Kuinka asua energiatehokkaasti?

 

Omasta kodista voi tehdä energiatehokkaan yksinkertaisilla valinnoilla. Jo rakennusvaiheessa olisi hyvä miettiä juuri itselle sopivinta lämmitysratkaisua. Tavallisesti maalämpö on edullisin ja helpoin käyttää, mutta talon koosta ja kulutuksesta riippuen myös muut vaihtoehdot kannattaa huomioida. Esimerkiksi aurinkoenergia herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Perusperiaatteena kuitenkin on, että aurinkoenergialla tuotettu sähkö kannattaa energiatehokkaaseen asumiseen pyrkivissä omakotitaloissa käyttää itse.

Energiatehokkaat led-valot ovat kehittyneet viime vuosina nopeaa vauhtia. Led-valaistuksen etuihin lukeutuvat sen suuri teho pieneen kokoon nähden, matala sähkönkulutus sekä kilpailukykyinen hinta. Led-valon värisävyt ovat helposti muokattavissa ja se soveltuu käytettäväksi myös liiketunnistimilla. Alan asiantuntijan mukaan led-valaistuksen saralla ei ole odotettavissa suuria muutoksia lähiaikoina. Joka tapauksessa komponenttien kehittyessä valotehoa saadaan mahdutettua yhä pienempään tilaan ja led-valojen valmistuskustannuksien uskotaan laskevan. Valaistuksen uusiminen energiatehokkaaseen lediin maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

Haastattelemamme asiantuntija on kiinteistösähköistykseen keskittyvän perheyrityksen AA-Lux Oy:n toinen omistaja Antti Aarnio.LoimaalainenAA-LuxOypalveleeasiakkaitakaikissasähköistykseenliittyvissäasioissa.