DSC03875

”Harva kattoremontti on akuutti”

HUITTISTEN_JP_190x57

www.jprakennuspelti.fi

 

Kattoremontti on investointi, johon tulisi käyttää aikaa ja ammattitaitoista tekijää. Laatua ja perinteistä käsityötaitoa arvostavalle kattoremontin tekijä löytyy Huittisista.

Kun katosta vuotaa vettä sisälle, on kattoremontti tehtävä välittömästi. Kuitenkin vain harvoissa tapauksissa katon kunto on niin huono, että toimenpiteitä vaadittaisiin akuutisti. Todellisuudessa kattoremontti on pitkäaikainen investointi. Huittisten JP-Rakennuspelti Oy:n toimitusjohtaja Juhani Pakkonen kannustaa käyttämään aikaa kattoremonttiin ja sen suunnitteluun: – Nykyään turhaan painotetaan, että tarjous on voimassa vain ”nyt”. Siinä käytetään hetken huumaa hyväksi. Remonttia kannattaa miettiä ja samalla puntaroida omia mieltymyksiään, Pakkonen sanoo.

Puhtaalta pohjalta paras tulos

2000-luvun alusta lähtien kattoremontteja tehnyt Huittisten JP-Rakennuspelti Oy aloittaa projektinsa aina purkamalla vanhat rakenteet pois. Kun remonttia lähdetään tekemään pohjista lähtien, tiedetään että katto ja sen rakenteet ovat varmasti terveet. – Jos vanhan pärekaton päälle pistetään ns. hengittävä aluskate ja siihen uudet tuuletusripat, lehterit ja pelti, hiirille ym. syntyy kerrostalo missä liikkua, Pakkonen lisää. Hän korostaa myös yläpohjan tuuletuksen tärkeyttä: – Katto voi toimia hyvin viisikin vuotta puutteellisella tuuletuksella, mutta ongelmia tulee viimeistään 20–30 vuoden päästä. Siihen pitäisi kiinnittää huomiota jo katon rakennusvaiheessa. Homeen poistaminen ei ole halpaa eikä helppoa, hän muistuttaa.

Joskus kattoremontin yhteydessä kannattaa hyödyntää uutta teknologiaa. Esimerkiksi suosiotaan kasvattavat aurinko- ja vesikennot on helppo asentaa konesaumakattoon ilman läpivientejä tai ruuvien porauksia. Huittisten JP-Rakennuspelti Oy tekee kattoremontin yhteydessä tarvittaessa myös mm. pientä julkisivuremonttia.

Perustavanlaatuinen kattoremontti rintamamiestaloon tai matalamalliseen omakotitaloon vie aikaa n. viikon verran. Haastavat ja suuret kohteet vievät luonnollisesti enemmän aikaa. Esimerkiksi Laitilassa sijaitsevaan vanhaan maataloon tehty kattoremontti oli kolmen viikon projekti. Kohteen katto uusittiin vanhaa kunnioittaen, ja samalla talo maalattiin perinnemaalilla. – Kunnolla tehty kattoremontti on investointi pitkälle tulevaisuuteen ja seuraavalle sukupolvelle, Pakkonen korostaa.

Perinteistä käsityötaitoa

Huittisissa ja sen lähialueilla peltisepän töitä tekevä Huittisten JP-Rakennuspelti Oy toimii pienellä mutta joustavalla kahdeksan hengen työporukalla. Pakkonen pitää yrityksensä suurimpana voimavarana juuri taidokasta ja sopeutuvaista henkilöstöään. Hän on tyytyväinen, että kaikilta yrityksen työntekijöiltä löytyy tietotaitoa ja halua tehdä peltisepän töitä. Yli 30 vuotta alalla työskennellyt yrityksen peltiseppä Teuvo Reunanen siirtää käsityötaitojaan eteenpäin nuoremmille työntekijöille. – Ammattitaitoisia peltiseppiä on vaikea löytää. Parempi on katsoa sivusta kenellä on siihen taipumusta ja ottaa töihin. Peltisepäksi tullaan kokemuksella, Pakkonen on huomannut.