medium

Asunnon myyjän sudenkuoppia

5 vinkkiä miten myyt asuntosi nopeammin ja paremmalla hinnalla

1. ”Kotisi on uniikki, mutta niin on kaikkien muidenkin!”

Hyväksy tosiasia, että kaikille oma koti on se kaikkein kallein. Kun kotisi laitetaan markkinoille, se muuttuu asunnoksi, kiinteistöksi, taloksi jne. ja kilpailee kaikkien muiden markkinoilla olevien ”uniikkien kotien” kanssa. Laita ”ostajan lasit” päähän, ja katso kotiasi uudella tavalla. Usko tilastoja ja hinta-arvioita. Jos esim. alueen hintataso on tietty, ostajat eivät maksa kyseiseltä alueelta enempää, vaikka lattiat olisivat marmoria ja hanat kultaa.

2. Hinnoittele oikein, hinnoittele alas!

On väärin kuvitella, että jos hintapyyntösi on korkea, saat korkeamman hinnan asunnostasi, päinvastoin. Alhainen pyyntihinta houkuttelee enemmän kiinnostuneita ostajia ja tarjouksen tekijöitä. Markkinat pitävät huolen, että toteutuva hinta tulee olemaan oikea ja usein jopa korkeampi kuin pyyntihinta. Asuntosi todellinen arvo on se, mitä ostajat ovat valmiit siitä maksamaan. Mikäli olet eri mieltä markkinahinnasta, on asunto sinulle arvokkaampi kuin ostajille ja silloin kannattaa jopa lykätä myyntiä siihen saakka, että markkinahinta kohtaa odotuksesi. Ostajat eivät maksa odotusarvosta.

3. ”Pintaremontin tekeminen on vikojen peittämistä tai ei vastaa uuden asukkaan mieltymyksiä.”

Jos olet sitä mieltä tai esim. kuullut joltakin, että pintaremontin tekeminen ennen asunnon myyntiin laittamista ei kannata, luulet väärin. Useimmat asiakkaat eivät osaa katsoa repsottavien tapettien tai lasten piirtämien seinien ”läpi” miltä asunto näyttää, kun seinät on maalattu uudelleen tai listat naputeltu paikoilleen. Jos tarjolla on muita vastaavia asuntoja, joissa nämä asiat on laitettu kuntoon, kääntyvät asiakkaat kunnostetun asunnon puoleen ja maksavat niistä jopa enemmän. Useimmiten ostotilanteessa remontin kustannus arvioidaan korkeammaksi kuin se todellisuudessa on, joten hävikkiä tulee jo siinä. Jos esim. seinien maalaaminen maksaa 500 euroa, voi toimenpiteellä saada helposti 2000 euroa enemmän viime kädessä, lyhentyneen myyntiajan sekä paremman tarjouksen muodossa.

4. Et halua, että asunnossasi pidetään yleisesittelyjä

Olet kertonut välittäjälle, että asunnossasi ei saa pitää yleisesittelyjä, koska et halua ”renkaan potkijoita” tai uteliaita naapureita nuuskimaan nurkkia. Taas mentiin metsään, mikäli halutaan myydä asunto nopeasti ja parhaalla hinnalla. Jos asunnostasi kiinnostuneiden määrä rajataan minimiin, vain ”tosiostajiin”, on kilpailu heikkoa ja syntyy ostajan markkinat. Suunnittele välittäjäsi kanssa asuntosi ensiesittelystä todellinen tapahtuma, lanseeraa se etukäteen näkyvästi ja yritä houkutella mahdollisimman paljon ihmisiä paikalle. Me ihmiset haemme hyväksyntää päätöksillemme, ja jos näemme, että näin moni muukin on kiinnostunut samasta asiasta kuin minä, tämän täytyy olla hyvä. Saat nopeammin parempia tarjouksia asunnostasi. Jos yleisesittelyt pidetään ilman suunnittelua, ne eivät onnistu. Pidä välittäjäsi kanssa palaveri, missä varmistat, että hänellä on aikaa ennen ja jälkeen esittelyn, missä ja miten esittelyä markkinoidaan, minkälaiset valokuvat, mitä esittelyssä tapahtuu, esitteet, jopa tarjoilu jne. niin takaat onnistuneen tapahtuman.

5. Hävisikö välittäjä sinulle hintaneuvotteluissa?

Valitse välittäjä oikein. Ennen myyntiä, pyydä useampi välittäjä tekemään arvio asunnostasi ja antamaan välitystarjous. Jos välittäjä häviää sinulle välityspalkkioneuvottelussa välittömästi, voit vain kuvitella miten hän pärjää mahdollisten tulevien ostajien kanssa. Jos valitset korkeimman hinnan luvanneen ja halvimman välityspalkkion tarjonneen, varmista ainakin, että perustelut ed. mainittuihin olivat kestävimmät. Kysy esim., miksi välityspalkkiosi on niin halpa? Keskity siihen, miten välittäjä aikoo asuntosi myynnin strategisesti toteuttaa ja viedä maaliin. Kysy vinkit, mitä asunnossa kannattaa tehdä ennen myyntiä. Jos välittäjä ei osaa tai uskalla kertoa sinulle mitä toimenpiteitä asunnossa kannattaa tehdä, älä valitse kyseistä välittäjää. Hän ei silloin todennäköisesti hallitse neuvotteluja ostajienkaan kanssa eikä ratkaista kauppaneuvotteluja päätökseen. Korkeampi välityspalkkio tuo useimmiten parhaan tuloksen. Faktaa on, että parhaat välittäjät saavat yleensä parhaat hinnat asunnoista sekä ansaitsevat myös parhaat välityspalkkiot.