Kesäkeittiötä käytetään kesällä, mutta materiaalien on kestettävä ulkona kaikki neljä vuodenaikaa.

Kesällä kokataan kesäkeittiössä!

Kevään kynnyksellä moni alkaa jo haaveilla kesäkeittiöstä. Kysyimme Huvila ja Huussi -ohjelmasta tutulta Ville Heinolta vinkkejä kesäkeittiön rakentamiseen.

Kesäkeittiöt ovat tyypillisesti suomalaisten pihoilla melko keveitä grillin ympärille rakennettuja kokonaisuuksia, mutta jos suunnittelee järeämpää kokonaisuutta tulisijoineen, on syytä tarkistaa lupa-asiat kunnan rakennusmääräyksistä.

– Kunnan rakennusjärjestyksen säännöissä on kattamattomille ja katetuille rakennuksille omat määräyksensä. Harva kesäkeittiö on tosin katettu, jolloin käytännössä terassimääräykset pätevät kesäkeittiöihin. Mutta jos kesäkeittiöön haluaa vaikkapa kunnon tulisijan tai jopa leivinuunin, tarvitaan niille erillinen lupa. Joka tapauksessa kannattaa tutkia rakennusjärjestys, sillä se on selkokielinen ohje, josta saa helposti vastaukset, oli sitten kyse mistä tahansa rakentamisesta. Nyrkkisääntö on se, että ns. keveämmät kesäkeittiöt voi rakentaa ilman lupia tai terassiluvalla, Ville muistuttaa.

Entä jos kesäkeittiöön haluaa vesipisteen?

– Se on helppo rakentaa puutarhaletkun avulla. Nykysäännösten puitteissahan kylmälle vedelle ei tarvitse järjestää viemäröintiä.

Ei tiililattiaa!

Materiaaleiksi on syytä valita sellaisia, jotka kestävät sää- ja vuodenaikojen vaihtelut.

– Kesäkeittiötä käytetään kesällä, mutta materiaalien on kestettävä ulkona kaikki neljä vuodenaikaa. Aina välillä joku saattaa harkita kesäkeittiöön tiililattiaa.  Se ei valitettavasti Suomen ilmasto-olosuhteissa toimi, sillä tiili ei kestä pakkasta. Aika usein huomaa, että kesäkeittiötä suunnittelevien ajatus lähtee myös harhailemaan kauemmas terassiajatuksesta ja kohti sisätilojen keittiötä.

Keskeisenä ajatuksena tulisi kuitenkin olla terassi, jolloin materiaalienkin tulee olla terassille soveltuvia. Kesäkeittiötä ei myöskään kannata rakentaa liian lähelle taloa tai mökkiä, jotta ruuan käryt eivät kulkeudu rakennuksen ilmanvaihdon kautta sisätiloihin.

Savustimet yhä suositumpia

Ville on havainnut, että pihakokkailun keskipisteenä toimi aiemmin grilli, mutta nyt pihoille hankitaan yhä enenevässä määrin savustimia.

– Ylipäätään tuntuu siltä, että piharakentaminen ja puuhastelu ovat löytäneet tiensä suomalaisten pihoille, vaikka kausi onkin meillä suhteellisen lyhyt. Toisaalta juuri tästä syystä on aivan luonnollista, että kesäkaudesta otetaan ulkona kaikki irti, eikä ruuanlaittoonkaan haluta vetäytyä sisätiloihin.

 

Villellä on itsellään enemmän kokemusta sisätilarakentamisesta. Hän onkin työssään  havainnut, että sisätilojen trendit alkavat näkyä myös piharakentamisessa.

– Keittiöitä ei ole sisätiloissa enää pitkään aikaan tehty omiksi, erillisiksi tiloiksi. Keittiöiden halutaan olevan osa olohuonetta ja muita oleskelutiloja ja ne pyritään suunnittelemaan siten, että kokki voi olla lieden ääressä kasvot kohti muita oleskelutiloja. Sama suuntaus näyttää nousevan pintaan myös piharakentamisessa, jonne pyritään luomaan sellainen ympäristö, jossa kesäkokkailun voi tehdä pihalla yhdessä muun puuhastelun lomassa ja muiden kanssa seurustellen.

Villen omalla pihalla kesäkeittiötä palvelee grilli.

– Olen massiivisten asioiden ystävä, joten kaipaan kyllä grillin ympärille toimintoja, joiden avulla pihalla voisi hoitaa alusta loppuun kaiken kokkaamiseen liittyvän. Lapsiperheessä grillaamme pihalla tyypillisesti pihviä kalaa ja kasviksia, mutta välillä on hauska innostua kokeilemaan aivan uudenlaisia virityksiä.