kolumni

Joulet järjestykseen.

Energian kulutuksen vähentäminen on toimenpide, jossa kaikki ovat voittajia. Luonto voittaa, kun päästöt pienenevät. Käyttäjä säästää rahaa, kun kuluttaa vähemmän. Energiayhtiö voittaa, kun maine vastuullisena energian toimittajana lisääntyy. Valtio voittaa, kun tuonnin määrä vähenee. Verottaja voittaa, koska verottaja voittaa aina, kun jotain tapahtuu.

Suomessa on paljon vielä tehtävissä ja tehtävää saavuttaaksemme itsellemme asetetut tavoitteet uusiutuvien energian lähteiden ja energiatehokkuuden saroilla. Ajelimme kesällä pitkin Eurooppaa ja havaitsimme, että siellä on moninkertainen määrä tuulimyllyjä Suomeen verrattuna. Näin siitäkin huolimatta, että pääsääntöisesti asukkaita muualla Eurooppaa on paljon tiheämmässä. Meidän päättäjiemme tulisi yksinkertaistaa nykyinen tukiin, markkinoiden säännöstelyyn, erinäisiin sääntelyihin, aikaansa eläneeseen ajatteluun, politiikkaan sotketun energian tuonnin ja ties mihin perustuva energiapolitiikkamme.

Aurinko on uusiutuvan primäärienergian alkulähde ja se ei maksa mitään ja kuuluu kaikille perusoikeutena. Säteilyn saa suoraan paneeliin ja siitä saa sähköä tai lämmintä vettä. Säteily varastoituu maahan tai ilmaan ja sieltä sen saa vaikka lämpöpumpulla, auringonpaisteessa kasvatetaan pajua ja sitä voi polttaa. Taitaa se tuulivoimakin olla alun perin auringosta lähtöisin, kun aurinko lämmittää maapalloa epätasaisesti ja lämpötilaerot saavat aikaan eroja ilmanpaineessa.
Kirjanoppineet ovat varovasti arvioineet, että jos kaikki Suomessa käytettävä energia olisi kotimaista, sen myötä syntyisi liki 100 000 uutta työpaikkaa, Suomessa. Mikäli näin haluttaisiin, tämä voisi olla mahdollista vuoteen 2050 mennessä. Olisipa mielenkiintoista kuulla perusteluita, miksei tämä olisi hyvä ajatus.

Tuotannon lisäksi on ajateltava samaan aikaan myös energian kulutusta. Suomessa energiaa kulutetaan rakennusten lämmitykseen n. 39 % ja 2/3 siitä kotitalouksissa. Liikenne kuluttaa n. 16 %. Rakennustarvikkeiden valmistus ja rakennusaikainen energia on n. 5 %. Loput, eli 35 %, kuluu muussa teollisuudessa. Jokaisella meistä rakentajista ja asukkaista on siis mahdollista vaikuttaa tuohon 39 %:n osuuteen toimillamme.
Siltä varalta, että kaikki eivät ymmärrä omaa parastaan, on laadittu laki energiatodistuksesta. Energiatodistuksen avulla voidaan luotettavasti verrata eri rakennusten energiatehokkuutta vaikka omistajan vaihtotilanteessa. Todistuksessa kerrotaan talon ominaisuuksiin perustuva kokonaisenergian kulutus (kWh/m²/vuosi).
Laki on saanut runsaasti huomiota ja arvostelevaa kritiikkiä osakseen. Se on ollut täysin odotettavissa uudistusvastarintaisessa ja kateellisessa maassamme. Jo paljon aikaisemmin laadittu laki on velvoittanut kertomaan toteutuneet energian kulutukset, jos ne ovat olleet saatavilla kohtuudella.

Säästäkää energiaa – jaksatte enemmän.