TV-energia_solid_house_300_CMYK

Ilmalämpöpumppu säästää taloyhtiöiden energiakustannuksia

VT Energiassa tiedetään, miten taloyhtiö voi optimoida energiankulutusta.

VT Energia Oy on perheyritys toisessa polvessa. Yhtiön on perustanut Veijo Hettula vuonna 2003. ”Kasvua on ollut tasaisesti ja henkilöstömme määrä on tällä hetkellä 14, mukana yhtiön toiminnassa on myös oma poika Marko Hettula”. VT Energialla on asemapaikat kolmella paikkakunnalla Oulussa, Hämeenlinnassa ja Lohjalla. ”Teemme kaiken kattavasti lvi-töitä” Veijo Hettula tiivistää.

Kokemusta yhtiössä on, sillä Veijo Hettula kertoo asentaneensa ensimmäisen maalämpöpumpun Kittilään vuonna 1977. – Se toimi moitteettomasti viime kesään saakka, hän nauraa. Hettula kertoo asentaneensa tähän mennessä noin pari tuhatta maalämpöpumppua. Tänä päivänä yhtiötä työllistävätkin eniten nimenomaan maalämpö ja lämmöntalteenottojärjestelmät.

Lämmöntalteenotto yleistyy kerrostaloissa

Marko Hettula on sitä mieltä, että lämmöntalteenotto tulee yleistymään etenkin kerrostalokohteissa. ”Potentiaalia on, sillä kerrostaloissa hukataan suunnattomasti energiaa vanhoilla järjestelmillä, joista 30-40 % lämmityskuluista menee harakoille. Suomessa on yli 30 000 kiinteistöä, joissa olisi mahdollista ottaa energia talteen lämpöpumpputekniikalla. Näin saataisiin yhteiskunnallisestikin aikaan merkittävät energiansäästöt”.

Vuosina 1960-2000 rakennetuissa asuinkerrostaloissa onkin yleensä koneellinen poistoilmanvaihto. ”Se tarkoittaa, että asunnoista ja sosiaalitiloista poistetaan koneellisesti ilmaa. Asunnossa sijaitsevat poistoilmaventtiilit on kytketty peltikanavilla tai hormeilla katolla olevaan huippuimuriin, joka imee ilmaa asunnoista ja puhaltaa sen katolla ulos. Tuloilmaa otetaan raitisilmaventtiileistä, postiluukuista, oven raoista, tai muulla vastaavalla tavalla talon rakenteiden läpi asuntoon. Tämä tuloilma lämmitetään asunnoissa sijaitsevilla pattereilla noin + 23°C asteiseksi. Lämmityskustannuksista noin 35-45 % menee tämän ilman lämmittämiseen. On sanomattakin selvää, että nykypäivän energiahinnoilla se tulee kalliiksi, Veijo Hettula lisää.

Yksilöllinen ratkaisu kuhunkin kohteeseen

Laiteratkaisuvaihtoehtoja kerrostaloyhtiön lämmöntalteenottoon on olemassa. ”Energia- ja kustannustehokkain vaihtoehto riippuu aina kohteesta. Jokainen kohde on yksilö, joten ratkaisua lähdetään aina rakentamaan kohteen, ei laitteiden ehdoilla. Käytössä oleva tila määrittelee paljon, samoin käytössä oleva energia. Käyttöveden kulutuskin on oleellinen tekijä suunnittelun näkökulmasta. Mutta periaatteemme on, että ensin kartoitetaan kohde ja sen jälkeen haetaan juuri kyseiseen kohteeseen kustannus- ja energiatehokkain ratkaisu”, Marko Hettula toteaa lopuksi.