Energiaa

Olet päässyt lehden lukemisessa jo melkein loppuun, joten varmaan havaitsit sen sivuilla monta kertaa mainitun jotain energiasta. Nykypäivän yleisiä ilmaisuja ovat energiatehokkuus, energian säästö ja moni muu energinen sanapari.

Energiaa ilmenee monessa eri muodossa; on liike-energiaa, sähköenergiaa, potentiaalienergiaa, säteilyenergiaa ja ties vaikka mitä energiaa. Useimmiten artikkeleissa tarkoitetaan lämpöenergiaa. Energiasta kannattaa muistaa sellainen asia, että sitä koskee yksi klassisen fysiikan viidestä säilymislaista eli energian häviämättömyyden laki.

Olemme viime aikoina oppineet, että energiaa pitää säästää, siis vaikka se ei lain mukaan häviäkään mihinkään eli sitä ei voi syntyä eikä kadota. Koska energia ei katoa mihinkään, on sen säästämisellä tietenkin jokin muu syy; se muu syyhän on luonnon säästäminen energian käytön aiheuttamilta haitoilta. Haluammehan jättää tuleville maapallon asukkaille asumiskelpoisen planeetan.

” Rahaa säästyisi melkein 200 miljoonaa euroa.. ”

Vaikka ei olisi arvomaailmaltaan yhtään vihreiden arvojen kannalla, on koviakin arvoja kannattaville omat syynsä käyttää mahdollisimman vähän energiaa. Se syy on rahan säästäminen. Energian käytön säästö ja sitä kautta luonnonsuojelu on siis jokaiselle meistä ainoa järkevä vaihtoehto, myös taloudellisesti.

Kodeissamme käytetään merkittävä määrä energiaa, joten meillä kaikilla on oiva mahdollisuus vaikuttaa sekä energian ja sitä kautta rahan sekä ympäristön kulumiseen. On virheellistä ajatella, etteikö yhden ihmisen toimenpiteillä olisi mitään vaikutusta.

Ajatellaan vaikka, että kaikki suomalaiset pudottavat kotinsa sisälämpötilaa yhdellä asteella. Tällöin energiaa säästyisi n. 5 %. Suomessa asuinrakennusten lämmitykseen käytetään energiaa vuosittain n. 55000 GWh, jolloin rahaa säästyisi melkein 200 miljoonaa euroa joka vuosi. Kukaan ei kuitenkaan joutuisi palelemaan: epäilen, että huomattaisiinko mokomaa yhden asteen lämpötilan pudotusta.

Lapsille voisimme sanoa, että hiilidioksidipäästöt alenisivat samalla 2,7 miljoonaa tonnia. Yhtä suomalaista kohden se on yli 500 kg vuodessa. Tällaisen vaikutuksen saisimme yhdellä celsiusasteen pudotuksella. Mitä saisimmekaan aikaan kahdella asteella?

Taidankin tästä lähteä kotiin säätämään huonetermostaatteja..