Havan tarjoamat palvelut vaihtelevat aina urakoinnista huoltotöihin.

Ilmanvaihdon asiantuntijoita Havalla

Hava Oy on Somerolla pääpaikkaansa pitävä ilmanvaihdon huolto- ja asennustöiden erikoisasiantuntija, joka toimii koko Etelä-Suomen alueella aina pääkaupunkiseudulta Tampereelle saakka.

Hava perustettiin vuonna 2011 Teijo-Talojen toimitusjohtajan Lasse Ojasen innoittamana, jonka yritykselle Hava tekee töitä alihankintana. Tällä hetkellä Havaa pyöritetään kahden yrittäjän, Marko Toivosen ja Klaus Suonpään voimin.

– Tarjoamamme palvelut vaihtelevat aina urakoinnista huoltotöihin. Myös kohteemme vaihtelevat paljon, mutta pääsääntöisesti toimimme julkisella puolella. Teemme töitä ensisijaisesti alihankintana suuremmille yrityksille, Toivonen avaa.

Hava toteuttaa ilmastointi- ja putkiurakointia myös taloyhtiöille, mutta suurimmat asiakkaat löytyvät rakennusalalta. Hava on antanut työn laadun puhua puolestaan: suurin osa heidän asiakkaistaan on löytänyt yrityksen itse ilman laajempia markkinointiponnisteluja.

– Pienenä yrityksenä resurssimme eivät vielä riitä vastaanottamaan isoja julkisia kohteita urakkatyönä. Siksi toteutamme mieluiten suurille yrityksille projekteja alihankintana, jolloin he toimittavat meille tarvittavat tavarat ja me käymme asentamassa ne. Pääurakointi on muutenkin meidän alallamme harvinaisempaa, ja yleensä rakennusliike on se, joka hoitaa kaiken työmaalla, Toivonen kertoo.

Kiitosta nuorille tekijöille

Hava toimii ensisijaisesti Salon ja Uudenmaan alueella, mutta yritys käy tekemässä urakoita myös Tampereella saakka. Viimeisimpänä yritys on käynyt tekemässä ilmastoinnin puhdistuksia Finlaysonin tiloissa.Kahden yrittäjän lisäksi asiakkaita palvelee viisi kokopäiväistä työntekijää, mutta tarvetta lisärekrytoinnille voi olla jo lähitulevaisuudessa rakennusalan ollessa vilkastumaan päin.

– Yrityksessämme työskentelee varsin nuorta porukkaa, ja olemme monta kertaa saaneet kiitosta erityisen hyväkäytöksisistä työntekijöistämme työmailla, Toivonen kertoo ylpeänä.

Toivonen näkee Havan vahvuutena erityisesti joustavuuden, koska yritys tekee lähes kaikki asennukset ja mittaukset oman henkilöstön voimin sekä ilmastointi- että putkiasennusten tiimoilta.

– Vältämme itse alihankinnan tekemistä eli emme myy työtä pois, ja koen tämän olevan merkittävä etu tilaajalle. Tällöin meidän on helppo joustaa rakennusliikkeen mukaan eikä aikataulujen tarvitse olla tiedossa pidemmällä tähtäimellä, vaan etenemme aina tilanteen mukaan. Tämä on ollut molemmin puolin toimivaa.

Havalla on näyttävä referenssiluettelo erilaisista työkohteista. Kauppakeskuksista suurimpana on Helsingin Stockmann, jossa havalaiset käyvät huoltamassa ilmanvaihtoa kolme kertaa vuodessa. Toisena merkittävänä asiakkaana on Caverion, jolle yritys käy toteuttamassa vuosittaiset huollot.

– Tällä hetkellä tiedämme aika hyvin miltä seuraava vuosi tulee näyttämään, mikä on aina mukavaa. Töitä siis riittää, Toivonen päättää.