KSV_hernesaari_c04_ilmakuva_002_sRGB

Hernesaari – Helsingin uusi käyntikortti

Hernesaaren rantaviiva on uusi kaupunkilaisten olohuone, joka avaa matkailijoille mahdollisuuden päästä likelle suomalaista saunakulttuuria huikeassa avomerimaisemassa.

Istumme Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Jari Huhtaniemen kanssa Hernesaaren Löyly-ravintolassa, josta on lyhyessä ajassa kehkeytynyt todellinen kaupunkilaisten olohuone upeine merinäköaloineen. Paikka on keskellä päivääkin tupaten täynnä ja Huhtaniemi selkeästi tyytyväinen näkemäänsä. – Löylyn toteutuksen taso on ylittänyt rohkeimmatkin odotukseni. Löyly on suunniteltu ja toteutettu pieteetillä, joten uskon sen nousevan yhdeksi Helsingin merkittävimmistä matkailukohteista.

Tyylikkäämpi käyntikortti

Huhtaniemi kertoo, että niin Löylyn kuin koko Hernesaaren aluesuunnittelunkin lähtökohtana oli alun perin matkailupalveluiden kehittäminen kansainvälisille risteilyvieraille. –  Helsinkiin saapuu 300 000 risteilymatkustajaa vuodessa. Hernesaaren alueelle oli tehtävä jotain, sillä ensivaikutelma kaupungista oli kaikkea muuta kuin hyvä. Risteilyvieraathan rantautuivat suoraan ikävän näköiselle teollisuusalueelle.

Hernesaareen kaivattiin myös turvallisempia liikennereittejä. – Satama-alueella oli yksi portti, jonka kautta kulkivat niin matkustajat, retkibussit kuin huoltoajoneuvotkin. Ilmassa leijui onnettomuuksien vaara, sillä liikenne oli ajoittain holtitonta. Niinpä kaupunki eriytti matkailuliikenteen Hernesaaren matkailulaiturilta, ja tänä päivänä matkustajat kulkevat laivalta rantaan turvallisesti kevyen liikenteen väylää pitkin.  Hernesaarenrannasta tehtiin myös selkeät kevyen liikenteen opastukset Erottajalle saakka.

Hernesaareen uusi asuinalue

Kaupungin taholta ei ole perusinfran lisäksi haluttu tehdä muita merkittäviä investointeja, sillä Hernesaaressa käynnistyy tulevien vuosien aikana aluerakentaminen. Sen myötä Hernesaaresta tulee 6000:n asukkaan ja 3000:n työpaikan uusi, merellinen asuinalue. Huhtaniemen mukaan Hernesaareen rakennetaan asuntokorttelialue kiemuraisine kujineen ja aukioineen, jotka suojaavat mereltä puhaltavalta tuulelta. Alueelle tulee toimitilavyöhyke liikunta- ja kulttuuripalveluineen ja rantaan hyvinvointipainotteinen rantapuisto. Länsirannalle puolestaan kolmas risteilyalusten laituripaikka, jonka rakentaminen aloitetaan tänä vuonna.

Rantaviivan päässä sijaitsevan Hernesaaren Ranta -ravintolamaailman tulevaisuus on Huhtaniemen mukaan vielä hieman epäselvä, sillä tuleva maankäyttö edellyttää meritäyttöjä Löylystä etelään. –  Siinä vaiheessa on arvioitava, voiko Hernesaaren Rannan toiminnan sijoittaa toisin.

IMG_4553
Ideoista konkretiaa

Huhtaniemi on aloittanut Hernesaarenrannan elävöittämisprojektin jo vuonna 2009. – Järjestimme aluesuunnittelun tueksi ideariihen, jossa oli mukana monipuolinen kattaus eri hallinnon alojen osaajia ja yrittäjiä. Tästä työstä syntyi valtava määrä ideoita. Laadimme niiden pohjalta maankäyttökaavion, johon sijoitimme ideariihen tuottamat ajatukset.

Sauna oli jo tuolloin mukana suunnitelmissa, samoin Löylyn ja Birgitta-ravintolan välissä sijaitseva Padel-kenttä. – On ollut hienoa huomata, että moni alkuperäisistä ideoista on loppujen lopuksi toteutunut hienosti Hernesaaren rantaviivalla.

Suomalaisen saunakulttuurin esittelykohde

Alusta asti oli selvää, että Hernesaareen haluttiin julkinen sauna. –  Saunaperinne on Suomessa kutistunut vuosikymmenten saatossa koteihin, vaikka vielä 1960-luvulla Helsingissä oli yli 100 julkista saunaa. Samalla olemme ikään kuin hukanneet yhteissaunakulttuurin. Siksi halusimme Hernesaaren suunnitelmissa elvyttää tämän perinteen. Meille oli myös tärkeää, että voisimme esitellä suomalaista saunakulttuuria matkailijoille. Nyt meillä on tähän ainutlaatuinen mahdollisuus, sillä matkailijat voivat Löylyn terassilla seurata, kun ihmiset tulevat höyryävinä saunasta vilvoittelemaan ja mereen uimaan. Se on jotain, mitä ei muualta löydy.

Huhtaniemi myöntää, että Löyly-hanke on ollut haasteellinen. – Teimme matkan varrella useita käynnistyksiä eri yrittäjien kanssa, mutta kaikki luopuivat hankkeesta syystä tai toisesta. Onneksi löysimme lopulta rohkeat yrittäjät, joiden kanssa saunahanke saatiin maaliin. Löyly on pieni ihme, joka toteutui Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian ansiosta.

Elävä olohuone

Huhtaniemi uskoo, että Hernesaarenranta on jatkossakin elävä, olohuonemainen kaupunginosa ja osa merellistä Helsingin keskusta-aluetta. – Helsingin kaupungin strategiana on vahvistaa Helsingin merellisyyttä. Parhaimmillaan keskustan merellisyys välittyy Hernesaaressa, josta avautuu poikkeuksellisen hieno avomerimaisema. Hernesaarta ei ehkä mielletä vielä keskusta-alueeksi, mutta uskon, että kun alue kehittyy ja palvelut lisääntyvät, alueesta viriää elävä osa Helsingin kantakaupunkia.

KSV_Hernesaari_maantaso_c274_002_sRGB_MUOKATTU

Hernesaari pähkinänkuoressa

Hernesaareen on valmisteilla osayleiskaava, joka muuttaa telakka- ja teollisuusalueen merihenkiseksi kantakaupungin osaksi. Hernesaareen suunnitellaan asumista, työpaikkoja sekä vapaa-aikaan ja matkailuun liittyviä palveluita. Hernesaareen suunnitellaan kahta venesatamaa, joista toinen on purjevenesatama ja toinen vesiurheilukeskus. Venesatamien yhteyteen sijoitetaan yleisölle ja veneilyharrastajille suunnattu vapaa-aikaan ja veneilyyn liittyvä kaupan ja toiminnan keskus. Risteilylaivoille rakennetaan kahden nykyisen laituripaikan lisäksi yksi uusi laituripaikka.

Hernesaaresta löytyvät tällä hetkellä:

  • Hernesaaren Ranta -ravintolamaailma
  • Löyly
  • Padel-kentät
  • Kahvila-Ravintola Birgitta