turun-kivitalokeskus_300_CMYK

Kivitalo muistuttaa hirsitaloa yllättävän paljon

Markku Seppälä on asunut kivitalossa 20 vuotta ja on ihastunut kiveen materiaalina sen kestävyyden, eri mahdollisten rakenteiden ja monipuolisten toteutusmahdollisuuksien takia. Siksi hän ryhtyi kuusi vuotta sitten myymään kivitaloja valu- ja kevytbetoniharkoista. Hänen yrityksensä, Turun Kivitalokeskus, edustaa Forte-kivitaloja, Potiuksen elementtitaloja sekä Ruduksen valuharkkorakenteisia taloja.

Kevytbetoniharkon tärkein vahvuus on se, että se on yksiaineinen, eli samaa materiaalia sisäseinästä ulkoseinään asti. Kevytbetoni on ainoa materiaali, josta voi tehdä kivitalon jolla on hirsitalon ominaisuudet, molemmat materiaalit nimittäin käyttäytyvät kosteus- ja lämpöteknisesti samalla tavalla. Elementtitalossa esimerkiksi on estettävä lämpimän ilman kulkeutuminen rakenteisiin, sillä ilman törmätessä rajapintaan, eli viileään ilmaan, se tiivistyy vedeksi. Kevytbetonissa ja hirressä ei kuitenkaan vastaavaa rajapintaa ole, joten lämmin ilma rakenteissa ei tiivisty eikä aiheuta haittaa.

Useissa taloissa on jyrkkä eristerajapinta, mikä tarkoittaa että talon rakenteisiin hävitty energia on menetetty. Kevytbetonissa ei kyseistä eristerajapintaa ole, joten päivän aikana rakenteisiin kerääntynyt lämpö vapautuu takaisin talon sisälle yöllä, kun aurinko ei enää paista. Kevytbetoni on siis myös energiatehokas vaihtoehto.

Itse materiaali keksittiin 1920-luvulla, mikä on osasyy siihen että ihmiset arvostavat sitä. – Kevytbetoniharkoista on rakennettu valtava määrä rakennuksia, joten materiaalin käyttäytyminen eri olosuhteissa ja ympäristöissä tunnetaan hyvin. Se on turvallinen vaihtoehto, Seppälä toteaa.