LOFT-TEHDAS1_MUOKATTU

Jokainen suunnitteluprojekti on ainutlaatuinen

Arkkitehtitoimisto Haroma & Partnersissa suunnittelu lähtee siitä, että jokainen tontti, rakennuttaja ja kohde ovat ainutlaatuisia, omine lähtökohtineen ja tavoitteineen.

– Pyrimme jokaisessa suunnittelutehtävässämme perehtymään tarkoin juuri sen kyseisen projektin lähtökohtiin. Jokainen tontti ja sen kaava, topografia, ilmansuunnat, näkymäakselit jne. muodostavat rakentamisen kannalta uniikin kombinaation seikkoja, jotka kaikki pitää suunnittelussa huomioida. Tämän lisäksi asiakkaalla on tietysti myös omat lähtökohtansa hankkeelle. Tontin ominaisuudet ja asiakkaan tahtotila tulee vielä yhdistää toimivuudeltaan ja estetiikaltaan taitavaan suunnitteluun ennen kuin lähtökohdat onnistuneelle rakennushankkeelle ovat olemassa, toimitusjohtaja Renni Haroma toteaa.

Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy on perustettu vuonna 2004. Vuosien yhteistyöhön tottuneessa työryhmässä yhdistyy vankka kokemus, nuori ennakkoluulottomuus ja nykyaikaisten työmenetelmien hallinta. Haroma & Partners tekee arkkitehtisuunnittelua pienistä suuriin kohteisiin; uudisrakennuksista rakennusten saneerauksiin ja maankäytön suunniteluun. Rakennusten käyttötarkoitukset vaihtelevat julkisista-, toimisto- ja liikerakennuksista erityyppisiin asuinrakennuksiin. Mittakaavallisesti suunnitteluhankkeet ulottuvat sisustussuunnittelusta tai muutamien satojen neliöiden pientalohankkeista aina kymmenientuhansien neliöiden suuriin kokonaisuuksiin.

LINNANRANTA

Jokainen kohde on ainutlaatuinen

Haroma & Partners on hyväksi koettu, luotettava toimija alalla. – Kuten todettua, jokainen projekti on aina omanlaisensa. Rakennuksen toiminnallisuudesta ei tule koskaan kuitenkaan tinkiä. Esteettinen puoli sitä vastoin ei ole aivan yhtä kiveenhakattu arkkitehtuurin osa-alue. Oma arkkitehtoninen näkemyksemme on hyvinkin moderni ja selkeälinjainen ja teemme mielellämme niin puhdasta, linjakasta ja tiukkaa arkkitehtuuria kuin tehtävänanto sallii. Emme kuitenkaan välttämättä pyri väkivalloin pakottamaan omaa arkkitehtonista näkemystämme asiakkaan suuntaan. Uskomme, että taitavaan arkkitehtisuunnitteluun kuuluu ominaisuus osata adaptoitua tyylillisestikin eri lähtökohtiin, ja kyky osata toteuttaa erihenkisiä kohteita onnistuneesti.

– Noin yleisesti ottaen voikin todeta että arkkitehtisuunnittelun kenties tärkein lähtökohta on ymmärtää mikä kussakin tilanteessa on olennaista. Suurin virhe vastaavasti on tehdä epäolennaisuuksista olennaisia. Pitää ymmärtää koska on arkkitehtuurin suhteen ns. paikka laukoa, ja koska taas projektia kenties ohjaa toisenlaiset tavoitteet. Fokuksen tulee olla veitsenterävästi kohdallaan, Haroma toteaa.

Uuden ja vanhan yhdistäjä

Uudisrakentamisen rinnalla toimiston vahvuuksiin kuuluu vanhojen rakennusten innovatiivisen uusiokäytön suunnittelu esimerkiksi loft-asunnoiksi ja toimistotiloiksi. Tällä hetkellä toimistolla on meneillään Turussa esimerkiksi Loft-tehtaan ja Jugendlinnan kohteet.

Haroma kertoo, että Loft-tehdas on Aurajoen rannassa merkittävässä paikassa sijaitseva jykevä rakennus, joka on entinen Wärtsilän turbiinitehdas. – Sinne valmistuu yli 160 asuntoa, muutamia toimistotiloja ja pari liiketilaa. Kohde on todella poikkeuksellinen; tunnelmaltaan sekä tyyliltään ainutlaatuinen kokonaisuus. Rakennus uudistetaan vanhaa teollista henkeä ja suojeltuja julkisivuja kunnioittaen. Vanhaan rakennusrunkoon luodaan tilallisesti, mittakaavallisesti ja esteettisesti vaikuttavia ja persoonallisia loft-asuntoja. Asuntojen pohjaratkaisut pyrkivät aidon loft-hengen perusajatusten mukaisesti olemaan mahdollisimman vapaita ja jakamattomia; tarjoten asukkaan mielikuvitukselle väljyyttä muodostaa tila ja sen kalustus omanlaisekseen. Olla oman elämänsä Andy Warhol tai Jackson Pollock. Asuntojen avaruuden tunnetta lisää vapaan pohjaratkaisun lisäksi asuntoon vanhojen suurten tiilisten julkisivuaukotusten kautta tulviva valo. Jotta vanhaan tehdasrakennukseen konvertoidut asunnot olisivat puhdasverisen loft-henkisiä, on ollut tärkeätä säilyttää vanhan tehtaan ronskia tunnelmaa myös osana asuntoja. Vanhat tiiliset ja raakavaletut betoniseinät kombinoituvat hienosti esimerkiksi minimalististen keittiöiden tai modernien pintojen kanssa, aikaansaaden voimakkaan ja täysin uniikin kontrastin vanhojen krouvien elementtien sekä modernien pelkistettyjen elementtien välille. Vanhan tehtaan historia on voimakkaasti läsnä joka asunnossa.

Jugendlinna on puolestaan Turun ykköspaikalla sijaitseva vanha jugend-rakennus, johon Haroma & Partners on tehnyt arkkitehtisuunnittelun. – Rakennukseen valmistuu hulppeita, 200-neliöisiä asuntoja, avautuen suoraan Aurajoelle, joitakin pienempiä asuntoja sekä kaksikerroksisia ullakkoasuntoja. Rakennus on erittäin tarkoin suojeltu, joten rakennuksen pääjulkisivuihin ja kattolappeisiin ei ole saanut tehdä minkäänlaisia muutoksia. Tämäkin on lajissaan hyvin vaativa kohde, jossa yksityiskohdat on suunniteltu pieteetillä. Asuntojen tilasuunnittelussa on kunnioitettu vanhan rakennuksen olevaa huonejakoa, kuitenkin tuoden asuntoihin myös nykyaikaisen tilanmuodostuksen avarampia, toisiinsa soljuvien tilojen, periaatteita. Myös tyylillisesti rakennuksen huoneistoissa kombinoituu vanha ja uusi; asunnot ovat hengeltään moderneja, kuitenkin huomioiden rakennuksen arvokas oleva olemus ja detaljiikka.

Panostus hyvään suunnitteluun kannattaa

Haroma muistuttaa, että arkkitehtisuunnitteluun kannattaa monessakin mielessä panostaa. – Oli kohde melkeinpä minkälainen tahansa, arkkitehtisuunnitteluun kannattaa laittaa paukkuja. Taitavan suunnittelun myötä kohteesta tulee parhaimmillaan joka suhteessa onnistunut niin sen toimivuuden kuin ulkonäönkin näkövinkkelistä, sekä myös asiakkaalle investointina. Taitavassa arkkitehtisuunnittelussa optimoidaan myös rakennuksen dimensioita ja tilojen pinta-aloja, jolloin ns. turhia neliöitä tai rakenteellisesti vaikeita ratkaisuja ei tarvitse välttämättä ollenkaan rakentaa. Tästä näkövinkkelistä tarkasteltuna taitava suunnittelu on myös taloudellisesti ajateltuna viisasta. Jokaisen ns.” turhan neliön” rakentaminen, joka ei tuo esim. rakennuksen toimivuuden tai tilantunnun kautta mitään lisää, on tietysti rakentamisen nykyhinnoin melko kallista leikkiä.