älytekniikan tuominen vanhoihinkin taloihin olisi kannattavampaa, hahmottelee Airaksinen. Myös aurinkopaneeleita pystytään jo laboratorioissa tulostamaan, jolloin niiden hinta laskee. Tällöin ne voivat yleistyä nopeammin.

Eri valmistajien laitteiden ja komponenttien yhteensopivuudessa on vielä paljon työtä ja ennen kuin visionäärien plug and place – haave toteutuu, tarvitaan standardisointia. Tulevaisuuden koti saattaa havainnoida, kuka tulee kotiin ja kytkeä säädöt tämän mieltymysten mukaisiksi.

– Itse oppivat järjestelmät tunnistavat käyttäjän ja pystyvät säätämään esimerkiksi valot ja lämpötilan sellaisiksi, joita juuri hänellä on tapana käyttää. Tavoitteena on tietenkin tyytyväisempi ihminen, jonka elämää teknologia helpottaa, Airaksinen kertoo.