Timber Frame valmistaa hirsitaloja koti- ja ulkomaiden markkinoille.

Irti mökkimielikuvasta

www.passiveloghomes.com/fi

Vaikka hirsitaloja on tehty Suomessa satoja vuosia ja hirsirakentamisen edut ovat yleisesti tiedossa, mielletään hirsi täällä edelleen mökkimateriaaliksi. Toisin on esimerkiksi Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa, missä ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetut ekologiset hirsitalot ovat olleet suosiossa jo toistakymmentä vuotta.

− Ulkomailla hirteen suhtaudutaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Meidän päämarkkina-alueemme on aina ollut Saksa, tämän lisäksi olemme toimineet sekä Etelä-Euroopassa että muun muassa Venäjällä. Kotimaan osuus on noin 10−20 %, kertoo Oy Timber Frame LTD:n toimitusjohtaja Jukka Hyvärinen.

Kahdenkymmenen vuoden aikana Timber Frame on vienyt Keski-Euroopan markkinoille noin 1 000 kainuulaisesta havupuusta yksilöllisesti valmistettua hirsitaloa. Nyt yritys on tuonut ensimmäisenä Suomessa markkinoille aivan uudenlaisen tuotteen, modernin passiivihirsitalon. Ensimmäiset passiivihirsitalot rakennettiin Hämeenlinnaan kuutisen vuotta sitten, ja niitä on sen jälkeen seurattu systemaattisesti.

− Taloissa ei ole havaittu minkäänlaista kosteuden tiivistymistä. Passiivihirsitalossa säilyvät kaikki hirren edut, kuten raikas sisäilma ja terveet rakenteet, ja se sopii loistavasti kaupunkirakentamiseen. Talon sisäpinnassa näkyy hirsi, mutta ulkoverhous voi olla periaatteessa mitä tahansa materiaalia, Hyvärinen kertoo.

Hyvärinen toivoo, että puuta hyödynnettäisiin rakennusmateriaalina nykyistä enemmän. Hyvänä esimerkkinä Hyvärinen mainitsee Pudasjärven kunnan, jossa puurakentaminen on otettu samalle viivalle muiden rakennusaineiden kanssa.

− Puutalon rakentaminen ei ole kallimpaa kuin kivitalon rakentaminen. Antakaa puulle mahdollisuus, Hyvärinen muistuttaa.