Saga-I

Esteetön koti on ikä­ihmiselle myös turvallinen

Koti hissittömässä talossa voi jättää ikäihmisen jopa loukkuun. Tilan ahtaus ja runsas tavaramäärä altistavat myös onnettomuuksille. Palveluasumisen puolelta löytyy hyviä esimerkkejä esteettömästä ja turvallisesta asumisesta.

Noin kaksi kolmasosaa onnettomuuksista tapahtuu omassa kodissa. Kodin turvallisuus ja toimivuus nousevat pintaan useimmiten iän karttuessa, vaikka niihin olisi syytä kiinnittää huomiota ikään katsomatta. Ikävä fakta on siis se, että kodin toiminnallisuutta ja turvallisuutta aletaan pohtia usein liian myöhään eli vasta silloin kun oma toimintakyky on jo iän myötä heikentynyt. Sen on työssään havainnut myös Saga Care -palvelukotien asiakkuuspäällikkö Laura Isohanni. – Ikävä kyllä iäkkään läheisen palveluasumisen tarpeeseen havahdutaan usein vasta siinä vaiheessa, kun kotona on sattunut tapaturma. Omaisten päällimmäisenä tunteena on huoli, sillä he haluavat varmistaa, että läheisellä on kaikki hyvin. Moni ikäihminenkin haluaa siinä vaiheessa vähentää lähiomaisten huolta ja muuttaa palvelukotiin.

Esteettömyys ykkösasia

Palveluasumisesta kiinnostuneiden ikäihmisten yhteydenottoja kuunnellessaan, Isohanni on havainnut, että esteettömyys on suurimmalle osalle se kaikkein tärkein asia. – Suurin osa haluaa ensitöikseen varmistaa, että talossa on hissi. Toinen tärkeä asia on se, että kaikissa tiloissa voi liikkua myös rollaattorilla ja pyörätuolilla. Olemme kuulleet surullisia tarinoita siitä, kuinka ikäihminen on jäänyt esimerkiksi lonkkaleikkauksen jälkeen oman, hissittömässä talossa sijainneen kotinsa vangiksi. Kuntoutuminenkin voi olla omassa kodissa haasteellista, mikäli asunto on pieni tai niin täynnä tavaraa, ettei siellä käytännössä pääse lainkaan liikkumaan apuvälineillä.

Kodin turvallisuus koostuu monista tekijöistä, mutta esteettömyys on avainasia, sillä ikääntyessä ihmisen toimintakyky ja aistit heikkenevät, mikä asettaa vielä enemmän vaatimuksia ympäristön selkeydelle ja hallittavuudelle. – Asunnon kulkureitit ja kynnyksettömyys ovat todella tärkeitä asioita esteettömyyden ja turvallisuuden kannalta. Kiteytetysti voisi todeta, että toimiva koti on esteetön, sillä se mahdollistaa arjen sujuvuuden ja liikkumisen, mikä puolestaan lisää elämänlaatua, Isohanni toteaa.

Ei kynnyksiä!

Juuri näihin asioihin on Saga Care-palvelukodeissa panostettu. Teemme haastattelua Helsingin Oulukylässä sijaitsevassa Saga Käpylinnassa, joka on tuorein Saga-palvelukoti.  – Kaikki meidän tilat ovat esteettömiä, mikä tarkoittaa, että kynnykset puuttuvat kaikkialta. Uloskäyntien oviaukoissa on pieni kynnys, mutta niistäkin pääsee apuvälineillä mainiosti kulkemaan. Yleisten tilojen ja asuntojen pohjasuunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että tilat ovat riittävän avaria. Asuntojen kylpyhuoneetkin on mitoitettu siten, että kylpyhuoneessa mahtuu asukkaan lisäksi toimimaan tarvittaessa kaksi hoitajaa.

Avaruus helpottaa arjen sujuvuutta, sillä asunnoissa pääsee liikkumaan esteettömästi ympäriinsä ja kirjaimellisesti ympäri asuntoa. – Kukaan ei ole toistaiseksi kummeksunut sitä, että makuuhuoneen ja olohuoneen välissä ei ole lainkaan ovea. Makuuhuoneeseen saa toki halutessaan talon puolesta liukuovet, mutta vielä tähän mennessä yksikään asukas ei ole niitä halunnut asennuttaa.

Esteettömyys ja liikkumisen helppous on ulotettu myös ulkotiloihin, joten esimerkiksi yhteisestä ruokailutilasta pääsee helposti syömään ja kahvittelemaan terassille, samoin piha-alueella on helppo liikkua liuskoja pitkin kesäkeittiöön tai ympäri piha-aluetta. – Pihalta löytyy myös asukkaiden oma Senioripuisto ulkokuntoilulaitteineen ja pihapeleineen, joten ulkoaktiviteetit ovat kaikkien ulottuvilla ja ihan liki. Se antaa oivan mahdollisuuden myös omaisille kuntoilla yhdessä asukkaiden kanssa Saga-kodin pihamaalla. Moni meidän asukas onkin todennut kuntonsa kohonneen lyhyessä ajassa meille muutettuaan. Motivaattorina liikkumiseen voi toimia kahvikupponen hyvässä seurassa kahvilassa, päivän lehti tai kuntoilu omalla kuntosalilla. Arjen pienilläkin asioilla on siis merkitystä.

IMG_4514

Turvallisuus ennen kaikkea

Vaikka Saga Caren asunnot sijaitsevatkin useammassa kerroksessa, ei se ole liikkumisen este, sillä talosta löytyvät riittävän tilavat, istuimin varustetut hissit, joihin mahtuu mainiosti apuvälineillä. – Hissillä pääsee näppärästi yleisiin tiloihin tai piipahtamaan vaikkapa omassa kellarikomerossa, jonne on myös esteetön kulku.

Turvallisuudesta on huolehdittu myös asuntojen turvapuhelimin ja paikantavin turvarannekkein. – Jos asukas vaikkapa kaatuu kuntosalilla tai kellarikomerolla käydessään, oma hoitajamme on paikannuksen avulla hetkessä paikalla. Turvallisuudentunnetta lisää myös se, että niin siistijät, hoitajat kuin vapaa-ajan ohjaajatkin ovat talon omaa, tuttua väkeä. Se tuntuu olevan myös omaisille tärkeä asia. Julkisessa kotihoidossahan ei välttämättä aina tiedä, kuka kodin ovesta kulloinkin astuu sisälle. Turvallisuus on Isohannin mukaan huomioitava myös materiaalivalinnoissa. – Kylpyhuoneiden laatat on valittu siten, että niiden pinta on mahdollisimman karhea liukastumisten estämiseksi. Kaikkien yleisten tilojen lattiamateriaali on puolestaan muovia, joka on helppohoitoinen ja riittävän pehmeä materiaali kaatumistilanteissa.  Saunan lauteet ovat riittävän matalalla, Spa-osasto kylpyhuoneineen avara. Turvaliedet kuuluvat luonnollisesti kaikkien asuntojen vakiovarustukseen, samoin kylpyhuoneiden turvakaiteet, suihkutuoli ja WC-kahvat voidaan asentaa asukkaan tarpeiden mukaan. Näin turvallisuusratkaisuja on helppo lisätä kunnon heiketessä.

Oppia uusiin koteihin

Isohanni kertoo, että Saga Care kuuntelee asukkailta saatua palautetta ja ottaa niistä oppia tulevia kohteita suunnitteltaessa. – Uusissa, nyt suunnitteilla olevissa Saga-kodeissa tulemme mm. laskemaan keittiökaappien korkeutta, lisäämään asuntoihin vaatesäilytystiloja ja todennäköisesti myös alkoveja.

Millainen on toimiva koti?

Mikälikynnyssiirtyäpalveluasumisenpiiriinonliiankorkea,kannattaaomakotimuuttaahyvissäajointurvalliseksi,jottaarkisujuu.ToimivakotiDoMedionHelsinginRuskeasuollasijaitsevainformaatiokeskusjamyyntinäyttely,jossavoikäydäkokeilemassaesteettömänjaturvallisenasumisenratkaisuja,teknologiaa,apuvälineitäjatuotteita.KävijätvoivattutustuaToimivaankotiinaukioloaikoinailmanajanvarausta.Näyttelyssävoirauhassatutustuatuotteisiinjakokeillaerilaisiavaihtoehtoja.

Katso lisätietoa www.toimivakoti.com

Ahaa!

Suomeen tarvitaan pian miljoona esteetöntä kotia. Nyt esteettömiä koteja on vain kolmannes tarvittavasta määrästä. Ympäristöministeriön arvion taustalla on väestön ikärakenteen nopea muutos. Vuonna 2030 maassamme on jo noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta asukasta. Valtion asuntopolitiikalla pyritään nyt varmistamaan, että myös ikääntyneet voivat asua turvallisesti kodeissaan.

www.ymparisto.fi/fi-FI/Asuminen/Ikaantyneiden_asuminen/Ikaantyneiden_asumisen_kehittamisohjelma_20132017

Näin arvioit, onko kotisi turvallinen ikääntyessä

Onko kodissa:

  • Hyvä valaistus
  • Hissi
  • Väljät kuluväylät
  • Esteettömät tilat ilman kynnyksiä ja portaita
  • Lattiamateriaalit, jotka eivät ole liukkaita
  • Ei turhia väliovia
  • Piha, jossa on helppo kulkea