Ihmisen teho

Tämänkin lehden sivuilla on paljon mielenkiintoisia ja rikkaita tarinoita. Ne ovat tarinoita ihmisistä. Yrityksissä ja niiden liiketoiminnassa ylivoimaisesti tärkeimmäksi asiaksi nousevat ihmiset. Myös tärkeysjärjestyksen seuraavatkin sijat menevät ihmisille. Kaikessa on siis kyse ihmisistä. Kumpi kysymys on tärkeämpi: kuka? vai mikä? Valitsevatko ihmiset työpaikan sen mukaan, että mikä on yrityksen päämäärä vai siellä olevien muiden ihmisten vuoksi? Aika uskaliasta olisi väittää, että ihmiset kannattaa valita sen mukaan, että he ajattelevat samalla tavalla. Uskallanpa kuitenkin näin väittää. Jos kuvitellaan tilannetta, jossa yrityksen päämäärää pitäisi jostain syystä muuttaa. Sellaisessa tilanteessa pitää johtaa muutosta ja muutoksen johtamisessa on kyse asian muuttamisesta ihmisten avulla. Kun ihmiset ajattelevat samalla tavalla, kun heidän arvomaailmansa ovat yhteneväiset ja kun jokaisen tavoitteet ovat täydessä harmoniassa yhteisön tavoitteiden kanssa, on muutos mahdollinen ja ihmisiä ei tarvitse vaihtaa. Yhteisön mahtavaa visiota ei voi saavuttaa, mikäli ihmiset eivät kunnioita toisiaan.

Kaikessa on siis kyse ihmisistä. Huonot johtajat käyttävät ihmisiä väärin ja hyväkseen, hyvät johtajat huolehtivat ihmisistä. Johtamisen kolme ehkä tärkeintä osaa ovat kommunikointi, kommunikointi ja kommunikointi. En ole koskaan kuullut, että jossain olisi kommunikoinnissa ylitetty odotukset. Ainoastaan onnistuneella viestinnällä voimme varmistua siitä, että kaikki ovat muutoksessa menossa kohden samaa päämäärää. Se on taito, jota pitää harjoitella. Yksinkertainen neuvo on, että opettele kirjoittamaan. Toinen ohje on, että toista, toista, toista.

Tullakseen hyväksi yhteisöksi, on sinun sen johtajana tunnettava itsesi hyvin. Oman persoonallisuuden, vahvuuksien ja intohimojen tunnistaminen on erittäin tärkeää. Oman itsensä tunteminen ydintä myöten ja omien toimintatapojen tunteminen ovat edellytyksiä oikeanlaisen tiimin rakentamiselle ympärillesi. Ihmiset kannattaa valita paikkaamaan itsessämme olevia puutteita. Olisi aika kyllästyttävää, jos koko tiimi olisi täynnä samanlaisia ihmisiä. Lisäksi se johtaisi vain ennen pitkää epäonnistumiseen. Oman itsensä tunteminen auttaa meitä lisäksi olemaan oma aito itsemme.

Uusien ihmisten liittämistä tiimiin pidetään kovana juttuna ja erottamista tiimistä huonona. Rekrytointi on kivaa, haastavaa ja vaikeaa. Pitää osata löytää ihminen, joka on aloitteellinen, tarmokas ja sovelias. Jos teen virheen yhdessäkään näistä, haittaa se koko yhteisön toimintaa. Tällaisessa tilanteessa on parempi enempien vahinkojen välttämiseksi erota ensi tilassa koko tyypistä. Se on molemmille osapuolille sitä paitsi eduksi.
Niin hyvä rekrytointi kuin huonokin ja varsinkin huono, joka tapauksessa opettavat ja seuraava tavoite on tehdä entistä onnistuneempi löytö.

Tiimisi luojana pidä huolta myös itsestäsi. Ilman, että olet itse onnellinen, ei kukaan muukaan tiimissäsi voi olla onnellinen. Sinun pitää itse huolehtia, että ympärilläsi on säännöllisesti sinua tukevat ohjaajat, neuvonantajat ja ystävät. Kaikista tärkein partnerisi on oma puolisosi. Ollessasi onnellinen kotona, olet onnellinen työssäsi ja päinvastoin. Akkua on ladattava säännöllisesti ja siihen on löydyttävä aika, säännöllisesti. Se voi olla lukemista, laulamista, juoksemista, mitä vain, jonka olet oppinut rentouttamaan itseäsi. Kukaan muu ei tätä voi tehdä puolestasi.

Kilpailussa voi voittaa ainoastaan jatkuvalla harjoittelulla. Opiskelu on tie kasvamiseen. Jos ei kasva, kuihtuu. Elämää ei voi kytkeä automaattiohjaukseen sen jälkeen kun on hankkinut peruskoulutuksen. Oppiminen on kuunteluun ja lukemiseen perustuva tapahtuma, siis varsin yksinkertainen. Koko ajan kannattaa lukea uusia kirjoja sekä kannattaa käydä seminaareissa kuuntelemassa. Yksi parhaista tavoista oppia on opettaa. Opi, kasva, opeta, jaa.

Edellä olevat asiat voi kiteyttää yhteen sanaan: välitä. Hyvä johtaja asettaa ihmiset aina etusijalle, näin toimimalla oletkin jo askeleen muita edellä.