Kosken Betonielementti toteuttaa sokkelit, maapaine-elementit, väliseinät, parvekelaatat, pilarit sekä pieli- ja seinäelementit.

Elementtitehtaalla riittää kiirettä

KOSKEN_BETONIELEMENTTI_160www.koskenbetonielementti.fi

 

Kosken Betonielementti Oy on Koskella hyvien yhteyksien päässä sijaitseva perheyritys, joka perustettiin aikoinaan palvelemaan pieniä rakennusyrityksiä.

– 90 prosenttia elementeistä menee asuntorakentamiseen, muita käyttökohteita ovat julkiset rakennukset sekä maatalousrakentaminen, kertoo yhdeksän vuotta yrittäjänä toiminut toimitusjohtaja Marko Koski.

– Teemme esimerkiksi sokkelit, maapaine-elementit, väliseinät, parvekelaatat, pilarit sekä pieli- ja seinäelementit. Betoniin saadaan erilaisia pintoja ja värejä; paljon käytetään graafista- ja väribetonia, normaalia harmaata betonia sekä myös valkobetonia menee jonkin verran. Rappaus tehdään aina paikan päällä.

Elementtitalokin kaipaa huolenpitoa

Elementtirakentaminen rantautui Suomeen 1950-luvulla. Betonilla on monet hyötynsä, sillä se on palamaton, ääntä eristävä ja kestävä. Se ei tarjoa kasvupohjaa homeille tai muille haitallisille eliöille.

– Kyllä betonitalostakin on pidettävä huolta. Suojaetäisyyksiin raudoitusten suhteen on kiinnitetty huomiota ja ulkokuoren paksuus on kasvanut vuosien saatossa. Nykyään suunnitellaan laadukkaampia rakennuksia, ja laatu lähtee ennen kaikkea rakennuttajasta sekä suunnittelijan pöydältä, Koski toteaa.

Betonin laatua ja siitä valmistettuja rakennuselementtejä valvotaan tarkasti. Inspecta käy neljästi vuodessa tehtaalla ja massan valmistustiedot ovat jäljitettävissä elementtitunnuksen perusteella. Valvonta tähtää läpinäkyvyyteen ja turvallisuuteen.

Tehtaalla elementtejä valmistuu kolmisenkymmentä päivässä. Ne varastoidaan lämpimissä tiloissa ja tämänkin johdosta elementtirakentaminen onnistuu nykyään ympäri vuoden ainakin Etelä-Suomessa.

– Aikataulut ja suunnitelmat ovat joskus haaste, ja elementit ovat nykyään monimutkaisempia arkkitehtuuriltaan. Tuotanto on osattava rytmittää oikein, koska jos olemme etuajassa, meiltä loppuu varastotila, ja jos olemme myöhässä, meiltä loppuu asiakkaat, Koski kiteyttää osuvasti.

– Tuotannon kuormitusaikataulu täytyy olla joka hetki ajan tasalla.

Hyvä yritys löytää aina hyvät työntekijät

– Luotettava henkilökunta on aina työnjohdosta kuljetukseen asti yritykselle kullanarvoinen. Ilman hyvää henkilökuntaa mikään ei pyörisi. Meillä ei ole ollut koskaan vaikeuksia saada hyviä työntekijöitä, toimitusjohtaja Koski kiittelee.

– Aika monet meillä käyvät töissä näistä lähikunnista. Tälle alalle ei ole varsinaista ammattikoulutusta. Työssä pärjäävät ne, jotka tykkäävät tehdä käsillään.  Työ on myös fyysistä, ei kevyttä papereitten pyörittelyä.

Yrityksen toiminta keskittyy pääasiassa noin sadan kilometrin säteelle Koskelta, mutta jonkin verran elementtejä on toimitettu myös esimerkiksi Tampereelle ja pääkaupunkiseudulle. Tällä hetkellä toimitusaika on noin puoli vuotta. Vilkastuva rakentaminen pitää elementtitehtaan kiireisenä myös jatkossa.

– Meidän vahvuutemme on se, että sopimusaikatauluista pyritään pitämään kiinni kaksin käsin. Tilaajan on saatava tuote sovitusti, Koski muistuttaa.