Uudisrakennuksen, eli H-rakennuksen urakan pääurakoitsijana toimii Peab Oy

Hyvinkään sairaalan jättihanke työllistää monia

Hyvinkään Sairaalanmäellä on meneillään mittava projektien sarja, joka jatkuu uudisosan valmistumisen jälkeen muun muassa vanhan sairaalanosan saneerauksella. Kaiken kaikkiaan Hyvinkään Sairaalan hankkeisiin on yhteensä budjetoitu noin 200 miljoonaa euroa.

Uudisrakennuksen, eli H-rakennuksen urakan pääurakoitsijana toimii Peab Oy, ja tilaajana on Koy Hyvinkään Sairaalanmäki, jonka omistavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ja Hyvinkään Kaupunki. Meneillään olevan urakan kokonaiskustannus on 65 miljoonaa euroa, ja se valmistuu elokuussa 2018. Perustustyöt aloitettiin kesällä 2016.

Sairaalaan tulee 12 tuhatta bruttokuutiota valettavaa betonia, 1.1 miljoonaa kiloa harjaterästä sekä 45 tuhatta neliömetriä laudoitusta

– Tilaajan suunnitelman mukaan kohteessa on paikallavalurunko. Sairaalaan tulee 12 tuhatta bruttokuutiota valettavaa betonia, 1.1 miljoonaa kiloa harjaterästä sekä 45 tuhatta neliömetriä laudoitusta, työpäällikkö Heikki Korpela luettelee.

– Lopputulos käsittää yli tuhat huonetta, joita voidaan muuttaa käyttötarpeen mukaan. Tiloihin on tulossa esimerkiksi lastenosasto, vuodeosasto, päihdehuolto ja psykiatria. Tuleva Sote-uudistus vaikutti hankkeen käynnistymiseen.

Vaihtoehtoinen julkisivumalli miellytti tilaajaa

Peab kuuluu Suomen 10 suurimpaan rakennusliikkeen joukkoon. Peab sekä saneeraa että uudisrakentaa niin asuin- kuin liiketila/toimitilapuolellakin. Yrityksellä on muskeleita hoitaa paljon erilaisia ja – kokoisia projekteja samanaikaisesti, ja toimitilayksikön viimeaikaisiin referensseihin lukeutuvat muun muassa Espoon paloaseman saneerauslaajennus ja Ikea Espoon laajennus. Muita merkittäviä Peabilla käynnissä olevia hankkeita on muun muassa Koneen vanhaan pääkonttoriin toteutettava hybridihanke, jossa vanhasta rakennuksesta tehdään kokonaan uusi tuote. Sairaalahanke on kuitenkin toimitilayksikön mittavin tällä hetkellä työn alla oleva kokonaisuus.

– Siellä työskentelee tällä hetkellä 70 henkeä. Kun päästään sisätöihin, saattaa olla yli 200 tekemässä. Jokaisella työvaiheella on oma pieni aikaikkunansa. Vaikka urakka on jaettu, meille kuuluu aikatauluvastuu. Alihankkijat on valikoitu tarkasti muun muassa referenssien perusteella, sillä tämänkokoiseen hankkeeseen ei ole varaa päästää ketään harjoittelemaan. Kokemuksena projekti on jo tähän mennessä ollut hieno, Korpela toteaa.

Peab tarjosi urakkaa tilaajan suunnitelman pohjalta, mutta onnistui antamaan lisäarvoa asiakkaalle omalla suunnitelmallaan vaihtoehtoisesti toteutettavasta julkisivusta.

Lisäbonuksena seinärakenteen lämpöarvokin parani 4 yksikköä ja elinkaarikustannukset ovat pienemmät.

– Tarjosimme mallia, joka varmistaisi työaikataulun, nopeuttaisi sitä sekä olisi yksinkertaisempi. Tilaaja oli kanssamme julkisivuratkaisusta samaa mieltä. Aikaisempi suunnitelma sisälsi betonielementin lisäksi termorankaa sekä kipsi- ja komposiittilevyä ja vastaavia materiaaleja yhteensä toistakymmentä kerrosta. Nyt julkisivussa on sisäkuori, kivi, eriste ja rappaus. Ulkonäkö on paljolti aikaisemman suunnitelman mukainen. Tämä vaihtoehto on nopeampi asentaa ja kosteudenhallinta on parempi. Lisäbonuksena seinärakenteen lämpöarvokin parani 4 yksikköä ja elinkaarikustannukset ovat pienemmät.

3D-mallista koko havainnollistamisen hyöty irti

Uudisosaan, jonka peruskiven sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila kävi muuraamassa, tulee kellarikerroksen ja konehuoneen lisäksi viisi kerrosta. Kun uudisrakennus on valmistunut ja kantasairaalaan kulkevat yhdystunnelit tehty, koko mäki on yhtä rakennusosaa. Tämän jälkeen alueella alkaa uusia projekteja sekä vanhan kantasairaalan kunnostus. Niiden urakoitsijat valitaan omassa urakkakilpailussaan.

– Vahvuuksiamme ovat kokenut porukka, realistisesti laadittu aikataulu ja laadunvalvonta. Käytämme paikallista betoniasemaa, joka on laatusertifioinnin piirissä. Tähän kyseiseen kohteeseen on tehty kohdekohtainen laadunvarmistussuunnitelma. Viranomaiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita ja tiiviisti osallistumassa Hyvinkään suurimpaan rakennushankkeeseen, Korpela kuvailee.

Hanke on 3D-mallinnettu, ja sen on todettu helpottaneen käytännön suunnittelua, sillä mallinnusta on käytetty konkreettisena työkaluna. Koska työmaan vieressä sairaala toimii täydellä teholla, on Peabilla otettu tavaksi tiedottaa rakennusprojektin etenemisestä sairaalan väelle viikoittain. Yhteistyön sujuvuus ja palvelualttius ovat asioita, joiden merkitys Peabilla ymmärretään, ja asioita osataan katsoa myös tilaajan näkökulmasta.

– Kyllä meillä on pyrkimys käytännönläheiseen yhteyteen tilaajan kanssa. Ongelmiin on oltava heti ratkaisu, eikä muutoksista saa hätääntyä. Työmme on myös palveluntuottamista. HUS:n lisäksi mukana on Hyvinkään kaupunki, ja meidän toimintamme on oltava selkeää, ennustettavaa ja läpinäkyvää, ettemme tuo lisää ongelmia vaan ratkaisuesityksiä, kun heillä on muutakin mietittävää tällä mäellä, Heikki Korpela kiteyttää lopuksi.