Perheyritys Fjäder Group Oy:llä tulee tänä vuonna 60 vuotta täyteen kivenmurskaus- ja jalostustoiminnan parissa.

Kivenkovaa osaamista

FJADER_160www.fjader-group.fi

 

Perheyritys Fjäder Group Oy:llä tulee tänä vuonna 60 vuotta täyteen kivenmurskaus- ja jalostustoiminnan parissa.

Kivi on puun ohella yksi käytetyimpiä luonnon raaka-aineita, jota hyödynnetään hyvin monipuolisesti eri teollisuuden haaroissa. Erityisesti betonin kasvava suosio pitää kivenmurskaustoiminnan parissa toimivien yritysten rattaat vauhdikkaasti pyörimässä. Paraisilla perustettu Fjäder Group on yksi pitkän linjan toimijoista tällä alalla Suomessa. Täysin suvun omistuksessa olevan perheyrityksen toiminnan jatkuvuudesta pitää huolen jo toinen yrittäjäsukupolvi. Yrityksen henkilökuntaan kuuluu tällä hetkellä 70 työntekijää ja liikevaihto on 15 miljoonan euron kokoluokassa.

– Päätoimintamme on louhinta sekä kiviainesten murskaus ja jalostaminen eri teollisuuden alojen ja rakentajien tarpeisiin. Toimimme valtakunnallisesti, ja tuotteitamme käytetään betonin lisäksi paljon teiden asfalttipäällysteisiin, kertoo Fjäder Groupin toimitusjohtaja Per Fjäder.

Suomessa kivimurskausprosessi kokonaisuudessaan on tarkasti valvottu ja kontrolloitu toimenpide, mikä takaa tuotteiden korkean laadun. Täsmälliset laatuvaatimukset määräytyvät lopputuotteen käyttötarkoituksen mukaan, mutta kaikista kalliolaaduista syntyneet betoniin käytettävät raaka-aineet ovat standardoituja ja CE-merkittyjä.

– Betonin raaka-aineena käytetään joko luonnonsoraa tai kalliosta louhittua louhetta, joka sitten murskataan ja jalostetaan eri fraktioihin. Suomen kallioperä on sellaista, että lähes kaikkialta löytyy riittävästi kiviaineksia erilaisiin betonituotteisiin, Fjäder painottaa.

Betonin monet käyttömahdollisuudet

Betonia käytetään laajasti eri rakentamisen tarpeisiin aina pohjarakentamisesta infrarakentamiseen, mutta viime vuosina se on alkanut näkymään vahvasti myös sisustuksessa. Enää betonia ei pidetä kylmänä ja elottomana elementtinä, vaan se tuo trendikästä rouheutta lattioista seiniin. Fjäder uskookin, että betoni on tulevaisuuden tuote.

– Betoni nostaa koko ajan profiiliaan. Se on tullut muotoilutuotteeksi ja arkkitehtuuriin mukaan, koska tuotteena se tarjoaa rajattomasti vaihtoehtoja. Tällaisia ovat esimerkiksi pinnoitteet eri värisistä kivistä, joita mekin jalostamme.

Betoni on myös kestävä luonnontuote, jota voidaan uudelleen käyttää lähes loputtomiin. Fjäder uskoo, että erityisesti kierrätysbetoni tulee tuotteena yleistymään Suomessa lähivuosina.

– Suomi on rakennettu vasta 60 vuotta sitten, ja tämä on hiljalleen alkanut näkyä ympäristössämme: kaupungistuminen laajenee ja talojen purut yleistyvät. Tästä seuraa, että purkubetonin kierrätys tulee luontaisesti lisääntymään.

Fjäderin toiminnassa huomioidaankin koko kiviaineksen elinkaari.

– Jos betonirakennus jostain syystä kuitenkin puretaan uudisrakentamisen tieltä, voimme jalostaa purkubetonin uudelleen. Tämä tapahtuu murskaamalla ja puristamalla betoni palasiksi, jonka jälkeen otamme seassa olevat teräkset ja raudat pois. Näin siitä syntyy erittäin oivallista pohjarakentamisen materiaalia sekä jakaviin että kantaviin kerroksiin Fjäder kertoo.