scanair

Ilmanvaihdon ammattilaiset

Ilmanvaihtoasennuksiin erikoistuneen Scan-Air Oy:n tarina on lähtenyt liikkeelle jo vuonna 1984. Aluksi yrityksen perustaja Risto Rantala työskenteli toiminimellä vain iltaisin ja viikonloppuisin, mutta vuonna 1989 toiminta muuttui täysipäiväiseksi ja 2003 perustettiin osakeyhtiö. Tällä hetkellä yrityksen tilat sijaitsevat Kaarinassa.

Scan-Air Oy tarjoaa kaikki kiinteistön ilmanvaihtoon liittyvät työt kanavistoasennuksista ilmanvaihtokoneiden asennuksiin, mittauksiin, säätöön ja huoltoon. Yritys toimii myös alihankkijana rakennus- ja vesijohtoliikkeille.

scanair2Viime aikoina yritystä ovat työllistäneet muun muassa ravintoloiden saneeraukset, joiden yhteydessä keittiöiden ilmanvaihto on uusittu. Rantalan mukaan Turun seudulla riittäisi paljon työsarkaa, sillä vanhoja kohteita on paljon, eikä niissä juurikaan ole huomioitu energian säästöön liittyviä seikkoja. Tekniikan kehittyessä hukkalämpö olisi nimittäin mahdollista saada tehokkaammin talteen.
Työntekijöitä yrityksessä on yhteensä kahdeksan, joten resursseja riittää myös isompiin urakoihin. Rantalan mukaan kilpailu alalla on kovaa, ajoittain epätervettäkin, ja siihen vastaaminen vaikeaa. Tärkeintä on löytää pitkäaikaisia asiakkaita, jotka luottavat yrityksen tarjoamaan laatuun. – Pitkäaikaiset asiakassuhteet kertovat, että jotain on tehty oikein.
Haasteita lisäävät myös tiiviit aikataulut ja erilaisten työturvallisuuskorttien tiheä päivitystahti, joka aiheuttaa yritykselle paljon kuluja.

Tulevaisuuden haaveena on laajentaa omaan pajatoimintaan. Jos osia voitaisiin tehdä ja toimittaa itse, ei yritys olisi riippuvainen alihankkijoiden aikatauluista. Pienempiä ilmanvaihtokoneita on jo mennyt vientiin, mutta tätäkin puolta olisi tarkoitus kehittää. Tällä hetkellä esimerkiksi Norjan markkinoille pääseminen houkuttaisi yrityksessä kovasti.