DSC04001

Haasteet kiehtovat

 

 

Lisätietoja yrityksestä: www.ruoppaussuominen.fi

Innovatiivisuus ja kiinnostus mahdottomiltakin vaikuttaviin kohteisiin ovat tehneet rakennusalan yrityksestä monipuolisen ja halutun kumppanin.

Teollisuusrakentamista, purkutöitä, erikoiskuljetuksia ja siltatyömaita – kaikkea tätä ja paljon muuta Ruoppaus P. Suominen Oy tekee parhaillaankin ympäri Suomen. Yrityksen nimi ei kerro koko totuutta sen laaja-alaisesta toiminnasta haastavien erikoiskohteiden parissa, vaan on ennemminkin muisto firman alkuajoilta. – Isäni aloitti yritystoiminnan 1960-luvun lopussa kaivamalla valtaojia ja nostamalla soraa veden alta. Nimi on jäänyt niiltä ajoilta, vaikka toimenkuva onkin laajentunut vuosien saatossa moneen suuntaan, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Mika Suominen. Yhdyskuntatekniikan insinööriksi kouluttautunut Suominen tuli mukaan isänsä perustaman yrityksen toimintaan jo 1980-luvun lopulla opintojensa ohessa. Sittemmin sukupolvelta toiselle jatkunut osaaminen ja innovatiivisuus ovat vieneet firmaa jatkuvasti eteenpäin yhä uusille aloille.

Sillanrakentajana Noormarkussa

Haastatteluhetkellä Suominen pohtii Noormarkun Vainiolan siltaa, jonka asentaminen paikoilleen on määrä aloittaa seuraavana päivänä. 1800-luvun lopussa rakennettu massiivipuusilta uusittiin kertaalleen 1950-luvulla, mutta nyt sekin on kuitenkin todettu sen verran lahoksi, ettei entisöinti enää tule kyseeseen. Uusi 31,5 metriä pitkä liimapuinen kävelysilta koottiin varastohallin pihalla ja nostetaan paikalleen kokonaisena. – Ennen nostoa olemme uusineet puupaaluja, täyttäneet paalujen ja rannan välistä taustaa louheella sekä lisänneet vastarannalle kiviainesta. Asennuspäivänä valmisteluihin menee varmasti vielä 3–4 tuntia, sillä nostopisteet täytyy miettiä hyvin tarkkaan, kertoo Suominen projektin etenemisestä.

Muodoiltaan uusi ja kaunis kaarisilta on kopio vanhasta – vain tukiperiaatetta on muutettu erilaiseksi. Uusi silta kestänee edeltäjiään pidempään, sillä tämän päivän liimat ovat aiempaa parempia ja palkkeja suojaa myös haponkestävä ohut pelti.

Iso teollisuuskohde Harjavallassa

Toinen varsin mielenkiintoinen kohde, jossa Ruoppaus P. Suomisen väki parhaillaankin työskentelee, on Harjavallan kuparirikastevaraston laajennus. – Sinne tulee uudet purkupaikat sekä kuorma-autoille että junille. Maan alle tarvittiin runsaasti tilaa siiloja ja kuljettimia varten, minkä lisäksi niiden päälle rakennetaan vielä 3500 m² laajuinen halli, joka suojaa rikastetta sateelta, Suominen kertoo.

Maanalaisia rakennustöitä on Harjavallassakin vaikeuttanut korkealla oleva pohjaveden taso. Suomisella on ollut ongelmaan kuitenkin selkeä ratkaisu, sillä hänen toinen yrityksensä PVA-Palvelu Oy on erikoistunut juuri pohjaveden alennuksiin. – Pohjaveden pintaa voidaan laskea muodostamalla maan sisälle alipaine ja imemällä vesi sitten pois maasta, Suominen kertoo. Kovin moni muu firma ei tarjoa vastaavaa palvelua, joten PVA-Palvelu Oy ja sitä kautta myös Ruoppaus P. Suominen Oy ovatkin tulleet tunnetuiksi osaamisestaan ympäri Suomen. Tälläkin hetkellä erilaisia työmaita on käynnissä Pääkaupunkiseudulta Kemiä myöten.

Mitä vaikeampi, sitä kiinnostavampi työ

Suominen kertoo, että maakunnissa kulkiessaan vastaan tulee monia paikkoja, joita hän yrityksineen on ollut tekemässä. Ympäri maan kantautunut maine perustuu pitkälti sille, että Ruoppaus P. Suominen Oy tunnetaan tekijänä, joka tarttuu mielellään hankaliinkin projekteihin. – Vahvuutemme on ehdottomasti innovatiivisuus; se että pyrimme aina hakemaan järkevimmän ja usein myös edullisimman tavan toteuttaa tietty kohde. Monet töistämme ovat sellaisia, joita kilpailijat ovat kaihtaneet tai pitäneet jopa mahdottomina. Asiakkaat kuitenkin tietävät, että me pystymme moneen, Suominen kertoo. – Haasteet kiehtovat. Mitä vaikeampi homma on kyseessä, sitä mielenkiintoisemmaksi työ muuttuu, mies naurahtaa.

Tulevaisuudessa vastuu haastavista projekteista siirtyy mahdollisesti jo kolmannelle Suomisten sukupolvelle – nykyisen toimitusjohtajan vanhin poika valmistui nimittäin juuri rakennusalalle ja tekee jo töitä perheyrityksen palveluksessa.