nordea

ASP -säästäminen

Haastattelimme Turun Nordean Hämeenkadun konttorinjohtajaa Simo Jokelaa mm. ASP –säästämisestä.

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Simo Jokela, Turun Nordean Hämeenkadun konttorinjohtaja. Konttorissamme hoidamme nykyisiä ja uusia avainasiakkaita ajanvarauksella seitsemän henkilökohtaisen pankkineuvojan, yhden sijoitusasiantuntijan ja kahden palveluneuvojan toimesta sekä ilman ajanvarausta päivittäisiä raha-asioita mukaan lukien kassapalvelut kuuden palveluneuvojan toimesta. – Konttorin profiili on painottunut nimenomaan asuntolainaneuvotteluihin nykyisten sekä uusien asiakkaiden kanssa, kertoo Jokela.

Mitkä ovat vahvuutenne?

– Rahoituspuoli on ehdottomasti vahvuutemme. Toinen on hyvä palvelu. Meillä on hyvä maine ja meidät tunnetaan iloisesta ja asiantuntevasta palvelusta. Sijaintimme on hyvä, koska lähellä on isoja työnantajia, Tyks sekä yliopisto, Jokela selvittää. Hämeenkadun konttori on nykypäivänä jo tietyssä mielessä harvinainen, koska sinne kävellään suoraan kadulta sisään kysymään asuntolainoja ja muita palveluja. Hämeenkadulla on vilkas liikenne ja työmatkan varrella ihmiset asioivat mielellään pankissa. -Tietysti kaikki lähtee siitä, että pystymme kohtaamaan asiakkaat hyvin. Pyrimme varmistamaan, että meillä on aina kalenterissa tilaa jollakin, jotta pystymme nämä uudet, ”extempore”- asiakkaat myös palvelemaan. Meille tullaan nimenomaan kilpailuttamaan asuntolainoja tai sitten nuoret ensiasunnon ostajat tulevat kertomaan, että ”olen juuri työllistynyt, onko mahdollista saada asuntolainaa.” Konttorissa asioi paljon opiskelija-asiakkaita, koska koulut ovat lähellä. Check in -asiakkuus on nuorille edullinen tapa olla Nordean asiakkaana. Nuorille lähdemme jo hyvissä ajoin puhumaan myös ASP -säästämisestä, lisää Jokela.

Mitä tarkoittaa ASP?

ASP on lyhenne sanasta asuntosäästöpalkkio. Jokela selventää asiaa näin: – Kysymys on siitä, että valtio haluaa tukea nuorten ensiasunnon ostamista ASP -lailla, jossa on määritelty, että kun säästetään 10% asunnon hinnasta erityiselle ASP -tilille vähintään kaksi vuotta vuosineljänneksittäin, valtio tukee nuorta takaamalla 10% lainasta ja koron noustessa yli 3,8% maksaa osan lainan korosta. Tällöin pankki voi lainoittaa asiakkaan asunnon oston edullisesti. Lisäksi ASP -talletuksille saa talletuskoron sekä lisäkoron siinä vaiheessa kun saavuttaa säästötavoitteensa ja ostaa asunnon. Lainaan saa myös valtion osatakauksen.

Kuka voi ryhtyä ASP -säästäjäksi ja saada ASP -lainan?

Lainan voi saada suomalainen 18-30 -vuotias henkilö ensiasunnon ostamiseen, joka sijaitsee Suomessa ja kun ostetaan vähintään puolet asunnosta. – Tietysti normaalit luotonmyöntökriteerit pitää täyttyä, eli maksukyky, vakuudet, luottotiedot jne. asiat pitää myös olla kunnossa, Simo Jokela tarkentaa.
Turussa ASP -korkotukilainaa saa 100 000,00 euroon saakka. Pääkaupunkiseudulla luku on korkeampi. – ASP -lainan päälle myönnetään tarvittaessa myös lisälaina, jos kohde on arvokkaampi, muistuttaa Jokela.

avaimet_shMitä hyötyä on Asp lainasta, onko se kannattavampi?

– On se, vastaa Jokela yksiselitteisesti ja jatkaa: -Käytännössä ASP -laina, koska siinä on valtion takaus ja korkotuki mukana ja siinä asiakas osoittaa, että on säästäväinen kun on saanut vaaditun omarahoitusosuutensa kasaan, niin ne hinnoitellaan matalammalle, ne ovat halvempia. -Plus, kun säästää ASP -tilille, saa tilille myös hyvän koron. ASP -tilille tehdylle talletukselle saa 1 % vuotuisen koron ja myös lisäkoron siinä vaiheessa kun saavuttaa säästötavoitteensa ja ostaa asunnon. – Lisäkorko on 4 %, joka on todella hyvä nykyisessä korkotilanteessa, toteaa Jokela. Lainaan saa myös valtion osatakauksen ilman kuluja, mikä kattaa 10 % vakuusvajauksesta 85 % asti. On myös hyvä muistaa että ASP-lainan saa Nordeasta, vaikka ASP-tili olisikin toisessa pankissa.

– Minusta ASP on loistava tapa hankkia ensiasunnon rahoitus, sanoo Jokela. – Kannustamme nuoria ASP -säästäjiksi, koska kun kriteerit ovat täynnä, saa lainan halvemmalla. -Harvoin opiskelun aikana saa koko säästöosuutta kasaan itse, mutta sitten voi vaikka vanhemmat tulla apuun. Lainan ehdot ja säästökorko ovat kuitenkin niin hyvät, että pelkästään sen takia kannattaa ryhtyä ASP -säästäjäksi, lupaa Jokela. ASP -säästäminen on jo myös hyvin suosittua. Palveleva Hämeenkatu päivässä tehdyn ”gallupin” perusteella ilmeni, että yli puolet nuorista, joilta asiaa kysyttiin olivat ASP -säästäjiä.

Millaisena näet asuntolainamarkkinat tällä hetkellä Turussa?

– Lainaa menee ihan hyvin maailmalle, toteaa Jokela. -Tietysti asuntomarkkinat ovat hieman viimeisen parin vuoden aikana taantuneet eli kauppamäärät ovat vähentyneet ja myyntiajat ovat kasvaneet. Silti me Hämeenkadulla olemme pystyneet lisäämään asuntolainojen uusmyyntiä ja olemme saaneet uusia asiakkaita. Jokela kertoo myös mielenkiintoisen seikan: -Mitään kiristymistä lainan myöntämisissä ei ole Nordeassa tapahtunut. Lähtökohtaisesti 10% omarahoitusosuus on tärkeä olla, mutta tapauskohtaisesti voidaan tehdä poikkeuksia ja tehdäänkin, jos on tekijöitä, jotka vaikuttavat taustalla asiaan. Tarkoittaen, että maksukyky on vahva ja vakuudet ovat kunnossa. – Myös saumarahoituksia myönnetään, jatkaa Jokela. Saumarahoitus tarkoittaa sellaista rahoitusta joka myönnetään asunnon vaihtotilanteessa uuden ostoon, ennen kuin vanha asunto on myyty. – Mutta on tärkeää muistaa, että tilanne käydään aina tapauskohtaisesti läpi asiakkaan kanssa eikä voi koskaan olettaa etukäteen, että rahoitus olisi selvä, hän jatkaa. Jokelan viesti lopuksi on, että – Rohkaisen kaikkia tulemaan rohkeasti pankkiin neuvottelemaan, niin sitten asia selviää ja saa ne parhaat neuvot.