Ekospray – eristeiden edelläkävijä

www.ekospray.fi

 

Kaksikomponenttisen polyuretaanin käyttö on Suomessa vielä uutta, ja osaajia on vähän. Ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ansiosta ruiskutettava polyuretaani päihittää muut markkinoilla olevat eristeratkaisut.

Maskulainen Purfin Oy toimittaa polyuretaanin valmistukseen tarvittavia kemikaaleja ja koneita teollisuuden ja rakentamisen tarpeisiin. Yrityksen erikoisalaa ovat lämpö- ja kosteuseristeenä käytettävä ruiskutettava polyuretaanieriste Ekospray sekä tehokkaat ja monikäyttöiset polyureapinnoitteet. Tarvittavien raaka-aineiden ja laitteiden toimittamisen lisäksi Purfin kouluttaa urakoitsijat kemikaalien turvalliseen käyttöön.

Ympäristöystävällinen Ekospray

Kahdesta kemikaalista sekoitettava polyuretaani kovettuu muutamassa sekunnissa luoden tiiviin, saumattoman ja pitkäikäisen eristeen. Ei siis ihme, että Purfin Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Siivonen uskoo Ekosprayn olevan tulevaisuuden tuote. – Ekospraylla saadaan ilmatiivis ja tasainen rakenne myös epätasaiselle pohjalle. Ruiskutettava polyuretaani liimautuu runkoon tiukasti estäen ilmavuodot, eikä erillistä höyrysulkua tarvita. Alumiinikalvon puuttuessa Ekosprayn käyttö ei myöskään vaikuta matkapuhelimen kuuluvuuteen, Siivonen esittelee.

Eristeiden vaihto tulee usein ajankohtaiseksi julkisivukorjauksen tai muun purkamista vaativan toimenpiteen yhteydessä. – Kun julkisivu on purettu sisäseinään asti, alkavat urakoitsijat pohtia parasta eristettä. Moni päätyy villaan, vaikka ruiskutettava polyuretaani olisi parempi vaihtoehto sekä kosteusteknisesti että ilmanvaihtoa ajatellen, Siivonen kertoo. – Hometaloissa kostea ilma on päässyt rakenteisiin ja alkanut hiljalleen homehduttaa rakennusta. Ekospray luo täysin läpäisemättömän pinnoitteen ja homekasvustolta vältytään.

Ruiskutettavia polyuretaanieristeitä kokeilleet urakoitsijat vannovat tuotteen nimeen. Siivonen uskoo vahvaan kasvuun. – Ruiskutettava polyuretaani on tiiviimpi ja teknisesti tehokkaampi ratkaisu kuin mikään markkinoilla oleva pinnoite. Se ei vuoda eikä mätäne, ja yhdellä asennuksella saadaan lämmöneriste, kosteuseriste, höyrysulku ja tuulensuoja, hän luettelee. – Luotettava eriste säästää sekä rahaa että harmaita hiuksia, kun kosteusvaurioiden syntyä ei tarvitse arvuutella.

Polyurea kestää kovaa kulutusta

Purfinin maahantuomiin tuotteisiin kuuluvat lisäksi ruiskutettavat polyureapinnoitteet, joita käytetään erityisesti betonin vedeneristämiseen. Käyttökohteita ovat julkiset rakennukset, kuten vedenkäsittelylaitokset, vesitornit ja uima-altaat, mutta polyurea sopii myös teräsrakenteiden suojaamiseen. – Polyurean kulutuksenkesto on aivan omaa luokkaansa, Siivonen huomauttaa.

Polyureaa käytetään myös pelti-, mineriitti- ja huopakattojen vedeneristykseen. Uusi pinnoite tuleekin usein katonvaihtoa halvemmaksi.