Raleka_solid_house_3_300_CMYK

Kosteus kuriin ajoissa

Tutustu yritykseen: www.klkcontrol.fi, www.raleka.fi

Keskustelu homevaurioista ja vesivahingoista on käynyt viime vuosina kuumana. Erilaisten mittausten avulla ongelmat voitaisiin kuitenkin havaita jo hyvissä ajoin.

Loimaalainen KLK-Control Oy on erikoistunut kosteusmittauksiin, vesivahingon kuivauksiin ja lämpökuvauksiin. Yrityksen liikeidea sai alkunsa yrittäjä Kalle Lehtisen omista tarpeista. – Olin toiminut pitkään rakennusalalla ja tehnyt erityisesti kylpyhuoneremontteja ja vesivahinkosaneerauksia. Jouduin tilaamaan urakoitani varten aina ulkopuolisen mittaajaan ja kuivauksen, ja sitä kautta syntyi ajatus, josko voisin kouluttautua itse kyseisiä tehtäviä varten, yrittäjä kertoo.

Koska tarvittavat luvat ja laitteisto vaativat suuria investointeja, totesi Lehtinen kannattavimmaksi ratkaisuksi lähteä tarjoamaan uusia palveluitaan myös muille. Sitä varten yrittäjä perusti Raleka-nimisen rakennusliikkeensä rinnalle KLK-Control Oy:n, jonka asiakaskunta ulottuu tänä päivänä noin 100 km säteelle kotipaikastaan Loimaasta.

Tutkimuksia kannattaa tehdä

Kosteusmittaukset ja lämpökuvaukset ovat hyvä tapa selvittää rakenteissa mahdollisesti muhivat kosteusvauriot. Kyseisiä tekniikoita kannattaisi Lehtisen mukaan hyödyntää aiempaa enemmän myös jo rakennusvaiheessa. – Nykypäivän rakentamisessa aikataulut ovat tiukkoja ja siksi kuivumisajat saattavat joskus unohtua. Mittausten avulla niitä voitaisiin kuitenkin seurata tarkemmin, mikä puolestaan johtaisi parempiin lopputuloksiin, yrittäjä toteaa.

Kosteusmittauksia on syytä harkita myös esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä tai silloin, kun useampi perheenjäsen on jo tovin kärsinyt selittämättömästä sairastelusta. – Aina oireilu ei johdu vesivahingosta tai homeesta, vaan aiheuttajaksi voi paljastua vaikkapa puutteellinen ilmanvaihto. Mittausten avulla syyt yleensä kuitenkin selviävät, Lehtinen vakuuttaa.

Yrittäjälle on tärkeää, että pelkän mittaustuloksen ilmoittamisen sijaan hän pyrkii selvittämään asiakkaalleen myös kosteuden syyn. – On olemassa paljon yrityksiä, jotka käyvät vain toteamassa, millä alueella kosteutta on. Se tieto ei välttämättä kerro asiakkaalle vielä mitään, Lehtinen toteaa.

Kiitosta loimaalaisille isännöitsijöille

Lehtinen kiittelee Loimaan alueen isännöitsijöitä siitä, että he teettävät kerrostaloihin varsin paljon märkätilatutkimuksia. – Ennaltaehkäisevät tutkimukset ovat aina hyvästä ja niiden avulla on varmasti
säästytty monelta murheelta, mies arvelee.

Isännöitsijöiden onkin syytä olla kiinnostuneita talojensa kunnosta, sillä vuokralaiset ja asuntojen kauempana asuvat omistajat eivät välttämättä välitä muhivista kosteusongelmista niin paljon. – Loimaallakin on paljon vanhoja kerrostaloja, joiden märkätiloille ei ole tehty juuri mitään. Kun asiat saadaan selville ajoissa, tulee se luonnollisesti halvemmaksi. Sama koskee tietysti myös yksityispuolta, Lehtinen muistuttaa.

Otsonointi poistaa kaikki hajut

Kosteusmittausten ohella KLK-Control tarjoaa asiakkailleen myös otsonointia eli hajun poistoa. Alun perin palvelua oli tarkoitus hyödyntää pelkästään kuivauksen yhteydessä poistamaan vesivahingosta aiheutuneet tunkkaisuudet. Tällä hetkellä otsonointia tarjotaan kuitenkin myös muunlaisiin kohteisiin, sillä se poistaa tehokkaasti niin tupakan, kemikaalien kuin palovahinkojen savuhaittojenkin synnyttämät hajut. Lisäksi otsonointi tappaa lähes kaikki eloperäiset mikrobit.

Tulevaisuuden tavoitteita

Vuonna 2012 perustetun KLK-Control Oy:n taival on lähtenyt käyntiin hyvin, sillä se tarjoaa palveluita usealta melko uudelta erikoisalalta. – Esimerkiksi otsonointia ei tehdä ainakaan Loimaan alueella vielä kovin paljon, Lehtinen toteaa. Myös kosteusmittaukset ovat olleet kysyttyjä, sillä viime aikoina ihmisiä ovat puhututtaneet niin homevauriot kuin vesivahingotkin. Mittausten luvanvaraisia tekijöitä ei Lehtisen arvion mukaan löydy koko Suomesta silti kuin alta neljäsataa.

Tulevaisuuden suhteen Lehtisellä on jo monia visioita, mutta hän puhuu niistä silti vielä arvoituksellinen hymy huulillaan. – Tavoitteena olisi tuoda markkinoille jälleen jotain täysin uutta, mutta tässä vaiheessa punnitsen vielä investoinnin kannattavuutta, yrittäjä kertoo.

Kasvu on joka tapauksessa KLK-Control Oy:n pitkän linjan tavoite ja miksipä ei. Yritykselle on varmasti markkinansa, sillä jo tällä hetkellä se pystyy palvelemaan asiakkaitaan varsin laaja-alaisesti. – Ensin teemme mittaukset, sen jälkeen kuivataan ja poistetaan hajut ja jälleenrakennuskin hoituu Ralekan kautta, Lehtinen summaa.