Helsingin kehyskuntiin kuuluva Hyvinkää huokuu elinvoimaa.

Kaupunkielämää lähellä luontoa

Helsingin kehyskuntiin kuuluva Hyvinkää huokuu elinvoimaa. Vaikka kaupungin keskustassa on tiivis yhteiskuntarakenne, löytyy Hyvinkäältä myös etenkin lapsiperheisiin vetoavaa maaseutumaisuutta.

Hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitsevalla Hyvinkäällä kaikki on lähellä. Pääkaupunkiin tulee matkaa viitisenkymmentä kilometriä, moottoritie ja raideliikenne varmistavat ihmisten, palveluiden ja tavaroiden liikkuvuuden, ja kaupunki onkin saanut nauttia maltillisesta väkiluvun kasvusta lähes koko historiansa ajan. Väkiluku on kasvanut vuosittain 200–600 hengellä, ja työpaikkaomavaraisuus on yli 90 prosenttia.

– Asukkaita on nyt noin 46 600, joista 40 tuhatta asuu keskustassa 3.5 kilometrin säteellä rautatieasemasta. Kaikki julkiset palvelut ovat kävelymatkan päässä. Ydinkeskustan lisäksi Hyvinkäällä on viisi maaseutumaista kylää, joista tunnetuin on Kytäjä, jossa on Suomen toiseksi suurin hevoskeskittymä. Kytäjän Kartano ja Golf ovat monelle tuttuja, kertoo kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

Usmin erämaa-alue tarjoaa paljon ulkoilureittejä ja mahdollisuuksia luonnosta nauttimiseen kaupunkielämän vastapainona. Pari golf­kenttää, laskettelukeskus, hyvät jääurheilumahdollisuudet ja uimala pitävät kaupunkilaiset kunnossa läpi vuoden.

Tontteja hyvin saatavilla

Vuosittain Hyvinkäällä rakennetaan 300–350 uutta asuntoa, joista noin sata on omakotitaloja. Suuntaus on ollut viime aikoina kohti kerrostalorakentamista, vaikka kaupungilla on toki tarjota kaikenlaisia tontteja erilaisiin tarpeisiin.

Kaupungin tonttivaranto on hyvä; rakennettavaa riittää 10–15 vuodeksi. Omakotitontteja sekä kerrostalotontteja on saatavilla heti tiskiltä.

– Kaupungin tonttivaranto on hyvä; rakennettavaa riittää 10–15 vuodeksi. Omakotitontteja sekä kerrostalotontteja on saatavilla heti tiskiltä, Mattila kuvailee.

– Kaupungin elinvoima lähtee työpaikoista. Kone sekä Konecranes ovat meille iso etu; kaupungissa yhden korttelin alueella työskentelee 1500 insinööriä, joten meillä taitaa olla valtakunnan suurin insinöörikeskittymä, Mattila hymyilee.

Toinen merkittävä työllistäjä kaupungissa on sairaala, jonka palveluksessa on tällä hetkellä 1200 ammattilaista. Sairaalassa on meneillään valtava uudisrakentamisprojekti, joka valmistuu Sote-uudistuksen aattona syksyllä 2018. HUS:n kanssa yhteistyössä toteutettavan hankkeen arvo on yli 60 miljoonaa euroa, ja se tulee palvelemaan myös Hyvinkään kumppanikuntia, kuten Järvenpäätä, Tuusulaa ja Mäntsälää.

Punainen matto kutsuu elokuussa

Hyvinkää ja sen seurakunta ovat samanikäisiä kuin Suomi, ja satavuotista taivalta on tänä vuonna jo ehdittykin juhlia erilaisin tapahtumin. Kenties kiinnostavin on vielä edessä; Hyvinkäältä kotoisin olevan näyttelijä Antti Luusuaniemen Red Carpet –elokuvajuhlat elokuun loppupuolella. Kolmi-nelipäiväisillä juhlilla katsellaan leffoja ja nautitaan paikalle saapuvien elokuvatähtien loisteesta.

– Etelä-Suomessa ei ole ollut vastaavaa tapahtumaa lainkaan. Keskustassa Hämeenkadulla on kaksi idyllistä elokuvateatteria, joissa näytökset järjestetään. Antti on tehnyt todella ison työn tapahtuman aikaansaamiseksi, kaupunginjohtaja Mattila kiittelee.

Lopuksi hän haluaa lähettää seuraavat terveiset kaikille kiinnostuneille.

– Haluamme olla alusta erityyppiselle rakentamiselle. Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan, asumaan ja yrittämään asukasläheiseen kaupunkiimme. Kaipaamme etenkin lapsiperheitä, ja täällä on hyvä kasvuympäristö.