louhintaliikeheimo

”Kivi on kova vastus”

Heimo Portaala perusti Kaivuliike-nimisen yrityksensä jo vuonna 1959 ja siitä saakka louhintatöitä on riittänyt. Vuonna 1972 yrityksen nimi muuttui Louhintaliike Heimo Portaala Oy:ksi ja vuoden 2007 sukupolvenvaihdoksen jälkeen toimitusjohtajaksi nousi Harri Portaala.

Pitkän historiansa myötä yritys on tullut tutuksi monille alan toimijoille ja louhintaliikkeen palveluihin luottavat niin kaupungit kuin Lemminkäisen ja Skanskan sekä YIT:n kaltaiset suuret rakennusliikkeetkin. Toiminnan pääpaino sijoittuu Turkuun ja Varsinais-Suomeen, mutta ajoittain myös laajemmalle alueelle ympäri maan. – Yksi mieleenpainuvimmista ja haasteellisimmista projekteistamme on ollut Helsingin länsimetron louhinnat, Portaala muistelee.

Louhinta-ala on raskas ja vastusta kivessä riittää. Kallion murtamiseen tarvitaan useita erikokoisia iskuvasarakoneita, kaivinkoneita ja poravaunuja, joista osa toimii nykyään myös radio-ohjauksella. Dynamiitin ja muiden räjähdysaineiden lisäksi kallion louhintaan on olemassa myös muita välineitä. Yksi niistä on murtolaasti, jota kaadetaan kallioon porattuihin reikiin ja joka sitten paisuessaan murtaa ympäröivää kivimassaa. Murtolaastin käyttö on kätevä tapa suorittaa pienimuotoisia louhintatöitä esimerkiksi omakotitalojen läheisyydessä. Ympäröivät rakennuksen on muutenkin aina tärkeää ottaa huomioon, jotta louhintatöiden aiheuttamilta vahingoilta vältytään. – Suojamatot ovat onneksi kehittyneet paljon, joten esimerkiksi kivien sinkoilua ei enää juurikaan tapahdu, Portaala kertoo.