Ammattimainen suunnittelu ja huolellinen rakentaminen ovat avainasemassa, kun uudisrakennukselle tavoitellaan onnistunutta pihaa.

Kehityksessä mukana

Maanrakennus ja perustustyöt ovat muuttuneet sitä mukaa, kun Suomessa on alettu rakentaa enemmän. Kun vielä sata vuotta sitten talot on voitu rakentaa luonnostaan hyville rakennuspaikoille, nyt taloja joudutaan rakentamaan yhä haastavammille maaperille: pehmeikoille ja kallioille. Myös liikennekuorman lisääntyminen entisaikoihin verrattuna on vaikuttanut maanrakennuksen tekniikoihin.

− Maanrakennukseen panostetaan entistä enemmän. Halutaan kestävyyttä monessa mielessä, kiteyttää forssalaisen Jokioisten Maanrakennus Oy:n toimitusjohtaja Marko Tuomola.

Ammattimainen suunnittelu ja huolellinen rakentaminen ovat avainasemassa, kun uudisrakennukselle tavoitellaan onnistunutta pihaa. Ennen rakennustöihin ryhtymistä on tärkeää selvittää tontin maaperäolosuhteet pohjatutkimuksella. Myös käyttötarkoitus ja ulkoiset olosuhteet on huomioitava, jotta voidaan valita oikeanlaiset rakenteet ja tekniikat. Esimerkiksi liikenteen kuormittavuudesta riippuen pohjaa voidaan joko vahvistaa tai keventää.

− Kevennysmateriaalina voidaan käyttää vaahtolasia, joka on vaihtoehto kevytsoralle. Me käytämme forssalaisen Uusioaines Oy:n valmistamaa vaahtolasia, Tuomola kertoo.

Pian kaksikymmentä vuotta yrityksessä osakkaana ollut DI Marko Tuomola pysyy alan kehityksessä mukana lukemalla ammattilehtiä ja keskustelemalla suunnittelijoiden sekä yhteistyökumppaneiden kanssa. − Oma mielenkiinto ratkaisee. Itse täytyy kaivaa tietoa päivittäin, hän kertoo. Jokioisten Maanrakennus Oy haluaa myös tulevaisuudessa pysyä yrityksenä, joka pitää kiinni laadusta ja ottaa rohkeasti uutta teknologiaa käyttöön.

Tuomola uskoo vuoden 2017 tuovan rakennusalalle mukanaan paljon hyvää:− Rakentaminen ei ole ylikuumentunut ainakaan infrapuolella. Uskon rakentamisen kasvavan, Tuomola sanoo luottavaisena.