Meriser Oy on edelläkävijä kotimaisten LVI-tarvikkeiden kehityksessä ja valmistuksessa.

Askeleen edellä muita

Jo 52 vuoden ajan merikarvialainen Meriser Oy on tunnettu alan edelläkävijänä kotimaisten LVI-tarvikkeiden kehityksessä ja valmistuksessa.

Yrittäjänä vuodesta 1965 asti toiminut Hannu Kuusinen loi ensimmäisen oman tuotteensa vuonna 1971 – aikoinaan alan mullistanut kuminen HK-tiiviste, jonka avulla vesilukko liitetään viemäriverkostoon, on yhä tänä päivänä tiivistemaailman markkinajohtaja Suomessa.

Tiivisteiden ohessa Meriser Oy:n noin 2 000 tuotteen valikoimiin kuuluvat muoviset lattiakaivot, sadevesikaivot, alipaineventtiilit, viemäröintiosat, hanakulmarasiat, liittimet ja muut LVI-tarvikkeet, jotka valmistetaan uudesta materiaalista parhaan mahdollisen laadun ja toimintavarmuuden takaamiseksi. – Kaikki muovijäte kierrätetään, mutta tuotannossa käytetään vain ja ainoastaan uusia raaka-aineita, Kuusinen tarkentaa.

Perheyritys jo kolmannessa polvessa

Meriserin tuotekehitystiimi työskentelee joka ikinen päivä luoden uutta ja parantaen vanhaa, tavoitteenaan putkiasentajien työn helpottaminen ja uusien, entistä toimivampien ratkaisujen kehittäminen niin asuinrakennusten, liikekiinteistöjen kuin julkisten rakennuksen LVI-verkoston parantamiseksi.

Ensimmäiset vuosikymmenet tuotanto toteutettiin alihankintana. Vuonna 1984 upouuteen tuotantohalliin hankittiin ensimmäinen ruiskupuristuskone, ja siitä asti ovat kaikki Meriserin tuotteet valmistuneet Merikarvialla sijaitsevissa tuotantotiloissa. Toimitusjohtaja Hannu Kuusisen rinnalla tuotekehitystiimissä työskentelee Kuusisen oma poika, Pasi Kuusinen. Taloushallintoa hoitaa Pasin vaimo, Marjo Kuusinen, ja kolmatta sukupolvea Meriserin riveissä edustavat nuoret lupaukset, Kristian ja Joonas – koko perhe on täydellä sydämellään mukana jatkamassa Meriserin menestystarinaa.

Jokaisen tuotteen tarve alkaa työmaalta

Hannu Kuusinen kertookin Meriserin tuotteita löytyvän ihan jokaisesta kiinteistöstä Suomessa. Tuotetestaus ja tarkka laadunvalvonta varmistavat, että Merikarvialta myyntiin lähtee vain ykkösluokan LVI-tarvikkeita. Kuusisen mukaan tuotekehitys alkaa todellisesta tarpeesta, jonka isä ja poika ovat omakohtaisesti kentällä havainneet. – Pitkä kokemus LVI-rakennusalan parissa on osoittanut alan ongelmakohdat, joihin me haluamme tuoda tuotteillamme helpotusta. Kuuntelemme putkiasentajien toiveita, tarpeita ja harmituksen aiheita korva tarkkana, jotta tuotekehityksemme jatkuisi yhtä tehokkaana kuin tähänkin asti, kertoo Kuusinen.

Monta syytä panostaa kotimaiseen

Innovatiivisuus työntää eteenpäin, vaikka rakennusalalla on ollut viime vuosina vaikeaa. Poljetut hinnat ovat houkutelleet monet valmistuttajat ulkomaisen massatuotannon pariin, mutta sekundaksi osoittautunut laatu on kääntänyt katseet takaisin korkeatasoiseen kotimaiseen. – Suomalainen työ maksaa, se on meille osaavan henkilökunnan löytämisen ohessa suurin haaste, Kuusinen toteaa. Kakkoslaatuun tyytyminen on koitunut monen remontoijan kohtaloksi: osan pettäessä kustannusten ja työn määrä kaksinkertaistuu. – Emme varmasti ole markkinoiden halvin, mutta hyvä ja halpa harvoin kulkevat käsi kädessä. Laadusta emme ole valmiita tinkimään, Marjo Kuusinen lisää. Meriser tekee jatkuvaa tuotekehitystyötä yhdessä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa. VTT valvoo tyyppihyväksyttyjen tuotteiden laatua taaten toimintavarmuuden.

”Mitä uutta Meriserillä tänään on?”

Uusia tuotteita tulee markkinoille myös tänä keväänä. Yrityksen lippulaivana tunnetut HK-tiivisteet kehittyvät entisestään, lattiakaivoista ilmestyy kokonaan uusi sarja ja lähitulevaisuudessa myyntiin saadaan myös täysin uusi innovaatio, wc-istuimen taakse asennettava wc-yhdysmansetti, joka tuo helpotusta erityisesti ahtaiden asuntojen kylpyhuonesaneerauksiin. – Meriser tunnetaan alan edelläkävijänä, sillä olemme aina askeleen edellä muita. Mallisuojatuissa ja patentoiduissa tuotteissamme on aina uusia ominaisuuksia, mitä ei ennen ole nähty, ja sen tietävät myös uskolliset asiakkaamme. Usein meiltä kysytäänkin, mitä uutta meillä tänään on tarjolla, Kuusinen naurahtaa tyytyväisenä.