20160510_111336

Energiansäästöä ja parempaa asuin­mukavuutta

Talo kaipaa huoltoa siinä missä autokin. Säännöllinen huolto auttaa välttämään kalliit remontit, mutta tarjoaa myös monia muita etuja.

Polar-ratkaisut Oy tarjoaa kuluttajille kokonaisvaltaista palvelua energiansäästöasioissa. – Energiansäästöön voidaan vaikuttaa muutenkin kuin lämpötilaa säätämällä. Kaikki palvelut, joita me asiakkaille tarjoamme: kattohuollot, ikkunoidenvaihdot, lisäeristykset sekä erilaiset lämmitysratkaisut, tuovat talon tekniseltä kunnoltaan tähän päivään. Samalla investoinnilla saavutetaan sekä säästöjä että asumismukavuutta, kertovat Mika Ramu ja Joni Pelkonen.

Polar-ratkaisut Oy toimii Satakunnan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Uudenmaan alueella. Varsinaisten palveluiden tueksi yrityksen kautta hoituu myös edulliset ja nopeat rahoitusratkaisut useisiin erilaisiin tarpeisiin.

Talo päivittyy nykyaikaan

Tiilikattojen huoltoon Polar-ratkaisut Oy tarjoaa pesu- ja pinnoitepalveluita, joiden avulla katon elinkaarta pystytään jatkamaan 10–15 vuotta ilman kattoremontin tarvetta. – Täytyy muistaa, että tiili kestää vain, jos sitä huoltaa asianmukaisin menetelmin. Uuden tiilen oma pinta kestää 6–10v, jonka jälkeen se kuluu pois ja tiili muuttuu huokoiseksi. Pelkkä pesu ei riitä, vaan on tärkeää myös suojata huokoisen tiilen pinta joko värittömällä nanopinnoitteella tai pinnoitemaalauksella, Pelkonen kertoo. – Säännöllinen huolto kannattaa jo siksikin, että sen kustannukset ovat useimmiten yli 80 % pienemmät kuin kattoremontissa, hän lisää.

Huoltoa kaipaavat katon ohella myös muut rakennuksen osat. Ikkunat uusimalla voi lisätä sekä kotinsa energiansäästöä, että asuinmukavuutta, samoin lisäeristyksillä. – Kun yläpohjaan lisätään uutta hengittävää selluvillaa, toimii vanhakin eriste paremmin, eikä sitä siis tarvitse ottaa kokonaan pois, Ramu kertoo. – Samalla talo päivittyy vastamaan rakentamisen nykyisiä normeja. Viimeisen 15–20 vuoden sisällä vähimmäiseristevaatimukset ovat jopa kaksinkertaistuneet. Määräysten mukainen villamäärä oli ennen 20–30cm, kun taas tämän päivän uusissa taloissa se on 50–60 cm.

Monta etua samalla kertaa

Kodin huoltotoimenpiteiden aloittamista hidastaa Ramun ja Pelkosen mukaan usein tietämättömyys. – Törmäämme usein siihen, etteivät ihmiset tiedä, mitkä rakentamisen normit tänä päivänä ovat ja millä tavalla normeja pystytään kustannustehokkaasti parantamaan. Sen vuoksi käymme aina kartoittamassa tilanteen yhdessä asiakkaan kanssa. Moni kyllä kiinnostuu säästömahdollisuuksista, kun kerromme asiat selkeästi.

Energiansäästö on kiistatta merkittävä, mutta ei suinkaan ainoa syy lähteä mukaan projektiin. Suomalaiset ovat kiinnostuneita myös kotinsa visuaalisesta ilmeestä ja erityisen tärkeään asemaan se tulee varsinkin taloa myytäessä. Etenkin projektin jälkeen ykköseksi nousee silti usein asuinmukavuuden lisääntyminen. – Vuonna 2013 lisäeristimme eräällä Pirkanmaalla sijaitsevalla asuinalueella yhteensä 54 taloa. Kun puolen vuoden kuluttua soitimme asiakkaat läpi, kertoi yli puolet tavoitetuista 30 asukkaasta säästön sijaan asuinmukavuuden lisääntymisestä. Vedontunne oli poissa ja huoneet tasalämpöisiä, Pelkonen kertoo. – Saamamme palaute on muutenkin ollut lähes pelkästään positiivista, sillä ihmiset kyllä todella huomaavat eron projektin jälkeen.