pruukinranta002_0_300_CMYK

Asuntomessut tarjoavat läpileikkauksen rakentamiseen ja asumiseen

Asuntomessut on jokavuotinen suurtapahtuma, joka tarjoaa ajankohtaisen läpileikkauksen suomalaiseen asumiseen ja rakentamiseen. Tänä vuonna asuntomessut järjestetään Seinäjoella.

Asuntomessut on suosittu kesätapahtuma

  • Vuonna 2015 Kivistön asuntomessuilla 138 756 maksanutta kävijää
  • Aikuisväestöstä 98 % tunteen tapahtuman
  • Vuoden 2016 Seinäjoen asuntomessut ovat järjestyksessään 47. asuntomessutapahtuma

Asuntomessut ovat lunastaneet paikkansa suosittuna kesätapahtumana. – Tutkimusten mukaan valtaosa suomalaisista, jotka suunnittelevat omakotitalon rakentamista, käyvät jossain prosessin vaiheessa asuntomessuilla. Osa tulee toki paikalle vain viettämään vapaa-aikaa, koska kyseessä on mukava kesätapahtuma. Erilaiset sisustamisen ratkaisut, uudet rakentamisen ideat ja innovaatiot kiinnostavat. Piharakentaminen on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan ja moni tulee myös hakemaan messuilta uudenlaisia piharatkaisuja, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoo.

Tonttikoko pienenee

Mihin suuntaan omakotirakentaminen Suomessa on Heiskasen näkemyksen mukaan menossa? – Näyttää siltä, että kasvukeskusten ja isompien kaupunkien yhteyteen kaavoitettujen uusien asuinalueiden tonttikoot pienenevät edelleen. Vielä jokunen vuosi sitten tavanomainen omakotitontin koko oli noin 2000 m2, mutta tällä hetkellä tonttien keskikoko on noin 1000 m2 tai jopa sen alle. Se johtaa väistämättä kaksikerrosratkaisuihin. Tilanne on hieman ristiriitainen, sillä ihmiset tuntuvat suosivan mieluummin yksikerrosratkaisua, joka on asumisen kannalta helpompi vaihtoehto. Yksikerrosratkaisu vastaa myös esteettömyyden vaatimuksiin.

Heiskasen mukaan vaikuttaa myös siltä, että pienemmät omakotitalot ovat yhä suositumpia rakentajien keskuudessa. – Enää ei välttämättä haluta rakentaa suuria neliöitä ja kuutioita huollettavaksi ja ylläpidettäväksi. Tilankäyttöä puntaroidaan muutoinkin yhä tarkemmin. Energiamääräysten tarkentuminen ja rakentamiselle asetetut laatuvaatimukset ovat johtaneet myös siihen, että perinteinen omatoimirakentaminen on selvästi vähentynyt. Omakotitalot halutaan mieluummin teettää ulkopuolisilla ja valmiusasteeksi valitaan yhä useammin valmistalotoimitus. Talotoimittajat ovatkin reivanneet omia toimintamallejaan siihen suuntaan. Valmistalojen osuus omakoti- ja pientalotuotannosta jatkaa siis tasaista kasvuaan.

Seinäjoelle ”Uusia tupia – komian tähäre!”

Seinäjoen asuntomessualue Pruukinrannan asuntoarkkitehtuuri edustaa tämänhetkistä, korkealuokkaista rakentamista ja samalla se suuntaa katseen kohti tulevaisuutta. Pohjalainen rakennus- ja puusepäntaito on monipuolisesti esillä talojen rakenteissa ja sisustuksessa. – Messualueen mielenkiintoinen yksityiskohta on Tulikivimyllyn pohjalaistalokortteli, jonka talot edustavat 2-fooninkista eli kaksikerroksista pohjalaistaloperinnettä. Rakennukset eivät ole identtisiä, vaan jokainen perhe on toteuttanut 2-fooninkilaisuudesta oman nykypäivän ratkaisunsa. Puurakentamisen uusia tuulia esittelee CLT-tilaelementeistä tehty puukerrostalo Mäihä. CLT-elementeistä messuille valmistuu Mäihän lisäksi kaksi omakotitaloa ja Kyrkösjärven rannalla sijaitseva näköalatorni, Heiskanen kertoo.

Suomen Dubain Periskooppitorni

Pruukinranta on myös sijaintinsa ja ympäristönsä kannalta mielenkiintoinen tutustumiskohde. – Messualue sijaitsee muutaman kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta Kyrkösjärven tekojärven rannalla. Tekojärvi ja pato antavatkin alueelle mielenkiintoisen identiteetin ja tarjoavat rakentamiseen omaleimaisia mahdollisuuksia. Järven rannalta löytyy pieni tekosaari ja eräs rakentaja totesikin leikkisästi rakentavansa taloa Suomen Dubaihin, Heiskanen nauraa.

Kyrkösjärven rannalle on noussut myös Periskooppitorni, jonka sisällä olevien peilien kautta voi nousta tarkastelemaan järveä. Periskooppitornin on suunnitellut arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon vuonna 2015 voittanut arkkitehti Anssi Lassila. Periskooppitorni on myös yksi japanilaisen arkkitehtuuripalkinnon SD Review 2015:n voittajista.

Seinäjoella riittää vipinää

Seinäjoen asuntomessut järjestetään 8.7.-7.8. Seinäjoella riittää vipinää, sillä toisen suurtapahtuman eli Tangomarkkinoiden avautuvat samaan aikaan. – Se saattaa nostaa ensimmäisen viikonlopun kävijämääriä. Yllättävää kyllä, avajaisviikonloppu on nimittäin yleensä hiljaisin messuviikonloppu. Moni saattaa ajatella, että ei halua avajaisviikonlopun tungokseen, mutta se onkin hyvin otollinen hetki tulla tutustumaan messualueeseen, Heiskanen vinkkaa.