turunteknologiakiinteistöt_solid_house

Kiinteistösijoittamisessa puhaltavat muutosten tuulet

Tutustu yritykseen www.teknologiakiinteistot.fi

”Muutos on tervetullutta myös suomalaisessa kiinteistösijoittamisessa” todettiin turkulaisessa yhtiössä ja laitettiin vanhat ajatusmallit rohkeasti koetukselle. 

Vielä muutama vuosi sitten Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n tulevaisuus ei näyttänyt kovinkaan valoisalta. Kun yhtiö vuonna 2010 perustettiin, olivat tavoitteet melko kaukana tämänhetkisistä: – Toimimme kuolevalla alueella, kehitys oli pysähtynyt ja ainoa tavoitteemme oli kohentaa yrityksen kuntoa myydäksemme sen sitten eteenpäin, kertoo nykyinen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen. Lopulta kaikki sujuikin odotettua paremmin, yhtiön toiminta lähti uuteen kasvuun ja viimeisen parin vuoden aikana kiinteistösijoitusfirma on noussut kuin feniks-lintu tuhkasta.

Kolme tapaa vuokrata kiinteistöjä

On olemassa useita tapoja toimia kiinteistösijoittajana. Perinteisin niistä lienee tarjota asiakkaalle tietty seinien, lattian ja katon rajaama tila, vastasipa se vuokraajan toiveita tai ei. Toinen mahdollisuus on tarjota toimintaympäristöä, jolloin tilaan on liitetty tietty konsepti, esimerkiksi neuvotteluhuone. Kolmas ja korkein taso puolestaan liittyy toimintaolosuhteen tarjoamiseen, johon myös Turun Teknologiakiinteistöt pyrkii:

– Tavoitteenamme on koota yhteen mahdollisimman paljon erilaisia toimijoita, jotka tukevat toinen toistaan ja pääsevät sillä tavoin eteenpäin. Jos se onnistuu, syntyy lopulta yhteisö, Lehtinen kuvailee yhtiön filosofiaa.

Taustalla on halu lähestyä asioita uudesta tulokulmasta ja erottua konservatiivisista toimijoista, jotka vuokraavat asiakkailleen pelkkiä seiniä. – Me olemme siirtyneet kiinteistösijoitusyhtiöstä palveluyhtiöksi, joka tarjoaa asiakkailleen laaja-alaisen ja kokonaisvaltaisen paketin, Lehtinen jatkaa. Turun Teknologiakiinteistöjen ohella samanlaista ajatusmallia toteuttaa muun muassa Turun Logomo, joka on koonnut menestyksekkäästi yhteen luovien alojen toimijoita.

turunteknologiakiinteistöt_2_solid_houseTehokkaampaa tilaa

Suurin osa Turun Teknologiakiinteistöjen kassavirrasta on peräisin julkiselta sektorilta, mutta siitä huolimatta yhtiö toimii kuitenkin eniten pienemmän mittakaavan yksityisomisteisten yritysten parissa. Niiden jokapäiväistä toimintaa helpottamaan on lanseerattu muun muassa ajatus toimistohotellista, josta asiakas voi vuokrata itselleen 10-20m² suuruisia toimistohuoneita. Tarjolla on myös lounge-tyyppisiä tiloja, joista voi saada yksittäisen käyttöönsä yksittäisen työpisteen tietyksi ajanjaksoksi.

– Mahdollistamme siis asiakkaillemme inspiroivan työyhteisön ilman että heidän tarvitsee satsata turhaan fyysiseen tilaan, Lehtinen kertoo.

Asiakaskuntansa Turun Teknologiakiinteistöt on kerännyt poikkeuksellisen markkinointistrategian avulla; ihmisiä kutsutaan tutustumaan yhtiön Turun Science Parkissa ja keskustassa sijaitseviin tiloihin erilaisten tapahtumien varjolla. – Heille näytetään, millaista täällä on ja kysytään, mitä he itse haluaisivat. Emme siis lähde liikkeelle tyhjän tilan, vaan asiakaskontaktin kautta.

Haasteena hitaasti muuttuvat asenteet

Turun Teknologiakiinteistöjen suurin haaste löytyy vallitsevasta asenneilmapiiristä. Jos asiat on jo pitkään totuttu tekemään tietyllä tavalla, kohtaa hyvältäkin vaikuttava uusi idea ensin kiivaan vastareaktion. – Muutos vaatii aina rohkeutta ja tietyn tahtotilan. On eri asia haluta muutosta kuin haluta muuttua, pohdiskelee Lehtinen.

Turun Teknologiakiinteistöt haluaa omalta osaltaan toimia esimerkin näyttäjänä ja osoittaa, että myös Suomessa on välillä hyvä katsoa laatikon ulkopuolelle. Tärkeintä on silti kultaisen keskitien löytäminen ja ymmärrys siitä, että joillekin muutos on vaikeampi prosessi kuin toisille. Yrityksen hiljattain teettämät asiakastyytyväisyyskyselyt ovat kuitenkin osoittaneet, että halua uudistumiselle löytyy kyllä myös kansan hiljaisissa riveissä.

”Vuokranantajilta pitää vaatia enemmän”

Tällä hetkellä Turun teknologiakiinteistöissä luotetaan tulevaan. – Toivomme ja uskomme, että meidän valitsemamme toimintatapa, eli palvelulähtöisyys ja yhteisöajattelu, olisi viiden vuoden kuluttua jo jonkinlainen vakio toimia.

Yritys painottaa tässä prosessissa myös asiakkaiden omaa aktiivisuutta. – Kiinteistösijoittajille ja vuokranantajille pitää osata asettaa vaatimuksia. Jos tarjonta vie tarpeen sijaan, siihen ei pidä tyytyä, vaan kertoa rohkeasti toiveistaan.