consti_solidhOuse_2_300_CMYK

Korjausrakentamisessa kaivataan pitkäjänteistä tavoitetta

Suomessa saneerataan tällä hetkellä monenikäistä rakennuskantaa. Jopa joka kolmas taloyhtiö suunnittelee lähivuosille isoja remontteja julkisivujen, pihojen, ikkunoiden tai parvekkeiden osalta. Yksi Suomen johtavista korjausrakentamiseen keskittyneistä yhtiöistä kannustaa asiakkaitaan pitkäjänteiseen suunnitteluun.

Liian usein saneerauskohteissa keskitytään tietyn perustarpeen eli rikkoutuneen rakenteen korjaamiseen – oli kyse sitten parvekkeissa, ikkunoissa tai julkisivussa havaitusta epäkohdasta.

– Valitettavan usein raha ohjaa päätöksiä, jolloin helposti päädytään ratkaisemaan vain akuutti ongelma. Samalla jätetään huomiotta asioita, jotka olisi pitkällä aikavälillä ajateltuna ollut järkevää tehdä samalla kertaa. Hankkeita pitäisi suunnitella laaja-alaisemmin, sanoo laskenta- ja myyntijohtaja Markku Kalevo Consti Julkisivut Oy:stä.

Kalevon mukaan vaarana on, että remontin paras lopputulos voi jäädä kokonaan saavuttamatta.

– Pitkäjänteisemmällä ajattelumallilla on mahdollista pienemmillä kokonaiskustannuksilla nostaa talon arvoa sekä parantaa asumisviihtyvyyttä tehokkaammalla remonttirasituksella, kun korjauksia ei tehdä muutaman vuoden välein.

– Prosessit ovat pitkiä ja mikäli tilanne ei ole akuutti, voi jo pelkkä hankkeen valmistelu viedä 1–2 vuotta, hän huomauttaa.

Elinkaariajattelu pidentää korjausvälejä

Korjausrakentamisen elinkaariajattelu kuitenkin tunnistetaan Kalevon mukaan koko ajan paremmin ja paremmin. Taloyhtiöissä tiedetään, että sillä tavoin voidaan saavuttaa yhä pidempiä korjaus- ja huoltovälejä.

– Moni asia riippuu kuitenkin siitä, kuinka hyvin yhtiön kaikkien asukkaiden tarpeet on selvitetty ennen suunnitteluvaihetta, ja miten ne huomioidaan hankkeen suunnitteluvaiheessa, Kalevo toteaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi pihoihin satsaaminen on lisääntynyt. Vaikka remontissa keskityttäisiinkin julkisivuun, pystytään sen oheen yhdistämään järkevästi myös pihojen uudistaminen.

– Taloyhtiöt tavoittelevat niin yleistä viihtyvyyden parantamista kuin myös teknisiä korjauksia, Kalevo tietää.

Rakennuksen ikä määrittää korjaustarpeet

Tällä hetkellä Suomessa saneerataan hyvin eri-ikäistä rakennuskantaa ilman, että mikään tietty korjaustyyppi nousisi selkeästi ylitse muiden.

– Kantakaupungin 1900-luvun alun ja 1930–50-lukujen rakennusten korjaushankkeet painottuvat esimerkiksi rappausten ja ikkunoiden uusimiseen. Suurin volyymi on kuitenkin lähiöissä, 1970–80-luvun tuotannon hankkeissa, kun taas 1990-luvun kohteissa tehdään enemmän ylläpitävää toimintaa, Kalevo kertoo.

1980–90-luvuilla vallinnut, lasisia julkisivuratkaisuja suosinut arkkitehtuuri on saavuttanut elinkaaressa vaiheen, joka tulee vaatimaan toimenpiteitä.

– Lasi sinänsä on pitkän elinkaaren omaava materiaali, mutta sen ympärillä olevat liittymät vaativat huoltoa. Tiettyjen rakenneosien tiiviyden ja tuuletuksen kanssa on esiintynyt ongelmia, joten tulevaisuudessa on odotettavissa tällaisia korjaustoimenpiteitä, Kalevo arvelee.

Laaja palvelutarjonta

Julkisivukorjausten ohella Constin palvelutarjontaan kuuluvat myös julkisivupuolen huoltosopimukset. Yrityksen tuotteistama Ikinuori-malli sisältää julkisivujen seurannan ja ylläpidon, mikä takaa sen, että talon julkisivu on aina lähes samassa tilassa kuin missä se oli heti remontin jälkeen.

Henkilökunnan erittäin laaja osaaminen ja yrittäjähenki ovat aina muodostaneet Constin toiminnan pohjan.

– Riittävän laaja osaamiskenttä ja halu ratkaista ongelmia mahdollistavat sen, että pystymme toimimaan näin isolla volyymilla ja toteuttamaan projekteja muutaman tuhannen euron pienlasku-urakoista aina 10 miljoonan arvoisiin ryhmäkorjaushankkeisiin saakka, Kalevo perustelee.

 

  • Consti Yhtiöt Oyj on yksi Suomen johtavista korjausrakentamiseen ja teknisiin palveluihin keskittyneistä yhtiöistä.
  • Consti Yhtiöt Oyj:n liiketoimintayksikkö Consti Julkisivut Oy on Suomen suurin julkisivujen korjausrakentamiseen keskittynyt yritys. Muut yksiköt ovat Consti Korjausurakointi ja Consti Talotekniikka.
  • Constin toiminta on keskittynyt kasvukeskuksiin: yhtiöllä on yksiköt Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lahdessa, Porvoossa ja Oulussa.
  • Consti tarjoaa kattavasti talotekniikan, linjasaneerauksen, korjausurakoinnin, julkisivusaneerauksen ja muiden vaativien rakennuskohteiden korjausrakentamisen palveluita ja teknisiä palveluita sekä asuintaloille että toimitiloille ja julkisiin rakennuksiin.