Konepaja luottaa monipuoliseen palvelutarjontaan

www.konepajasurvonen.fi

Reilu kymmenen vuotta sitten pienestä liikkeelle lähtenyt Konepaja Survonen Oy toimii tätä nykyä kahdessa eri toimipisteessä ja työllistää laajan joukon eri alojen ammattilaisia.

Teräsrakentamiseen erikoistunut Konepaja Survonen Oy on kasvanut ja kehittynyt suorastaan päätähuimaavaa vauhtia. – Vuonna 2005 laitoin pystyyn ensimmäisen hallini ja aloin yrittäjäksi. Sitä ennen olin ollut Alastarolla töissä toisessa konepaja-alan yrityksessä opiskelujeni ohessa. Ensimmäisen vuoteni yrittäjänä toimin yksin, sen jälkeen työntekijöitä alkoi tulla pikku hiljaa lisää ja nyt heitä on jo noin viisikymmentä. Hyvät asiakkaat ovat tuoneet yrityksellemme jatkuvuutta ja liikevaihto on kasvanut tasaisesti joka vuosi, kertoo Konepaja Survosen toimitusjohtaja Janne Survonen.

Menestyksen taustatekijät

Vaikuttavasta taipaleestaan huolimatta nuori yrittäjä suhtautuu menestykseen tyynen rauhallisesti. – Uskon että menestymiseen on vaikuttanut ennen kaikkea se, etten ole ikinä ollut erityisen valikoiva töiden suhteen. Alkuvuosina pyrimme tekemään ja kehittämään kaikkea mihin metalli vain taipui. Yritystoiminta lähti liikkeelle maanviljelijöille tehdyistä pienistä koneremonteista, kunnes joku pyysikin jo rakennuksen runkoa ja niin edelleen, Survonen kertoo.

Tällä hetkellä Konepaja Survonen Oy toimii kahdessa eri toimipisteessä, Huittisissa ja Vampulassa. – Huittisissa olemme keskittyneet enemmän pienenpään metallirakentamiseen ja kokoonpanoon, kun taas Vampulan yksikkö vastaa raskaammasta metallirakentamisesta kuten hallien rungoista ja biokaasuvoimalaitosten säiliöistä. Parhaillaan siellä on työn alla myös Länsisatamaan tulevat uudet ylälastaustasot, toimitusjohtaja kertoo.

Etenkin Huittinen on konepajalle hyvä paikka toimia, sillä monet lähiympäristön isoista kaupungeista ovat suunnilleen saman etäisyyden ja hyvien kulkuyhteyksien päässä. Konepaja Survonen ei kuitenkaan rajoita toimintaansa pelkästään omille kotikulmilleen, vaan toimittaa teräsrakenteita ympäri Suomen aina Oulua ja Kajaania myöten.

Teräsrakenteita KVR-urakointina

Konepaja Survonen toteuttaa projektinsa usein KVR-urakointina, mikä tekee asiakkaan roolista helpon. – Moni hanke lähtee siitä, että asiakkaalla on jokin tarve ja me toteutamme sen suunnittelusta rakennuslupien hakuun ja asennukseen saakka. KVR-malli toimii hyvin, oli kyseessä sitten liikekeskus tai tuotantolaitos, ja etenkin työntäyteiset yrittäjät arvostavat sitä, kun projektia ei tarvitse pilkkoa moneen osaan, Survonen tietää.

Vuonna 2014 Konepaja Survonen Oy oli yritysten kärkijoukossa hankkimassa teräsrakenteilleen nykyisin vaadittavat CE-merkinnät. Pian tämän jälkeen se toimittikin jo Mäntän jäähalliin yhden Suomen ensimmäisistä EXC3-luokan teräsrungoista.

Logistiikkakeskukset, teollisuushallit ja maatalousrakentaminen – kaikki ne ovat Konepaja Survoselle tuttuja toiminta-aloja. Viime aikoina yritys on toiminut varsin paljon myös biokaasulaitosten parissa. – Olemme olleet rakentamassa yhteensä viittä eri biokaasulaitosta ympäri Suomen. Kotimaassa on yhä edelleen monia lupaavia biokaasuun liittyviä hankkeita vireillä, mutta toiveenamme olisi päästä viemään laitoksia tulevaisuudessa myös ulkomaille, Survonen kaavailee.

Monipuolisuus on sekä vahvuus että haaste

Monipuolinen palveluskaala on kerryttänyt Konepaja Survoselle asiakkaita monelta eri sektorilta aina maanviljelijöistä rakennusliikkeisiin. Toiminnan eri osa-alueet myös paikkaavat toisiaan, eikä rakennusalalla yleisesti hiljainen talvikaan siksi pysäytä konepajan rattaiden pyörintää. – Teräsrakentamisen ohella omasta talosta tulee myös suunnittelu, vahvuuslaskennat, maanrakentaminen ja kuljetus. On todella vähän asioita, joissa joutuisimme turvautumaan alihankintaan, Survonen sanoo.

Toimitus johtaja kuitenkin myöntää, että monipuolisuus on samaan aikaan myös yritystoiminnan suurin haaste. – Laajan skaalan vuoksi meillä on monta väylää, joista kaikista tulee koko ajan jotain uutta. Yrityksemme täytyy pysyä ajan hermolla, olla perillä jokaisen eri osa-alueen kehittymisestä ja toimia kaikessa saman veroisesti pelkästään tiettyyn alueeseen erikoistuneen yrityksen kanssa, hän sanoo.

Kaikessa tässä auttaa kuitenkin vuosien saatossa kokoon kasvanut luottoporukka, josta löytyy tieto-taitoa moneen eri lähtöön. Konepaja Survonen työllistää useiden eri alojen osaajia asentajista, rakennus-ja metallimiehistä sekä maalareista aina rakennus- ja metalli-insinööreihin ja vahvuuslaskijoihin. Hyvän tiimin ja vahvan ammattitaidon turvin yritystoimintaa on helppo lähteä kehittämään jälleen eteenpäin.