Hortonomi Pirjo Vähätalo on suunnitellut 30-vuotisen uransa aikana niin tiealueita, leikkipuistoja, golfkenttiä kuin hautausmaita.

Kiehtovat kerrostalopihat

Hortonomi Pirjo Vähätalo on suunnitellut 30-vuotisen uransa aikana niin tiealueita, leikkipuistoja, golfkenttiä kuin hautausmaita. Vuonna 2009 perustetun Tmi Vaahteranlehden myötä hän on erikoistunut kerrostalo- ja omakotipihoihin Turun seudulla. Erityisesti kerrostalopihojen haasteellisuus kiehtoo yrittäjää. – Omakotipihoissakin on haasteensa, mutta vanhan kerrostalon ulkoalueiden suunnittelu on parhaimmillaan kuin vaativan palapelin kokoamista, pulmien ratkomisesta nauttiva Vähätalo toteaa. Monta asiaa on sovitettava yhteen, jotta kokonaisuus miellyttää kaikkia tilaajia.

Suunnitellessa on otettava huomioon rakennuskaava, kunnallistekniset rajoitteet, liikenne- ja hälytysajoneuvoväylät, ympäröivä maisema sekä rakennukset. Huomioitavia seikkoja ovat myös tuuli- ja valo-olosuhteet, vauriot, asukkaiden toiveet oleskelu- ja leikkipaikoista sekä kasvillisuudesta ja valaistuksesta. Tämän lisäksi selvitetään taloyhtiön budjetti piharakentamiseen, mikä määrää, mitä pihalle kannattaa suunnitella ja kuinka paljon.

Suunnittelu tulee toteuttaa aina vuorovaikutteisesti. – Teen siis luonnoksia ja näytän niitä asukaskokouksissa. Asukkaiden mielipiteiden pohjalta luonnosta muokataan niin kauan, että se on kelvollinen viherrakentamissuunnitelmaksi. Onnistuessaan tällainen projekti palkitsee myös suunnittelijan tyytyväisyydellä.

– Lopuksi voin järjestää tarjouskilpailun pihan rakentamisesta, mikäli tilaaja haluaa sitä, kertoo Vähätalo.