Hormit kuntoon

www.hormex.fi

 

Huoltamatta jätetyt hormit ovat iso paloturvallisuusriski, se jokaisen on vielä helppo ymmärtää. Mutta hormeihin liittyy paljon muutakin, muistuttaa Hormex Oy:n Henri Turunen.
– Hormien kunto vaikuttaa sekä paloturvallisuuteen että sisäilmaan. Jos hormit ovat tukossa, ei kosteus pääse kulkemaan niiden kautta pois, vaan alkaa jossain vaiheessa imeytyä rakenteisiin, hän sanoo.

Moni muukin hormeihin ja paloturvallisuuteen liittyvä seikka jää Turusen mukaan turhan vähälle huomiolle. Erityisen huolissaan hän on piipun eristeenä käytettävistä palo- ja kivivilloista. – Tutkimukset ovat osoittaneet, etteivät ne ole niin turvallisia kuin kuvitellaan. Perinteinen palovilla kestää vain 200 asteen lämpötilan, siinä missä Hormexinkin markkinoima keraaminen eriste sietää jopa 1300 astetta, hän sanoo.

Helppo ja halpa hormikartoitus

Vuosittainen nuohous ja säännölliset kartoitukset ovat tärkeimpiä tekijöitä hormien toimivuuden varmistamisessa. – Kaksikymmentä vuotta vanha tiilihormi alkaa usein olla jo sen verran rapautunut, että sille täytyisi tehdä jotain. Mikäli hormeissa epäilee olevan vikaa, kannattaa ensimmäisenä ottaa yhteyttä oman alueensa nuohoojaan, Turunen neuvoo.

Pelkkä nuohous ei juurikaan paranna paloturvallisuutta, sillä usein vasta konkreettinen tieto hormien kunnosta avaa asukkaiden silmät. – Hormikartoitus on halpa ja helppo toimenpide, jonka nuohoojakin voi tehdä. Mielestäni esimerkiksi vakuutusyhtiöiden kannattaisi kertoa asiakkailleen hormikartoituksista ja ehkä jopa maksaa nuohoojille niiden tekemisestä, sillä uskoisin sen vähentävän merkittävästi tulipaloista maksettavien korvausten määrää, Turunen pohtii.

Hormisaneeraus linjasaneerauksen yhteydessä

Turusen mielestä on surullista, kuinka vähän huomiota hormeihin kiinnitettään esimerkiksi linjasaneerauksiin verrattuna. – Linjasaneerauksen yhteydessä tulisi kunnostaa aina myös ilmanvaihto- ja savuhormit. Kun nousulinjat piikataan auki, menevät myös vieressä kulkevat ilmahormit pilalle, hän muistuttaa. Putkiremontin yhteydessä hormisaneeraus on Turusen arvion mukaan jopa 70 % halvempi kuin myöhemmin tehtynä, jolloin kaikki paikat joudutaan avaamaan uudelleen.

Hormisaneerauksessa vaihtoehtoja on kolme – massaus, putkitus ja sukitus. Huonossa kunnossa olevat takka- tai kiuashormit täytyy joko massata tai putkittaa. Massaus ei pienennä hormin pinta-alaa ja sopii myös tulihormeihin. Sukitus puolestaan ei käy muualle kuin ilmahormeille, mutta se ei korjaa rakenneainehormia kuntoon, ja tämä saattaa tulla ongelmaksi myöhemmin, kun piippu on jo huonossa kunnossa ja jatkaa rapautumistaan.

Yksi asia kaikkia hormikartoituksia ja -saneerauksia kuitenkin yhdistää: helpoilla toimenpiteillä saavutetaan suuri hyöty. Ensimmäinen askel on pyytää nuohoojaltaan hormiraportti, joka jo sekin on Turusen mukaan halpa henkivakuutus.