Louhintaliike Varjonen Terjo Oy toteuttaa kalliolouhinnat, maanpäälliset louhintatyöt ja avolouhinnat pääasiassa Etelä-Suomen alueella.

Elämäntapana räjäyttäminen

Louhintaliike Varjonen Terjo Oy toteuttaa kalliolouhinnat, maanpäälliset louhintatyöt ja avolouhinnat pääasiassa Etelä-Suomen alueella.www.louhintaliikevarjonen.fi

 

Pöytyäläinen Louhintaliike Varjonen Terjo Oy toimii pääasiassa Etelä-Suomen alueella, mutta kymmenien vuosien kokemus on vienyt pitkän linjan ammattilaisen louhimaan myös Talvivaaraan saakka.

Isän opit kuljettivat Varjosen alalle jo nuorena

– Olin isän apuna jo 15-vuotiaasta pojanklopista asti. Silloin isän traktorikompressorilla louhittiin ojia, omakotitalojen pohjia ja katuja. 70-luvulla kunnallistekniikkaa ei vielä ollut, joten teimme paljon myös viemäröintejä ja kaivoimme vesijohtoja, Terjo Varjonen muistelee.

Varjonen perusti ensimmäisen oman yrityksensä vuonna 1980. Louhintaliike Varjonen Terjo Oy syntyi vuonna 2002. Yhtiön parissa puuhastelee nykyisin myös vaimo Taina, sekä toimistotöissä tytär Anna. Yrittäjyys vaikuttaa kulkevan suvussa, sillä Varjosen poika tekee myös alan töitä oman yrityksensä turvin.

Louhintaliikkeellä on merkitystä

Kalliolouhinta on ala, jossa kokemus ratkaisee. Haastavissa työolosuhteissa oppii pärjäämään käytännön kautta, ei niinkään kirjoista lukemalla.

– Työskentely rakennusten lähellä vaatii tarkkuutta ja ammattitaitoa. Myös kallion laadulla on merkitystä, sillä eri tyyppiset kalliot käyttäytyvät eri tavoin, kuvailee Varjonen.

– Pienet louhinnat kaupunkien keskustoissa ovat aina syrjäseudun massalouhintoja haastavampia, hän lisää.

Varjonen kehottaa omakotitalon rakentajia konsultoimaan pätevän louhinta-asiantuntijan kanssa aina, kun taloa ollaan rakentamassa osittain kallion ja osittain pehmeän savimaan päälle.

– Harkitsematon toiminta johtaa ennen pitkää halkeamiin rakennuksen rungossa. Urakasta sovittaessa aina on syytä varmistaa, millaiset vakuutukset louhijalla on ja mikä on tilaajan vastuu mahdollisen virheen sattuessa, Varjonen vinkkaa.

Kallio murtuu myös räjäyttämättä

Menestyvä louhintaliike vaatii valtavia investointeja. Kallista kalustoa – hydraulisia poravaunuja ja iskuvasaroin varustettuja kaivinkoneita – on käsiteltävä kunnioittaen. Varjonen on hiljattain täydentänyt kalustoaan kiilauslaitteella, jonka avulla kallio voidaan hankalissa paikoissa murtaa räjäyttämättä.

– Tällaiset hankalat paikat eivät niinkään ole lisääntyneet, mutta niihin erikoistuneita yrityksiä on alan yrittäjien eläköitymisen vuoksi huomattavasti vähemmän kuin ennen, Varjonen tietää.

Kun tontin pohja on tiedossa, päästään työt aloittamaan usein jo seuraavalla viikolla. Urakan kesto riippuu aina kohteesta – kallion laadusta ja louhittavasta määrästä.

– Avaralla paikalla saadaan louhittua jopa 4 000 kuutiota päivässä, Varjonen arvioi.