Pääasiassa pääkaupunkiseudulle betonielementtejä toimittavan NB-Seinän tuotantohallissa syntyy arviolta tuhat elementtiä joka kuukausi.

Elementti­rakentamisen aikakausi

www.nb-seina.fi

 

Betonielementtejä valmistavan NB-Seinä Oy:n Arto Hakala uskoo elementtirakentamisen kasvattavan suosiotaan ihan kaikessa rakentamisessa.

Toisaalla rakennusalaa vaivanneesta taantumasta vasta heräillään hiljakselleen, mutta Läyliäisissä käy kova kuhina. Kerrostalojen ja pientalojen betonielementtejä valmistavan NB-Seinä Oy:n toimitusjohtaja Arto Hakala iloitsee kovaa vauhtia täyttyvästä varauskalenterista.

90-luvun alun laman alla yritystoiminnan aloittanut Hakala on käynyt läpi yksityisyrittäjän kovan koulun. Vaikea alku opetti takomaan raudan ollessa kuumaa.

– Meillä oli alusta asti 4–5 miestä hommissa, mutta töitä ei vain tahtonut olla. Alalla pitkään työskennelleenä kontaktit toivat sen verran tilauksia, että työmiehet sentään pääsivät palkoille, Hakala muistelee.

Nyt NB-Seinän palkkalistoilla on viiden miehen sijaan seitsemänkymmentä rakennusalan ammattilaista. Tiiviisti mukana yrityksen toiminnassa on myös Hakalan diplomi-insinööriksi valmistuva poika Tommi Hakala, joka työskentelee NB-Seinän tuotantopäällikkönä.

Fiksu tapa rakentaa

Elementtirakentaminen kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Hakalan mukaan siihen on monta syytä.

– Oikein tehtynä elementtirakentaminen on erittäin kilpailukykyinen, taloudellinen ja nopea tapa rakentaa. Rakennusprojektia on monessa suhteessa helpompi hallita silloin, kun elementit valmistetaan hallin suojissa. Laatu on parempi, kosteus pysyy kontrollissa, aikataulujen laadinta ja hallinta helpottuu ja työturvallisuusriskitkin pienenevät minimiin, hän luettelee.

– Uskon elementtirakentamisen yleistyvän entistä enemmän myös tulevaisuudessa ihan kaikessa rakentamisessa, sillä se on fiksu tapa rakentaa, Hakala povaa.

Kerrostaloelementtien kokonaistoimitukset parantavat elementtirakentamisen kustannustehokkuutta entisestään. NB-Seinän tuotantotiloissa valmistuvat kerrostalojen ulko- ja väliseinien lisäksi niin sokkelit, pilari- ja palkkielementit kuin taso- ja parvekelaatatkin.

Tehokasta tuotantoa

Pääasiassa pääkaupunkiseudulle betonielementtejä toimittavan NB-Seinän tuotantohallissa syntyy arviolta tuhat elementtiä joka kuukausi. Tommi Hakala laskee viisikerroksisen yhden rapun pientalon rakentuvan 150 elementistä, pois lukien ontelolaatat ja porrassyöksyt.

Pojan laskelmat tukevat isän luettelemia etuja. Elementtien avulla suurempikin kerrostalokokonaisuus syntyy paikallavalua nopeammin ja vaivattomammin. Tehokkaalla tuotantoyksiköllä on toki omat haasteensa.

– Varsinkin jos suurilla työmailla aikataulut elävät omaa elämäänsä, emme voi etukäteen tietää, milloin aikataulu pitää ja milloin se myöhästyy kuukaudella, ehkä useammallakin. Meidän on kuitenkin valmistettava tarvittavat elementit sovitun aikataulun mukaan, ja jos työmaalla aikataulu venähtää, on meidän riskinämme varastointiongelma. Myös logistiikka vaatii tarkkaa suunnittelua, Hakalat pohtivat.

Yhteensä työmaita on samanaikaisesti työn alla kymmenkunta. Joukossa on mukana kohteita yli 300 asunnon kerrostalokokonaisuuksista pientalokohteisiin.

Asiakas on aina ykkönen

NB-Seinän tärkeysjärjestyksen kärjessä on aina tyytyväinen asiakas. Asiantunteva asiakaspalvelu, aikataulujen tiukka noudattaminen, työn laatu ja luotettavuus ovat ominaisuuksia, joista Hakalat eivät ole valmiita tinkimään.

– Ilman asiakkaita ei meitäkään olisi olemassa. Meidän tehtävämme on pitää huoli siitä, että asiakkaamme saavat aina sitä, mitä tilaavat, Arto Hakala toteaa.

– Asiakkaalle voi tuottaa pettymyksen vain kerran. Toista tilaisuutta harvoin tulee, joten yhteistyön on sujuttava mutkattomasti heti ensi hetkestä alkaen.

Paikallisuus on NB-Seinän ehdottomia valttikortteja. Elementtitoimitukset kulkevat Läyliäisistä pääkaupunkiseudulle useita kertoja päivässä. Vireä ja kasvava tilauskanta tarkoittaa luonnollisesti myös lisää työpaikkoja.

– Työvoimalle on jatkuvasti tarvetta, mutta tekijöitä on yllättävän vaikea löytää. Kaipaamme riveihimme ahkeraa väkeä, jolla on aito halu tehdä töitä. Koulutamme kyllä tehtäviin, tärkeintä on oikeanlainen asenne ja korkea työmotivaatio, Tommi Hakala vinkkaa.