KAARINA_solid_house_magazine_2_300_CMYK

Kaarina hurmaa monipuolisuudellaan

Luonnonläheisyys, meri, kattavat palvelut ja hyvä sijainti Turun läheisyydessä. Kuulostaako hyvältä? Kaikkea tätä ja paljon muuta tarjoaa Kaarinan kaupunki.

Luovuudestaan ja yrittäjäystävällisyydestään tunnettu Kaarina vetää magneetin lailla puoleensa asukkaita ja yrityksiä. Haastattelimme kaupunginjohtaja Harri Virtaa, joka kertoi meille Kaarinan vetovoiman salaisuuden.

KAARINA_solid_house_magazine_4_300_CMYKLuovuutta ja rohkeutta

Suomen luovimmaksi kunnaksikin valitussa Kaarinassa ihmiset ovat kekseliäitä ja rohkeita. Tom of Finlandin kaltaisten suurien taitelijoiden lisäksi Kaarina tuottaa uusia tähtiä Suomen runotaivaalle vuosittain järjestettävässä Runo-Kaarina-kilpailussa. Kekseliäisyydestä kielii myös se, että patentteja haetaan asukasta kohti enemmän kun missään muussa kaupungissa. Keksinnöillään menestynyt Lang Ship -varustamo, kauravalmisteistaan tunnettu YOSA ja Aallon tyylikkäät huonekalut edustavat kaikki kaarinalaista yrittämistä parhaimmillaan.

Jos asukkaat Kaarinassa ovat rohkeita, niin sitä ovat myös päättäjät. Syksyllä avattu seniorien perhehoitokylä Säde on hyvä osoitus kaupungin luovuudesta ja uskaliaisuudesta. Yhteisön mahdollistaman tuen ansiosta seniorit saavat asua kuin kotonaan, mutta turva ja apu ovat kokoajan lähellä. Säde on ensimmäinen seniorien perhehoitokylä maailmassa ja idea siihen saatiin hyväksi tiedetystä SOS-lapsikylä-mallista. Kaupunki on pystyttänyt myös Suomen ensimmäisen omaishoitajien tukikeskuksen, jossa on makuupaikat parillekymmenelle omaishoidettavalle. Tavoitteena on tukea omaishoitajia ja tarjota heille omaa aikaa tärkeän työn vastapainoksi.

KAARINA_solid_house_magazine_300_CMYKKeskustaa kehitetään

Historiallisista syistä johtuen Kaarinan keskusta ei ole kovinkaan kaupunkimainen keskusta. Tulevien vuosien aikana keskustaa aiotaan monipuolistaa ja palveluita tiivistää. Keskustaan on nousemassa tiiviin asuntotuotannon lisäksi mm. senioritalo, kaupan yksiköitä sekä Kaarina-talo, johon siirtyvät suunnitelman mukaan kirjasto, valtuustosali, kulttuuritiloja ja julkista toimistotilaa. Muutaman hiljaisen vuoden jälkeen rakentaminen on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Virta arvioi keskustan näyttävän kymmenen vuoden päästä enemmän keskustalta kuin nyt – Silloin paikka on elävämpi. Ravintolat toisivat lisää iltaelämään ja kilpailevat elintarvikeliikkeet tarjoavat asiakkaille valinnan vapautta. Tavoitteena on tehdä kaupunkimaisempi keskusta, jonne palvelut on sijoitettu tiiviimmin.
Kaarinan keskusta-alueen tiivistäminen kuuluu kuntien maankäytön ohjaamiseen tähtäävän Rakennemalli 2035 -projektin tavoitteisiin. Vuoteen 2035 mennessä Kaarinan keskusta ja sen lähialueet tulevat kasvamaan ja uusia asuinalueita rakennetaan lisää. Tehtävä ei ole vaikea, sillä Kaarina houkuttelee jatkuvasti lisää asukkaita. Kaupungin asukasluku on ollut kasvussa jo yli 40 vuoden ajan.

Tutkitusti viihtyisä

Kaarina valittiin syksyllä Suomen halutuimmaksi asuinpaikaksi. Ansiot löytyvät Virran mukaan kaupungin viihtyvyydestä. – Kaarina on monipuolinen ja sopivan kokoinen kaupunki. Täällä on oikeastaan kolme keskustaa: järvimaisemistaan tunnettu Littoinen, maalaismaisempi Piikkiö sekä itse Kaarina. Meri on lähellä ja meillä on 140 km rantaviivaa. Turun läheisyyden ansiosta kaikki palvelut ovat helposti saatavilla, Virta kertoo. Kaarina onkin Turun seudun yksi eniten kasvavin kaupunki asumisen sekä yritystonttien osalta. – Kaavoitettuja tontteja löytyy niin keskustasta kuin luonnonläheisemmiltä Piikkiön ja Littoisten alueiltakin, Virta vinkkaa.