Calax_linnapiha_solid_house

Historia ja nykyaika kohtaavat

Linnapihan pihapiirissä huokuu vanhanajan henki. Tämä 1850-luvulla suunniteltu historiallinen kivitalokokonaisuus ei ole koskaan ollut asuinkäytössä eikä sitä myöskään ole käytetty kylpylänä, vaikka sisäpihalle aikanaan sellainen rakennettiinkin. Nyt rakennus pääsee vihdoin ansaitsemaansa käyttöön, kun sen tiloihin rakennetaan kaksitoista uniikkia asuntoa.

Syksyllä valmistuvat asunnot ovat yhdistelmä nykyaikaista asumismukavuutta ja historiallista nostalgiaa. Rakennuksen julkisivu pysyy alkuperäisenä ja huoneet rakennetaan talon muotoja kunnioittaen. Jokainen asunto on yksilöllinen jo pinta-alansa ja huonekorkeutensa suhteen. Vaikka kaikkea alkuperäistä ei luonnollisesti voida säilyttää, on asunnoissa näkyvissä vanhojakin ratkaisuja. – Alkuperäiset seinätiilet ja alkuperäiset tiiliholvit pystytään säilyttämään monessa kohtaa. Porraskäytävät eivät ole alkuperäiset, mutta ne on tehty vanhanajan henkeen aivan kuten hissikin, kertoo rakennuttaja Calax Oy:n edustaja Markku Heljakka. Asumismukavuudeltaan uudet asunnot ovat tavanomaista laadukkaampia. Valmiiksi koneistettuja ja kalustettuja asuntoja lämmittää lattialämmitys, ja valaistukseen ja sähköistykseen on panostettu. Ylimmän kerroksen asuntojen kattoikkunat ovat koneella toimivia.

Vaikka Linnapiha sijaitseekin aivan keskeisimmällä paikalla Porin keskustassa, eivät kaupungin äänet kantaudu sisälle. Asunnot ovat nimittäin valoisalle sisäpihalle päin. – Asukkaiden yksityisyys on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa ja meluhaitat on karsittu pois, Heljakka kertoo.

Tällä hetkellä rakennustyöt ovat vielä kesken, mutta tavoitteena on saada alimman kerroksen asunto esittelykuntoon kevääksi.