Bengstkär_Solid-House

Kemiönsaari panostaa asukkaisiinsa

Kun muualla Suomessa tehdään säästötoimenpiteitä, Kemiönsaaressa panostetaan asukkaiden viihtyvyyteen ja palveluiden saatavuuteen. Erityistä huomiota on kohdistettu lapsiin ja yrittäjien arkeen.

7 000 asukkaan Kemiönsaaren taloustilanne on varsin hyvä verrattuna moneen muuhun Suomen kuntaan. Tämä näkyy varsinkin kunnan palveluissa. Kemiönsaaren asukkaita palvelee kaksi terveyskeskusta, kaksi apteekkia sekä tusinan verran ympäri vuoden avoinna olevia ruokakauppoja. Vuoden alussa vihittiin käyttöön uusi iso päiväkoti, jonka keittiö tarjoaa lapsille kotitekoista ruokaa. – Kemiönsaari on panostanut erityisesti lapsiin. Luokkakoot ovat pienet (13–14 oppilasta) ja kouluissa käytetään viimeisintä tekniikkaa. Toki myös vanhuspalvelut ovat hyvällä tasolla. Kotipalvelut toimivat esimerkiksi hyvin, kertoo kunnanjohtaja Anneli Pahta.

Työllisyyttä tuetaan

Muutama vuosi sitten Kemiönsaaren teollisuus koki karun takaiskun, kun teräskonserni FNSteel ajautui konkurssiin. Tästäkin huolimatta kunnan työttömyys on hallinnassa ja maan keskiarvon alapuolella. Pahta kertoo, että työllisyyden eteen on määrätietoisesti tehty töitä: –  Kunta auttaa yrittäjiä palkkatuilla, sekä tarvittaessa etsii yrittäjille tilapäistä tai vakituista työvoimaa. Tarjoamme yrittäjille myös neuvontaa, Pahta kertoo. Vuosittain perustetaan 40−50 uutta mikroyritystä. Kunta on myös perustanut Ekocenter-pajan, jonka tarkoituksena on ohjata työttömiä takaisin työelämään.

Paljon nähtävää

Kemiönsaari on todellinen lomailijan paratiisi – matkailulehti Mondo valitsi vastikään Kemiönsaaren vuoden kotimaan matkailukohteeksi. Kesäisin matkailijaa vetävät puoleensa aurinkoiset kesätapahtumat, kuten Baltic Jazz ja Kemiönsaaren musiikkijuhlat. – Kunnassa toimii yli 170 yhdistystä, joiden ansiosta kunnassa on laaja kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjonta, Pahta kertoo.

Ajankohtaisia tapahtumia pystyy kätevästi seuraamaan Kemiönsaaren kotisivuilta. Eräs Kemiönsaaren tärkeimmistä matkailuvalteista on aiemmin puolustusvoimien käytössä ollut Örön linnakesaari, johon on helppo tutustua vaikkapa Kasnäsistä käsin. Luonnonkaunista Örötä kehitetään jatkuvasti. Uusimpia projekteja ovat muun muassa uusi hotelli ja sauna. Kasnäsin kylä sijaitsee loistavalla paikalla, sillä Örön lisäksi myös Bengtskärin majakka on vain kivenheiton päässä. Kylässä lomalaisia hemmottelee kylpylähotelli, ja käytössä on myös vierasvenesatama. Vauhdilla kehittyvästä Kasnäsista ei ole turhaan povattu lähitulevaisuuden suosikkikohdetta. Tulevaisuudessa alueelle on tulossa viikko-osakeasutusta sekä vapaa-ajantontteja. Tällä hetkellä kaikkineen Kemiönsaaressa on noin 5 500 vapaa-ajan asuntoa, ja kunta sijoittuukin mökkitiheydessä maan kärkikastiin. – Vapaa-ajan asukkaat ovat meille tärkeä resurssi, Pahta sanoo.

Pahta toivottaa lukijat tervetulleiksi tutustumaan Kemiönsaareen, vaikkapa päiväksi: – Kannattaa tehdä saarikierros. Esimerkiksi matkailuneuvonnasta löytyy mielenkiintoisia kohteita: Westersin puutarha, Söderlångvikin kartano, Taalintehdas, Örön linnakesaari…