Huoli uudesta asbestilaista on turhaa

Haitta-ainepurkuihin erikoistuneen SKTEC Oy:n toimitusjohtaja Soni Karppinen saa tuon tuostakin yhteydenottoja hätääntyneiltä asiakkailta hiljattain uudistuneeseen asbestilakiin liittyen. Hänen viestinsä lakimuutoksesta huolta kantaville on kuitenkin selkeä: syytä erityiseen hätään ei ole. – Asbestilaki on ollut varsin tiukka aina 1980-luvun lopusta alkaen. Lakimuutoksen myötä tietyistä vapaa-ehtoisista toimenpiteistä – kuten purun jälkeisistä ilmanäytemittauksista, on vain tullut nyt pakollisia, Karppinen kertoo. Tästä uudesta lakimuutoksesta löytyy kattavasti tietoa internetistä.

Myös haitta-ainepurkulupia myöntävällä Aluehallintovirastolla on mitä luultavimmin pitänyt viime aikoina kiirettä, sillä Karppisen mukaan lakimuutoksen myötä uusia asbestifirmoja on tullut useita. Syynä lupahakemusten kasvaneeseen määrään lienee lakimuutoksen kohta, jonka mukaan yksityishenkilö ei enää saa purkaa itse esimerkiksi mineriittilevyjä remonttikohteensa seinistä. – Etenkin monet kattofirmat tuntuvat nyt hakevan lupia, jotta he voivat suorittaa purkutyöt kohteissaan ilman asbestifirman apua, Karppinen arvioi.

Hyvä työntekijä täytyy kouluttaa itse

Lupabuumin myötä kilpailu alalla on muuttunut myös koko ajan kiivaammaksi. Vuonna 2014 perustetulla SKTEC Oy:llä on silti riittänyt töitä Etelä-Suomen alueella sen verran hyvin, ettei tarvetta markkina-alueen laajentamiselle ole juurikaan koettu. – Asiakkainamme on keskisuuria rakennusalan yrityksiä, mutta myös jonkun verran yksityisiä kuluttajia. Urakat ovat siksi kestoiltaan hyvinkin erimittaisia ja vaihtelevat parin päivän hommista jopa neljä kuukautta jatkuviin työmaihin, Karppinen kertoo.

Karppisen ohella SKTEC Oy:ssä toimii pitkän kokemuksen alalta omaava Toni Myllylä sekä parisenkymmentä omaa työntekijää. – Osa heistä on toiminut alalla jo kahdenkymmenen vuoden ajan, joten heihin on helppo luottaa, toimitusjohtaja toteaa. Työn sujuvuus onkin pitkälti kiinni osaavista tekijöistä, eikä heitä ole asbestialalla aina suinkaan helppo löytää. – Mikäli haluaa löytää hyvän asbestimiehen, täytyy hänet kouluttaa käytännössä itse. Esimerkiksi Työtehoseura järjestää kyllä kolmen päivän mittaisia asbestikursseja, mutta se ei kuitenkaan vielä riitä homman oppimiseen, Karppinen sanoo.

Onnistunut projekti vaatii myös sen, että tehtävät on osattu jakaa oikein työmiesten kesken heidän kokemuksensa huomioiden. – Jokaisen täytyy tietää mitä on tekemässä. Siksi myös tiedonkulku ja projektin yhteinen läpikäyminen on ensiarvoisen tärkeää, Karppinen vahvistaa.

Isojakin kohteita

1930–40-lukujen jälkeen asbestin käyttö kasvoi tasaiseen tahtiin aina 1970-luvulle saakka, jolloin siinä saavutettiin varsinainen piikki. Lain mukaan haitta-ainekartoitus täytyy kuitenkin tehdä jokaiseen ennen vuotta 1994 rakennettuun kohteeseen ennen purkutöiden aloittamista. Siksi myös SKTEC Oy:n työmaiden kirjo on varsin moninainen. – Viime aikoina olemme tehneet esimerkiksi paljon rappukäytäväpurkuja vanhoissa taloissa, joissa on käytetty Finnflex-laattaa, toimitusjohtaja kertoo.

Vaikka yritys on vielä varsin nuori, on se kokeneen väkensä ja laadukkaan työjälkensä ansiosta päässyt mukaan astetta isompiinkin projekteihin. – Viimeisin iso työmaamme saatiin päätökseen aivan hiljattain, ja siellä purimme yhteensä 4500 metriä putkieristeitä sekä liki kuusikymmentä kylpyhuonetta, Karppinen kertoo. Vaikka kohde oli suuri ja sen purkutyöt kestivät peräti neljä kuukautta, sujui kaikki mallikkaasti hyvän työnjohdon ansiosta. Kohde poikikin SKTEC Oy:lle myös lisää hommia, sillä sama tilaaja halusi yrityksen sittemmin myös toiseen kohteeseensa.