T&P_lehtonen_solid_house_2_300_CMYK

Hake haastaa öljyn

Puuhakkeesta on tullut varteenotettava vaihtoehto öljylle ja muille lämmitysvaihtoehdoille. – Hake on ympäristöystävällinen ja jopa 20–30% öljyä edullisempi ratkaisu, kertoo yrittäjä Pasi Lehtonen. Hänen energia-alan yrityksensä T&P Lehtonen valmistaa ja myy haketta monenkokoisille lämpöä kaipaaville kohteille omakotitaloista maatiloihin ja suuriin lämpölaitoksiin. Lehtonen on mukana myös yrityksessä, jonka neljä osakasta toimittavat yhdessä lämpöä Vahdon alueen kiinteistöjen lämmitykseen.

Suurimman osan käytettävästä puusta T&P Lehtonen ostaa Metsänhoitoyhdistys Lounametsältä. Puu on tärkeä hankkia jo vuotta ennen hakettamista, jolloin se ehtii kuivua rauhassa peitettynä joko terminaalissa tai metsän reunassa. Asiakkaan niin halutessa yritys voi valmistaa haketta myös hänen omista puistaan. Valmiin hakkeen palakoko, karkeus ja kosteus riippuvat aina kohteesta: – Pieniä laitoksia varten haketetaan lähes yksinomaan karsittua runkopuuta tasakokoiseksi kuivahakkeeksi, isompiin käy myös metsätähteistä, kuten risuista ja latvusmassasta valmistettu hake, kertoo Lehtonen.

Valtaosa T&P Lehtosen vakioasiakkaista tekee sopimuksen hakkeesta aina vuodeksi kerrallaan. Pitkällä tähtäimellä toimiminen onkin tärkeää juuri materiaalin hankkimisen vuoksi. Toisaalta myös asiakas odottaa yritykseltä toimintavarmuutta: – Sellaista tilannetta ei voi tulla, että asiakkaan soittaessa tavaraa ei olisi, tietää yrittäjä. Koska oma organisaatio on kuitenkin pieni ja ketterä, saadaan T&P Lehtosella tieto aina nopeasti eteenpäin ja kalusto liikkeelle.