selkäveitti

Kestävä ja luonnollinen Hirsirakennus

Selkäveitti Oy:n yrittäjällä Tomi Ylisellä on kymmenen vuoden kokemus hirsirakennusten rakentamisesta sekä korjaamisesta. Laadun takaamiseksi, on tärkeää että veistäjä pääsee itse näkemään hirren alkuperän ja sen elinolosuhteet. Ylinen käy metsässä valitsemassa työkohteeseen sopivimmat puut. Tammi-Helmikuussa, yläkuun aikaan on sekä kylmintä että pimeintä, jolloin on puiden otollisin kaatoaika. – Talvella puu on lepotilassa, jolloin se halkeilee sekä vääntyilee mahdollisimman vähän, juuri sellaisesta materiaalista tehdään pitkäaikaisia rakennuksia ja huonekaluja, kuvailee Ylinen.

Oleellinen osa hirsirakentamista on kaadettujen puiden käsin tehty veisto sekä kuorinta. Teollisen ja perinteisen hirsirakennuksen suurin ero löytyy ulkoasusta. Tehdashirsi on höylätty ja suoraviivainen palikka. Taas metsästä otettu puu on luonnonväärä kappale, joka sovitetaan toiseen luonnonväärään puuhun. Rakenteisiin syntyy ihmisen silmää miellyttävä tietynlainen rytmi sekä luonnonmukainen kauneus. – Mielenkiintoisimpia työkohteita ovat ne, mitkä pääsee itse toteuttamaan alusta loppuun, Ylinen pohtii.

Tällä hetkellä hirsirakennuksien korjaukset muodostavat suuren sektorin Selkäveitti Oy:n toiminnassa, sillä alan taitajia on enää harvassa. – Vanhojen rakennuksien korjaaminen on hidasta ja hankalaa, ja uskon monen välttävän sitä sen haasteellisuuden vuoksi. Hirrenvaihto tehdään aina vanhoilla puretuilla hirsillä, mutta lopputulos kuitenkin korvaa kovan työn. Vanha korjattu hirsirakennus kestää oikein huollettuna sukupolvelta toiselle.