kuva-009

Ennakointi takaa paremman sisäilman

Sisäilmaongelmia voidaan ennaltaehkäistä parhaiten kiinteistön suunnitelmallisella ylläpidolla ja kattavilla kuntokartoituksilla

RTC Vahanen Turku Oy:n palveluksessa jo pitkään olleet rakennusterveysasiantuntija Heli Teivainen ja fyysikko Timo Hautalampi tekevät päivittäin työtä sisäilmaan liittyvien asioiden parissa. Toimenkuvaan kuuluvat sekä yksittäisten huoneiden tutkimukset että koko kiinteistön kattavat sisäilma- ja kosteustekniset kuntokartoitukset.

Sisäilmaongelmia aiheuttavat lukuisat eri syyt, joita voi yhdessäkin kohteessa olla useita. Poikkeavat hajut, rakenteisiin päässyt vesi tai tiettyyn tilaan liittyvä oireilu ovat merkkejä siitä, että viimeistään nyt asiaan täytyisi puuttua. – Kaikilla kiinteistössä toimivilla on vähintään vastuu ilmoittaa eteenpäin huomaamistaan ongelmista. Sisäilman laatuun voidaan vaikuttaa parhaiten kiinteistön ylläpidolla ja korjaamalla ilmaantuneet ongelmat mahdollisimman pian, Teivainen muistuttaa.

Kartoitukset kuntoon ennen saneerausta

Teivainen ja Hautalampi pyrkivät työssään ennaltaehkäisemään mahdollisesti syntyviä ongelmia. Valitettavan usein toimeksiannot tulevat kuitenkin vasta silloin, kun joku on kokenut tilaan liittyvää oireilua. – Esimerkiksi saneerausten yhteydessä kannattaisi jo ennen suunnitteluvaihetta tehdä rakennuksen kuntotutkimus ja kosteuskartoitus, jossa otetaan huomioon myös sisäilman laatu. Vastaan on tullut valitettavan monta isolla rahalla korjattua kohdetta, joissa ihmiset ovat alkaneet oireilla pian tilojen uudelleen käyttöönoton jälkeen. Kun rakenteista sitten löydetään vanhoja vaurioita, menee kiinteistön omistajan kukkarosta jälleen isoja summia, Teivainen toteaa.

RTC Vahanen on pyrkinyt ennaltaehkäisemään sisäilmaongelmia myös uudiskohteissa esimerkiksi rakenteiden kuivumista seuraamalla. – Monissa projekteissa kiire kasaantuu loppua kohden ja silloin vaikkapa muovimatot on saatettu laittaa pinnalle, joka ei ole vielä riittävän kuiva, mistä on aiheutunut jälkikäteen pahojakin ongelmia. Palveluillamme pyrimme varmistamaan, ettei näin kävisi, Hautalampi kertoo.

Kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon

Aina sisäilmaongelmat eivät johdu homeesta, vaan kyse voi olla myös pielessä olevista ilmanvaihdon säädöistä tai asunnon liian korkeasta lämpötilasta. – Ilmanvaihto onkin melkein ensimmäinen asia, joka pitäisi tarkistaa epäilyjen ilmaannuttua, Teivainen neuvoo.

– Ilmanvaihdolla hallitaan myös painesuhteita, mikä puolestaan vaikuttaa ilmavuotoihin. Jos rakennus on alipaineinen, imee se tarvitsemansa korvausilman osin rakenteiden kautta. Hallitsemattomien ilmavuotojen mukana sisätiloihin voi kulkeutua myös epäpuhtauksia, Hautalampi kertoo. Kartoituksen yhteydessä tulisikin ottaa huomioon myös rakenteiden tiiveys. – Silloin täytyy miettiä, pitääkö vaurio poistaa kokonaan vai voidaanko sieltä tulevat vuodot estää esimerkiksi kapseloimalla, Hautalampi ohjeistaa.