Pienestä aloittaneesta betonirakentamisen ammattilaisesta on vuosien saatossa kasvanut suurten projektien mestari.

Betonialan moniosaaja

Pienestä aloittaneesta betonirakentamisen ammattilaisesta on vuosien saatossa kasvanut suurten projektien mestari. Tapahtuu tulevaisuudessa mitä tahansa, positiivinen tekeminen jatkuu.

Turun Betonisaumaus Oy:n aloittaessa toimintansa yli 16 vuotta sitten oli pumppausmenetelmän käyttö vielä uusi tuttavuus Turussa. Myöhemmin tämäkin menetelmä tuli Suomessa tutuksi, ja yritystä vietiin elementtisaumausten merkeissä ympäri Suomen. Toiminta laajeni käsittämään betonirunkojen kokonaisvaltaista työstämistä ja mukaan tuli myös pientalorakentaminen. Tänä päivänä yrityksen kohteet sijaitsevat ympäri Suomen.

Isot projektit työllistävät

Tälläkin hetkellä Turun Betonisaumaus on mukana Suomen suurimmilla työmailla. Yrityksen tämän hetkistä taidonnäytettä voi tulevina vuosina käydä ihailemassa mm. Tampereen Ratinan kauppakeskuksessa, Turun Medicinassa, Otaniemen kampuksessa ja Helsingin Kalasataman REDI-kauppakeskuksessa. Tänä päivänä julkiset kohteet ovat pitkälti betonirakenteisia. − Kaikki kohteemme ovat betonirunkoisia. Otaniemen kampuskin on betonia, mutta muodot ovat monimutkaisempia. Se on arkkitehtikohde, eli haastava mutta mielenkiintoinen, kertoo yrittäjä Jyrki Niemi.

Osa yrityksen projekteista kestää yhden työpäivän verran, suurimpiin projekteihin menee aikaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Betonirakentamista hidastavat mm. talvi ja siihen liittyvät ylimääräiset työt, kuten betonin lämmittäminen. Myös nopea aikataulu ja arkkitehtisuunnitteluun liittyvät muutostyöt tuovat rakentamiseen omat haasteensa. − Työmailla suunnittelu laahaa yleensä perässä ja se vaikuttaa kaikkiin urakoitsijoihin, Niemi myöntää.

Kaikki lähtee luottamuksesta

Turun Betonisaumaus työllistää yli viisikymmentä työntekijää ja alihankkijat. Pitkissä projekteissa yrityksellä on ollut tapana pitää työntekijät samassa kohteessa koko hankkeen ajan. Jokaisessa projektissa on omat vetäjänsä ja projektinjohtajansa, joihin Niemi pitää säännöllisesti yhteyttä. Avain kaikkeen on luottamus: − Tässä yrityksessä on mukavaa pitää ohjat käsissään. Meillä on hyvä yhteishenki, ja se on suurin voimavaramme, Niemi kertoo. Betonialan ammattilaiseksi kehitytään Niemen mukaan ainoastaan työkokemuksen kautta. Betoniala ei siis sovi kaikille, mutta tarmokkaasta yrittämisestä on hyötyä: − Tässä vaaditaan hyvää kuntoa, paineensietokykyä ja joustavuutta. Ammattitaidon kehittäminen on omasta motivaatiosta kiinni.

Eroon epäreilusta kilpailusta

Rakennusalalla vallitseva epäreilu kilpailu on saanut Niemen huolestuneeksi. Kun raha määrää laatua enemmän, on riski että asiat eivät mene suomalaisten pelisääntöjen mukaan. Tilaajavastuuasioissa Niemi toivoo virkamiehiltä ja yrityksiltä yhteistyötä, kehitysideoita ja aktiivisuutta: − Jos epäterveen kilpailun saisi kitkettyä pois, suomalaisten työllisyys kasvaisi, Niemi muistuttaa.